Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTapahtui näinä päivinä...Opettajan kirjoitusvirhe paljasti asteroidin

Heinäkuun alussa Fitchburgilainen opettaja Leonard Amburgey oli takapihallaan tutkimassa tähtiä tietokoneohjatulla observatoriollaan. Tähtien tutkailun lomassa hän jutteli ystävänsä kanssa.

Juttelu aiheutti sen, että hän epähuomissa kirjoitti yhden numeron väärin teleskooppinsa suuntaamisessa eli teleskooppi kääntyi tutkimaan jotain aivan muuta taivaan aluetta, kuin Leonard oli ajatellut.

Virhe oli kuitenkin onnekas, sillä hän näki teleskoopillaan valoilmiön, joka johtuu asteroidista. Kyseinen asteroidi saattaa olla sellainen, jonka lentorata tulevaisuudessa risteää Maan kulkuradan kanssa.

Löytö teki Leonardista ensimmäisen Massachusettslaisen, joka on löytänyt Maan läheisyydestä asteroidin.


Nuorna vitsa väännettävä?

Australialaisen hotellin johtaja hieraisi epäuskoisena silmiään maanantaina, kun hän joutui ryöstöyrityksen kohteeksi. Rikoksia toki tapahtuu runsaasti Australiassakin, mutta tällä kertaa kriminaalina oli kirvestä heiluttava seitsenvuotias poika.

Kuulin kimeän äänen ulkoa piipittävän: Rahat tänne tai tapan teidät. Ulkona näin kiharapäisen pikkupojan heiluttelevan kirvestä, jota käytämme puunhakkuuseen, muisteli hotellin johtaja Stuart Gleeson tiistaina.

Koska seitsenvuotiaan anelut hotellin kassakaapin avaamisesta eivät tuottaneet tulosta, poika päätti pötkiä pakoon.

Paikalle kutsuttu poliisi sai seitsenvuotiaan ja hänen kaksi toveriaan nopeasti kiinni. Ketään kolmikosta ei pidätetty, mutta poliisit pitivät heille tiukkasävyisen puhuttelun vanhempien läsnäollessa.

Juniorin ryöstöyritys tapahtui Esperancen kaupungissa, joka sijaitsee Australian etelärannikolla, noin 900 kilometriä Perthin kaupungista.


Futismatsi shortseissa vei tukan pakistanilaisilta

Afganistanin uskonnollinen poliisi piiritti jalkapallokentän ja pakotti kentällä pelanneet pakistanilaiset nuoret miehet ajamaan hiuksensa rangaistukseksi siitä, että heillä oli shortsit, kertoi joukkueen valmentaja maanantaina.

Valmentaja Mohammad Aslamin mukaan hänen joukkueensa oli pelaamassa Afganistanin-kiertueensa kolmatta ystävyysottelua Kandaharin kaupungissa viime viikolla, kun poliisi tunkeutui kentälle ilman varoitusta ja pidätti suurimman osan pelaajista.

Kaikki kentällä olleet pakistanilaispelaajat pidätettiin, mutta jotkut joukkueeseen kuuluneet varamiehet ehtivät paeta ja piiloutua Pakistanin suurlähetystöön, sanoi Aslam.

Taleban otti Afganistanissa vallan vuonna 1996. Siitä lähtien on naisten ollut pakko peittää kehonsa ja kasvonsa. Miehiä voidaan pieksää, jos heidät esimerkiksi tavataan hihat käärittyinä tai jos he ovat lyhentäneet partaansa.


Hameet pitenevät Swazimaassa

Swazimaan koulutyttöjen hameet pitenevät ensi vuonna. Kaikkia yli 10-vuotiaita tyttöjä koskevan määräyksen mukaan hameiden täytyy silloin ulottua polviin asti.

Hamesääntö on osa Swazimaan aidsin vastaista kampanjaa. Minihameiden kieltämisellä pyritään estämään opettajien ja oppilaiden välinen sukupuolinen kanssakäyminen.


Hai hyökkäsi

Kanadalainen harrastelijakuvaaja sai taltioiduksi harvinaista materiaalia videolleen Etelä-Afrikan itärannikolla. Hänen videollaan hai hyökkää surfaajan kimppuun.

Videolla lymyää toinenkin hai odottamassa vuoroaan haukata palanen 15-vuotiaasta Shannon Ainsliesta.

Ainslie oli surfailemassa veljensä seurassa, mutta päätyi kasvotusten nälkäisen vesieläjän kanssa.

- Se kävi päälle. Yhtäkkiä huomasin, että olen veden alla seuranani hai.
- Katsoin sitä suoraan silmiin ja hetken luulin näkeväni unta, Anslie kertoo.

Shannon Anslie loukkasi hairytäkässä oikean kätensä sangen pahasti.
- Olin shokissa ja rukoilin Jumalaa, että hän antaisi minun elää.

Asiantuntijat luonnehtivat kanadalaisen amatöörikuvaajan hai-videota ainutlaatuiseksi.


Ei pyytänyt anteeksi - Tshekin pääministerille sakkoja

Myös poliitikon on hyvä osata pyytää anteeksi. Tämän sai tuta Tshekin teräväkielinen pääministeri Milos Zeman. Oikeus määräsi hänet maksamaan 20 000 korunan (3 350 mk) sakot, kun pääministeri ei suostunut pyytämään puheitaan anteeksi puoluetoveriltaan.

Oikeus oli määrännyt kaksi vuotta sitten Zemanin pyytämään anteeksi Josef Wagnerilta solvausta. Kumpikin kuuluu sosialidemokraattiseen puolueeseen. Kun anteeksipyyntöä ei kuulunut, tuomioistuin määräsi pääministerille nyt sakon oikeuden halventamisesta.

Vaikka Zeman maksaakin sakon, hän ei vapaudu alkuperäisestä anteeksipyynnön velvollisuudesta. Jos ministeri ei vieläkään nöyrry, häntä uhkaavat yhteensä 100 000 korunan lisäsakot.


Kreikka: tupakointikielto pidätyksen uhalla

Kreikan viranomaiset ovat kyllästyneet seuraamaan, miten maan sairaaloissa röyhytellään tupakointikiellosta huolimatta. Poliisi on alkanut pidättää jokaisen potilaan, vierailijan ja hoitohenkilökunnan jäsenen, joka tavataan tupakoimasta sairaaloissa.

Valtuudet pidätyksiin antoi Kreikan terveysministeriö. Ministeriö varoitti, että tupakointikiellon rikkojat joutuvat oitis oikeuden eteen. Pidätetyille on luvassa sakkoja.

Tupakkavalistus ei ole juuri tehonnut Kreikassa. Helleenit kuluttavat EU-maissa eniten savukkeita per asukas.


Lemmikkilinnulla sankka saattoväki

Sadat ihmiset olivat läsnä lemmikkilinnun hautajaisissa eteläisessä Sri Lankassa, valtion omistama sanomalehti Daily News kirjoitti maanantaina.

Voimajohtoon lentänyt ja siihen kuollut lintu kuului köyhien koulun perustajalle. Koulun oppilaat halusivat järjestää buddhalaisseremonialliset hautajaiset ystävällisyyden osoituksena eläimille.


Teetä ja sympatiaa

Moni britti on tunnetusti sitä mieltä, että heidän mahtavan imperiuminsa ulkopuolella ei ole oikeastaan mitään eikä osata tehdä sitäkään vähää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan brittituristit ottavatkin mielellään runsaasti hyödykkeitä mukaan lähtiessään ulkomaille. He ovat siis saarivaltakunnallinen vastine lenkkimakkaraa, ruisleipää ja hernekeittopurkkeja ympäri maailmaa raahaavalle osalle suomalaisista.

Joka vuosi brittituristit vievät ulkomaille esim. 450 000 kondomia, kaksi miljoonaa teepussia ja 500 000 makkarapakkausta.

Tutkimusta varten haastateltiin yli tuhatta brittiläistä ulkomaanmatkaajaa.


Sotkettu vuode, myyntihinta 1,4 mmk

Britanniassa taideteoksena esitelty sotkettu vuode on myyty muhkeaan hintaan. Nuorten taiteilijoiden kummisetänä tunnettu Charles Saatchi maksoi tuhritusta pedistä yli 150 000 puntaa (1,43 miljoonaa markkaa).

My Bed -taideluomallaan rikastui Tracey Emin. Hänen teoksena sisältää muun muassa sotkuisen lakanan, likaiset alushousut, käytetyn kondomin ja vanhoja samppanjapullon korkkeja. My Bed tavoitteli viime vuonna brittien arvostettua Turner-taidepalkintoa. Kilpailun yleisönäyttelyyn liittyi skandaali, kun kaksi kiinalaista opiskelijaa ryhtyi tyynysotaan My Bedin päällä.

- En päässyt aluksi perille Traceyn taideteoksen oveluudesta. Nyt olen kuitenkin sen totaalinen fani, Saatchi perusteli kallista ostostaan.


Elefantit kilpasilla

Tanner tömisi Berliinin Hoppegartenin kilparadalla poikkeuksellisen muhevasti. Ei ihme, sillä juoksukilpailun osanottajat olivat raskasta tekoa - 14 afrikkalaista ja aasialaista elefanttia.

Eläinaktivistien vetoomuksista huolimatta kilpailua saapui seuraaman 40 000 -päinen yleisöjoukko. Kärsäveikkojen nopeuskilpailun lisäksi yleisöä viihdyttivät intialainen musiikki ja einesteltan tarjonnan eksoottiset maut.


Turpiin vaan ja onnea!

Joukko lontoolaisia ja newyorkilaisia pörssineroja ja liikemiehiä unohti yhden illan ajaksi ikuisen taistelunsa pennosista ja siirtyi ratkomaan paremmuuttaan nyrkkeilykehään.

Lontoon keskustassa järjestetyllä tempauksella kerättiin rahaa lasten syöpätutkimukseen. Otteluiden piti olla hyväntahtoista muksimista, mutta toisin kävi.

- Tästä tuli kovempaa kuin oli tarkoitus, 42-vuotias newyorkilainen hotellinomistaja Alex Puchall totesi veristä nenäänsä hieroen.

Kalleimmat pääsyliput rahamiesten nyrkkeilyiltaan maksoivat 1 000 markkaa.


Isukki suuttui ruokapöydässä

Ihmisyyden tyhmyydellä ei ole rajaa. Egyptiläinen aviomies ja isukki tuli hetken mietittyään siihen tulokseen, että vaimon paikka ei sittenkään ole nyrkin ja hellan välissä, vaan kadulla.

Kairolaisperhe oli nauttimassa maukasta kana-ateriaa, kun isä aurinkoinen yhtäkkiä pahoitti mielensä. Hän huomasi vaimonsa antaneen lapsille yhtä suuret kanapalat kuin hänelle itselleen ja alkoi äänekkäästi vaatia tilanteen korjaamista. Perustelu kuului, että kana on sentään ostettu hänen hankkimillaan rahoilla.

Kun vaimo ei totellut öljyalalla työskentelevää isukkia, toisin sanoen siirtänyt lasten kanapaloja tämän lautaselle, faija suuttui ja heitti vaimon talon kolmannen kerroksen asunnon ikkunasta kadulle.

Naapureiden nopeasti sairaalaan viemä äiti loukkasi rytäkässä selkänsä. Lähes yhtä nopeasti broileria rakastava isukki pääsi tutustumaan siihen, kuinka herkullisia luomuksia kotkottavasta siipiveikosta saadaan aikaan Kairon poliisiputkassa.


Mustista ei enää pihvejä Thaimaassa

Naapurin Mustia ei enää löydä ruokapöydästä Thaimaassa, jos uusi lakiesitys menee läpi maan parlamentissa.

Laki määrittelisi koirat ja kissat lemmikkieläimiksi, jolloin niitä ei saisi enää laittaa pataan, surmata nahanmyyntitarkoituksessa tai muutenkaan kohdella huonosti.

Uuteen lakiesitykseen päädyttiin kansainvälisen painostuksen johdosta, kertoi ulkoministeriön tiedottaja The Nation -sanomalehdelle. Jotkut länsimaat ovat uhanneet kieltää thaimaalaiset nahkatuotteet, mikäli Thaimaa ei luovu julmista käytännöistään. Myös eurooppalaiset eläinoikeusryhmät ovat painostaneet Thaimaata.

Koiria syödään edelleen erityisesti Thaimaan koillisosien köyhillä maaseutualueilla. Nahat myydään vientiyrityksille, jotka tekevät niistä esimerkiksi golfhansikkaita.

Koonnut: IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle