Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVenäjä yhä yrityksille hankala maaPresidentti Vladimir Putin on luvannut kehittää Venäjälle liiketoiminnan kannalta suotuisat olot. Itänaapurissa laajasti toimivassa konsulttiyhtiö Foxxissa nähdään merkkejä paremmasta, vaikka nopeita muutoksia ei olekaan odotettavissa.


- Lakeja ja asetuksia kehitetään, mutta työtä on hirvittävästi. Venäjä ei ole yrityksille paratiisi vielä pitkään aikaan, Foxxin toimitusjohtaja Osmo Ville Kettunen toteaa.

Ulkomaiset yritykset edellyttävät vakaata ja ennustettavaa liiketoimintaympäristöä ennen kuin ovat valmiit tuotannollisiin investointeihin Venäjällä. Tähän mennessä nämä edellytykset eivät ole läheskään toteutuneet.

- Tärkeä edistysaskel on se, että Putinin hallinto ja parlamentti näyttävät kykenevän yhteistyöhön. Jeltsinin aikanahan presidentti ja parlamentti olivat jatkuvasti riidoissa, ja maata hallittiin Jeltsinin ukaaseilla, Kettunen muistuttaa.

Parantunut yhteistyö mahdollistaa uudistuksia tärkeissä asioissa, kuten verotuksessa. Venäjällä valmistellaan järjestelmää, jossa palkoista perittäisiin maksimissaan 13 prosentin tulovero nykyisen 35 prosentin sijasta.

Jos muutos toteutuu odotetusti, yrityksissä laajalle levinneet hämärät palkanmaksukäytännöt väistyisivät ja tuloverot menisivät joka paikassa asianmukaisesti maksuun.

- Ulkomaisten yritysten kannalta tämä olisi tärkeä parannus. Se asettaisi kaikki samalle viivalle, Kettunen toteaa.


Putin on avoin tyyppi

Foxxin palveluksessa Pietarissa aluejohtajana toimiva Natalia Krivorutshenko työskenteli aikanaan presidentti Putinin alaisena. Hänellä on entisestä esimiehestään myönteinen kuva.

- Hän on järjestelmällinen ja älykäs, enkä usko hänen pyrkivän diktaattoriksi. Luonnehtisin Putinia länsityyppiseksi poliitikoksi, koska hän on avoin, Krivorutshenko sanoo.

Kettusen mukaan Putin edustaa uutta johtajapolvea, joka Venäjällä on laajemminkin astunut talouden ja politiikan keskeisille paikoille.

- Vanha neuvostovuosina vallassa ollut sukupolvi on poistunut kuvasta. Johtopaikoille nousevat nyt 30-vuotiaat ja sitäkin nuoremmat, Kettunen kertoo.

Hän pitää nuorennusleikkauksia suotavina, koska henkilöstönvaihdokset ovat Venäjän oloissa tehokas tapa uudistua. Useimmilla alle 40-vuotiailla johtajilla on 10-15 vuoden aikana hankittu käsitys modernista yhteiskunnasta ja liiketoiminnasta, mikä auttaa uuden suunnan etsimisessä.

STT-IKK
21.7.2000


Talous -sivulle