Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLämmin heinäkuu paikkaa kesäkuun tappiot

Itä-Suomen matkustajalaivoilla menossa vilkkain purjehduskausiSisävesien matkustajalaivoilla on menossa kesän vilkkain purjehduskausi Itä-Suomessa. Viileä alkukesä karkotti asiakkaat, mutta aurinkoinen ja lämmin heinäkuu on lisännyt merkittävästi matkustajia aluksilla.


Kuopion Roll Risteilyt Oy:n viidellä laivalla matkusti kesäkuun loppuun mennessä lähes 9 000 asiakasta. Heinäkuun alun tarkkaa matkustajamäärää ei ole yhtiössä vielä tilastoitu, koska kehitystä seurataan kuukausittain. Viime kesänä Roll Risteilyjen alukset kuljettivat lähes 35 000 matkustajaa.

- Alkukesän matkustajamäärä putosi viime vuodesta, koska kesäkuu oli viileä. Vilkkaan heinäkuun ansiosta uskon meidän yltävän viime vuoden asiakasmäärään, arvioi yhtiön markkinointipäällikkö Anita Autio.


Saimaa Ferries yltää matkustajaennätykseen

Pielisen laivoilla oli niin ikään väljää kesän alussa. Nurmeksessa toimivan Saimaa Ferries Oy:n toimitusjohtajan Matti Turusen mukaan kesäkuun alkupuolella laivoilla oli lähinnä tilausristeilyjä ja ryhmiä.

Heinäkuu on ollut huomattavasti vilkkaampi. Turunen uskoo, että yhtiön kolmella laivalla matkustaa tänä kesänä yli 20 000 ihmistä. Normaalikesinä matkustajia on 15 000, joten ennätys on odotettavissa.

- Tähän mennessä matkustajia on ollut noin 13 000, Turunen sanoo.

Matkustajamäärän kasvu selittyy osin sillä, että yhtiöllä on uusi laiva. Tulokas on 250-paikkainen Saksassa vuonna 1961 valmistunut ja 1986 uudelleen rakennettu risteilijä.

Se on upea ilmestys kapeilla sisävesien väylillä, sillä pituutta on 62,5 ja leveyttä 8,8 metriä. Laivassa on neljä kantta.

- Alus on sisävesien suurin päivämatkustajalaiva. Iso koko on jonkin verran häkellyttänyt ranta-asukkaita, Turunen kuvailee.


Teemaristeilyjen suosio vankka

Roll Risteilyjen alukset ovat yhtä lukuunottamatta perinteisiä valkokylkisiä laivoja, jotka on rakennettu 1900-luvun alussa.

Yksi laiva on pelkästään tilauskäytössä. Kolmella aluksella yhtiö tekee paikallis-, teema- ja tilausristeilyjä. Puijo-laiva liikennöi kuutena päivänä viikossa Kuopio-Savonlinna-reitillä, jolla oli viime vuonna 3 500 matkustajaa.

- Heinäkuu on tuonut lisää reittimatkustajia, joten uskomme pääsevämme samaan tänä vuonna. Teemaristeilyt ovat olleet yhtä suosittuja kuin aiemminkin. Paikallisristeilyille haluaisimme lisää matkustajia, Autio sanoo.

Saimaa Ferries purjehtii Pielisellä paikallis- ja tilausristeilyjä sekä ajaa reittiliikennettä. Säännönmukaista reittiliikennettä yhtiö harjoittaa Lieksan ja Kolin välillä sekä Joensuu-Koli-Nurmes-reitillä.


Lieksa-Koli-reitillä liikennöi autolautta

Lieksa-Koli-reitillä liikennöi sisävesien suurin matkustaja-autolautta Pielinen. Se voi kuljettaa kerralla 250 matkustajaa ja 24 henkilöautoa tai neljä linja-autoa.

Sisävesilaivoissa on kattava palveluvarustus. Niissä on kahviloita, ravintoloita, salonkeja ja aurinkokansia. Myös ruokailu on laivoilla mahdollista. Kuopio-Savonlinna-reitillä liikennöivässä Roll Risteilyjen Puijo-laivassa voi yöpyä.

Sama mahdollisuus on pian Pielisellä, sillä siellä liikennöivään Koli-laivaan rakennetaan 20 hotellitasoista hyttiä. Aluksella ryhdytään tulevaisuudessa tekemään useamman päivän pakettiristeilyjä.

Kuva: Anttolanhovi.

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle