Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kesäiseen luontoon pääsee myös pyörätuolilla



Pyörätuolilla liikkuminen ei enää ole este virkistävälle ja rentouttavalle hetkelle puiden havinassa. Liikuntaesteisille sopivia luontopolkuja, kalastuslaitureita ja laavuja on viime aikoina noussut eri puolille Suomenniemeä.


Liikuntaesteisten majoitus- ja matkailuopasta vuosittain julkaisevan Rullaten ry:n puheenjohtaja Hile Meckelborg kertoo, että esimerkiksi Metsähallitus on kiitettävästi satsannut liikuntaesteisten palveluihin rakentamalla heille soveltuvia laavuja ja pitkospuita.

Kalastus on liikuntaesteisille hyvin soveltuva tapa nauttia ulkoilmasta ja vesistöstä, sillä se ei vaadi suuria fyysisiä voimia. Ongelmallisinta kalastamisessa on pääseminen veden äärelle. Viime vuosina on eri puolilla Suomea rakennettu useita liikuntaesteisille suunniteltuja kalastuslaitureita, joille pääsee vaivattomasti pyörätuolilla.

Nilsiän Lastukosken kalastuspaikalla Koillissavossa on yli 250 metriä aidattua heittopaikkaa. Saarijärven virkistys- ja kalastusalueelle valtatie 3:n varrella Jalasjärvellä on taas rakennettu 200 metriä pitkä ponttonilaituri kalastusta varten.

Kirjolohia voi kalastaa pyörätuolista käsin mm. Metsähallituksen retkeilyalueilla Suomussalmen Hossassa, Lieksan Ruunaalla tai Teijon retkeilyalueella Perniössä, jonka laiturilta pääsee pyörätuolilla myös veneeseen kalastamaan. Harjusta ja taimenta pääsee narraamaan niin ikään Metsähallituksen eräkeskuksessa Inarissa, joka tarjoaa myös veneretkiä.

Koskenlaskua voi kokeilla tukevilla puuveneillä esimerkiksi Neitikosken retkeilykeskuksessa Lieksassa, Vaikkojoella Kaavissa ja Lapissa Muoniojoella.


Retkeillen saariin ja luontopolulle

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Pohjanlahden alueosasto on varustanut Pohjanlahden saaria pyörätuolilaistenkin retkeilykäyttöön. Tankkarin majakkasaareen Kokkolassa ja Kuparisaareen Vaasassa on rakennettu pyörätuolilaisille sopivat laiturit, leveät lankkupolut, tulistelupaikat sekä inva-wc:t. Tänä kesänä kunnostetaan vielä Larsmon saaristoon kuuluva Hebenettan saari Luodossa.

Pyörätuolilla liikkuva pääsee Kuparisaareen helposti yhdistyksen keularampilla varustetulla Roopebotnia -aluksella. Tankkariin suuntaavalla kaupungin risteilyaluksella on myös pyörätuolipaikkoja.

Rahoitusta hanke on saanut mm. EU:n Leader-rahastosta ja Huvudstadsbladetin Lucia -keräyksestä.

Ympäri Suomea sijaitsevista Metsähallituksen luontokeskuksista kolmeentoista pääsee pyörätuolilla. Noin 500 metrin mittaisia pyörätuolilla kuljettavia luontopolkuja löytyy esimerkiksi Lauhavuoren kansallispuistosta, Laajalahden luonnonsuojelualueelta ja Hossan retkeilyalueelta.

Koilliskairan luontokeskuksen soraistettu luontopolku Tankavaarassa on kilometrin mittainen. Myös osa Seitsemisen kansallispuiston Multiharjun aarniometsäpolusta sopii liikuntaesteisille.

Metsähallituksen nettisivuilta löytyvät linkit liikuntaesteisille sopivista retkeilykohteista.


Esteettömät kohteet palvelevat myös ikääntyneitä

Rullaten ry on vammaispalvelujärjestö, joka on keskittynyt kartoittamaan Suomen matkailukohteita ja kertomaan niistä, jotka sopivat niin iän, vamman kuin sairaudenkin takia liikuntaesteisille. Yhdistys ei ole sitoutunut yhteen vammaan, vaan toimii kaikkien hyväksi.

Näin kuvaa puheenjohtaja Hile Meckelborg vuonna 1987 perustetun yhdistyksen mottoa. Yhdistys julkaisee vuosittain Majoittuminen ja matkailu liikuntaesteisille -oppaan yhdessä Matkailun edistämiskeskuksen kanssa. Vuodesta 1992 painettu opas julkaistaan suomen kielen lisäksi myös saksaksi ja englanniksi.

Tämän vuoden yli satasivuisessa oppaassa on esitelty reilut 700 liikuntaesteisille soveltuvaa matkailu- ja majoituskohdetta sekä joukko aktiviteettikohteita, kuten pitkospuureittejä ja koskenlaskupaikkoja. Oppaalle on riittänyt Meckelborgin mukaan joka vuosi kysyntää. Painos on tavallisesti myyty loppuun ennen seuraavan ilmestymistä tammikuussa.

Matkailuopasta saa vain Rullaten ry:stä (p. 09- 8057393). Yhdistys on tarjonnut sitä myytäväksi kioskeille ja kirjakaupoille, mutta ne eivät ole halunneet ottaa sitä myyntiin vedoten pieneen ostajakuntaan.

Suppeasta käyttäjäryhmästä puhuttaessa Meckelborg haluaa muistuttaa, että helppokulkuiset kohteet palvelevat vammaisten lisäksi myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuvia tai ikääntyneitä ihmisiä, joiden määrä nousee joka vuosi.


Vaattungin reitillä kohisee koski

Rovaniemen maalaiskunnassa sijaitsevaan Vaattunkikönkään saareen rakennettiin kaksi vuotta sitten riippusilta, 600 metriä pitkä pitkospuureitti, osin katettu tulipaikka ja inva-puuseet. Reittiin tutustuneet rovaniemeläiset Jukka Yliruikka ja Hannu Leinonen pitivät luontopolkua toimivana.

Kynnys ry:n Lapin aluetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Yliruikka on iän myötä menettänyt näkönsä ja tarvitsee liikkumiseensa avustajaa. Hän kiinnitti huomiota Vaattungin puuseiden riittävän isoon kokoon, yhteen koppiin olisi mahtunut vaikka neljä avustajaa.

- Pitkospuureitti oli sopivan mittainen. Vastaavia reittejä voisi olla kuitenkin pitempiäkin ja erilaisissa maastoissa, Yriruikka sanoo.

Sähköpyörätuolilla liikkuvan Leinosen mukaan pitkospuut olivat riittävän leveät ja laidoilla olevat reunat estivät vauhdin kasvaessa ajamasta yli laidan.

- Laavun tulipaikka saisi olla korkeammalla, jotta siinä voisi paistaa makkaraa pyörätuolista käsin. Nyt paistaminen jää avustajalle, hän huomauttaa.

Vaattungilla kesän alussa tutustumassa käynyt vammaisryhmä sai kertoa Metsähallitukselle palautetta virkistyspaikan toimivuudesta. Toiveena esitettiin silloin pitkospuiden jatkaminen rantaan saakka ja kalastuslaiturin rakentaminen. Kutsuvasti kohiseva koski jää nyt pyörätuolilla saavuttamattomiin.

Luontopolun annista keskustassa asuvat miehet kertoivat yhdestä suusta. Metsässä saa nauttia lintujen laulusta, läheisen veden kohinasta ja puiden havinasta.

15 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen sijaitseva Metsähallituksen Vaattunkikönkään kämppäkartano oheispalveluineen on kohdistettu ensisijaisesti suuremmille ryhmille.

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle