Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVähemmistöjen oikeuksista ei vielä sopua EU:n perusoikeuskirjaanVähemmistöjen oikeuksien tunnustaminen on osoittautunut vaikeaksi EU:n perusoikeuskirjan valmisteluissa.


Ranskan ja Espanjan jyrkkä vastustus näyttää nostavan tien pystyyn vähemmistöjen kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien tunnustamiselle. Valmistelukunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Gunnar Janssonin (r.) mukaan vähemmistöjen oikeuksilla on laaja kannatus, ja asiaa ajetaan vielä.

- Se on kyllä outoa, jos EU vaatii hakijamailta vähemmistöjen aseman parantamista, mutta ei itse voi kirjata oikeuksia peruskirjaan, kummasteli puolestaan europarlamentaarikko Ulpu Iivari (sd.).

Suomalaisedustajat ovat työhönsä varsin tyytyväisiä, sillä suomalaisten ehdottamat lisäykset on hyväksytty. Lasten oikeudet, oikeus hyvään hallintoon ja oikeus ympäristöön on saatu läpi, vaikka vähemmistö-oikeudet jäivät vielä auki. Valmistelukunta kokoontui maanantaina ja tiistaina Brysselissä.


Herzog palaa

Janssonin mukaan EU:n perusoikeuskirjan valmistelutyötä johtanut saksalainen kristillisdemokraatti Roman Herzog palaa hoitamaan tehtäväänsä syyskuun kokoukseen.

Entinen liittopresidentti pyysi kesäkuussa eroa, mutta on sittemmin päättänyt jatkaa. Syynä eronpyyntöön oli hänen vaimonsa Christiane Herzogin sairastuminen ja kuolema.

Valmistelutyö on nyt edennyt niin pitkälle, että ensimmäinen raakaversio artikloista saadaan valmiiksi ensi viikon lopulla. Teksti tulee luettavaksi Internetiin, kuten kaikki valmisteluasiakirjat tähän asti.

EU:n perusoikeuskirjaan on määrä kirjata kaikki kansalaisten perusoikeudet selkeään ja luettavaan muotoon. EU-maiden johtajat päättävät huippukokouksessaan Nizzassa minkä aseman asiakirja saa. Sitovaa asemaa se ei ainakaan muodollisesti saa, vaan jää poliittisen julistuksen tasolle.

Valmistelukuntaan kuuluu EU-maiden parlamenttien ja hallitusten edustajia sekä EU-parlamentin edustajia. Eduskuntaa edustaa Janssonin lisäksi Tuija Brax (vihr.), hallitusta oikeuskansleri Paavo Nikula. Iivari on varajäsen EU-parlamentin ryhmässä.

STT-IKK
21.7.2000


Politiikka -sivulle