Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTartuntoja ei vielä toistaiseksi Suomessa

Yli 200 Saudi-Arabiassa käynyttä pyhiinvaeltajaa sairastunut vakavastiNoin 220 maaliskuussa Saudi-Arabiaan matkustanutta pyhiinvaeltajaa ja heidän perheenjäsentään on sairastunut aivokalvontulehdukseen ja korkeakuumeiseen yleisinfektioon.


Infektiot on aiheuttanut meningokokki-bakteeri. Bakteerista johtuvia sairaustapauksia on todettu muun muassa Saudi-Arabiassa, Englannissa, Hollannissa ja Ranskassa.

Suomesta ei vielä toistaiseksi ole löytynyt yhtään sairaustapausta, mutta tartunnan saaneita saattaa olla täälläkin. Saudi-Arabian pyhiinvaellukselle osallistui tänä vuonna noin kuusikymmentä ihmistä Helsingistä, Turusta ja Kuopiosta. Suomeen pyhiinvaeltajat palasivat 31. maaliskuuta.

Matkalaiset ovat tiettävästi saaneet ennen pyhiinvaellusta rokotuksen meningokokkia vastaan. Rokote kuitenkin suojaa vain A- ja C-ryhmiin kuuluvien meningokokkibakteerien aiheuttamilta infektioilta. Tämänkertaiset sairaustapaukset aiheuttanut bakteeri kuuluu ryhmään W 135.

Kansanterveyslaitokselta kehotetaankin maaliskuussa Saudi-Arabiassa vierailleita tai heidän perheenjäseniään hakeutumaan välittömästi lääkäriin, jos heillä on meningokokkitartunnan oireita. Oireita ovat muun muassa kuume, päänsärky, niskajäykkyys, pahoinvointi ja verenpurkaumat iholla.

Suuremman epidemian puhkeaminen Suomessa on kuitenkin epätodennäköistä. Epidemiologiylilääkäri Pekka Nuorti Kansanterveyslaitokselta kertoo, että meningokokin itämisaika on tavallisesti vain muutamia päiviä.

- Yleensä kun henkilö saa tällaisen bakteerin, hän sairastuu hyvin pian bakteerin saamisen jälkeen jos on sairastuakseen, Nuorti kertoo.

- Jos joku pyhiinvaeltajista olisi sairastunut, hän luultavasti olisi jo sairastunut.


Joka kymmenes sairastuneista kuolee

Meningokokin kohdalla on kuitenkin se ongelma, että jotkut kantavat bakteeria täysin vailla oireita. Tartuntariskiin onkin syytä suhtautua vakavasti.

Noin 10-15 prosenttia tartunnan saaneista kuolee. Lisäksi noin kymmenen prosenttia sairastuneista saa vakavia neurologisia vaurioita. Jotkut meningokokkipotilaat ovat esimerkiksi menettäneet kuulonsa.

Meningokokkibakteeri leviää pisaratartuntana tai hyvin läheisessä kontaktissa ihmisten välillä.

- Se voi tarttua esimerkiksi jos jaetaan ruokailuvälineitä tai juodaan samasta kupista, Nuorti täsmentää.

Saudi-Arabian matkaa lähiaikoina suunnitteleville suositellaan meningokokkirokotteen ottamista. Suomessa bakteeria vastaan käytetään kahdenlaista rokotetta. Yleisimmin käytetty rokote suojaa vain A- ja C-ryhmien bakteereilta. Kaikilta kolmelta meningokokkiryhmältä suojaavaa rokotetta on täällä käytetty harvemmin, lähinnä armeijassa.

Kattavammin suojaavaa rokotetta ei ole saatavilla yksittäisinä annoksina, joten yksittäiset rokotuksen hakijat joutuvat tyytymään tavalliseen rokotteeseen. Senkin ottaminen on kuitenkin Nuortin mukaan suositeltavaa.

Lisäksi Nuorti arvelee, että myös W-ryhmän bakteereita suojaavaa rokotetta voitaisiin mahdollisesti käyttää Saudi-Arabiaan lähtevien ryhmien rokottamiseen.

STT-IKK
21.4.2000


Kotimaa -sivulle