Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUnkarilaiset saavat tuoda avatun pullon

Unkari supisti väkevien tuonnin 2,5 desilitraanUnkarissa on otettu käyttöön uudet tullimääräykset, joiden mukaan Unkariin tuleva ulkomaalainen saa tuoda mukanaan ainoastaan 2,5 desilitraa väkeviä alkoholijuomia ja yhden litran viiniä.


Unkarilaiset saavat puolestaan ulkomailta tullessaan tuoda kotimaahansa yhden pullon väkevää alkoholia, mutta pullon pitää olla avattu.

Myös savukkeiden tuontimääräyksiä on muutettu. Ulkomaalaiset voivat tuoda Unkariin 200 savuketta, mutta unkarilaiset ainoastaan yhden askin, jonka on oltava avoin. Molemmilta ryhmiltä oluen tuonti on kokonaan kielletty.

Aiemmin niin ulkomaalaiset kuin unkarilaisetkin saivat tuoda Unkariin yhden litran väkeviä, litran viiniä, viisi litraa olutta ja 250 savuketta. Uudet määräykset on otettu käyttöön kuin varkain heinäkuun 1. päivänä.


Määräykset yllättivät

Sen enempää unkarilaisille kuin ulkomaalaisillekaan ei ole tiedotettu uusista määräyksistä. Heinäkuun puolivälissä niistä kerrottiin ensimmäisen kerran sanomalehdissä.

Esimerkiksi Suomen Budapestin lähetystössä yllätyttiin täysin tullimääräyksien tiukkuudesta, koska Unkarin ulkoministeriö eikä tullilaitos ole tiedottanut uusista määräyksistä.

Unkarin hallituksen mukaan tiukat määräykset kuuluvat osana taisteluun, jota käydään suurisuuntaista ja ammattimaista alkoholin ja savukkeiden salakuljetusta vastaan.

Unkarissa on aiemminkin reagoitu rajan yli tuleviin järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamiin ongelmiin lainsäädännön hätäjarrutuksella.

Viime vuonna astui voimaan laki, jonka mukaan kaikkien huumeiden käyttö on rangaistava teko. Lain mukaan kuka tahansa satunnaiskäyttäjä tai ensikokeilija voidaan tuomita jopa kolmen vuoden vankeuteen.

Huumelaki on kuitenkin jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi, sillä sen enempää poliisi kuin syyttäjätkään eivät toteuta lakia. Alkoholin ja tupakan maahantuontimääräyksille arvellaan käyvän samoin.

Unkarin rajoilla tehtiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 37 miljoonaa rajanylitystä.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle