Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTalopakettien toimituksissa on huomattavia erojaTalopakettia ostavan on syytä olla tarkkana, sillä pakettien toimituksissa on selviä hinta-, sisältö- ja laatueroja.


Rakennustutkimuksen selvityksen mukaan ulkoseinän eristyspaksuudet, julkisivutoimitukset ja -laadut voivat vaihdella merkittävästi eri toimittajilla. Myös asennuspalveluissa ja toimitussisällöissä on eroja.

Tutkimuksen mukaan talopaketin keskihinta oli viime vuonna 272 000 markkaa ja huoneistoala 138 neliötä, jolloin keskimääräiseksi neliöhinnaksi saadaan 2 000 markkaa.

Noin viidennes vuonna 1999 toimitetuista talopaketeista maksoi alle 200 000 markkaa ja liki kolmannes yli 300 000 markkaa. Vertailu osoitti, että talopakettien toimitussisällöt ovat laajentuneet ja hinnat nousseet. Samalla tyyppitalot ovat menettäneet suosiotaan.

Rakennustutkimuksen toteuttamaan vertailuun osallistuneet toimittajat hallitsevat yhteensä 70:tä prosenttia maan talopakettimarkkinoista.


Asiakkaan oltava perillä työvaiheista

Rakennustutkimuksen selvityksen mukaan ulkoseinän eristyspaksuuksissa eli k-arvoissa oli selviä eroja.

Myös ulkoseinän julkisivutoimitusten käytännöt poikkesivat toimittajalta toiselle: joissakin paketeissa ulkoseinä oli asennettu valmiiksi koko julkisivuun, toisissa vain osaan. Osassa ulkoseinä toimitettiin irtopuutavarana ja joistakin se puuttui kokonaan.

Myös puujulkisivujen laatuun on Rakennustutkimuksen mukaan syytä kiinnittää huomiota, sillä verhouslaudan paksuuksissa, mitoissa, muodoissa ja pintakäsittelyissä on eroja.

Talopaketit erosivat toisistaan myös asennuspalvelun laajuuden, sähköputkien asennusten, kantavien seinien, väliseinämateriaalien, ovien, ikkunoiden laadun, listoituspaketin sekä muiden rakennusosien ja tarvikkeiden osalta.

Rakennustutkimus muistuttaa, että asiakkaan on hyvä olla itse perillä hankinnan ja rakentamisen jokaisesta vaiheesta ja miettiä tarkoin, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä teettää ammatti-ihmisillä.


Paketin osat tarkkaan selville etukäteen

Räystäslaudat ja harjakolmiot eivät aina kuulu pakettiin, eikä niitä välttämättä asenneta valmiiksi. Joihinkin talopaketteihin eivät myös kuulu ulkoseinäelementtien aluspuut eristeineen.

Tarjouksia pyytävän on syytä tehdä myös tarkka erittely terassista, vilpolasta, autotallista, parvekkeesta ja saunasta. Rakennustutkimuksen selvitys ei kerro, tuleeko toimitus ajallaan, saako toimittajaan helposti yhteyden ja tiedottaako hän mahdollisista muutoksista.

Toimittajasta riippuu myös, miten vaivattomasti suunnitelmiin voidaan tehdä muutoksia ja mitä lisätyöt maksavat. Rakennustutkimus muistuttaakin, että näistä saattaa kertyä kymmenien tuhansien markkojen lisäkustannuksia talopaketin kokonaishintaan.

STT-IKK
21.7.2000


Talous -sivulle