Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTulonhankkimisvähennys nousee 3000 markkaanPalkansaajien tulonhankkimisvähennystä ehdotetaan nostettavaksi ensi vuonna nykyisestä 2 400 markasta 3 000 markkaan.


Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mukaan vähennys annetaan vastaisuudessa täysimääräisenä kaikille. Aiemmin vähennyksen määrä on ollut 3 prosenttia palkkatuloista, mutta enintään 2 400 markkaa.

Valtiovarainministeriö esittää myös, että valtionverotuksen alin tuloveroluokka poistettaisiin kokonaan, mikä suosii pienituloisia. Niinistön mukaan verovelvollisuuden alaraja on noin 66 000 markkaa aikaisemman 54 000 markan asemasta.

Kunnallisverotuksen ansiotulovähennykseen ei sen sijaan esitetä korotusta.


Viesti tupo-pöytään

Niinistöltä ei irronnut keskiviikkona aivan selvää vastausta siihen, olisiko hän valmis avittamaan maltillisen tuloratkaisun syntymistä vielä nyt kaavaillun päälle tulevilla veronkevennyksillä.

- Kun lievennys on tuota luokkaa, se merkitse, että kotitalouksille käteen jäävä markkamäärä kasvaa. On mitä luonnollisinta, että järkevän talouden puitteissa myös työmarkkinajärjestöt ottavat tämän huomioon palkkaratkaisuissaan, Niinistö sanoi.

Niinistö varoitteli vielä, että inflaatiota kiihdyttävät palkkaratkaisut kostautuvat myöhemmin tehtävissä veroratkaisuissa.

Niinistö torjui tomerasti myös epäilyt, että hän olisi tekemässä yllättävän suurilla veronkevennyksillä kunnallisvaalibudjettia. Hän huomautti, etteivät eduskuntavaalitkaan ole vaikuttaneet budjetin tekoon, saati sitten kunnallisvaalit.

Hallituksen veroesityksistä päätetään budjettiriihessä 10.-11. elokuuta. Hallituksen piirissä on ollut erilaisia käsityksiä sekä veronalennusten määrästä että niiden kohdentamisesta.

STT-VT
21.7.2000


Politiikka -sivulle