Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAjan suunnassa lyhyestiNorsun synnytys Internetissä

Ihmeellinen on Internetin anti. Pian tietoverkon välityksellä voi seurata suorana lähetyksenä norsun synnytystä.

Elefantin synnytys lähetetään nettiin Sveitsin Zürichin eläintarhasta. Norsuäiti Ceyla-Himalin on määrä synnyttää toukokuussa. Iloinen norsuperhetapahtuma kuvataan kahdella kameralla.

Sattuneesta syystä on mahdotonta ilmoittaa etukäteen tarkemmin, milloin norsun nettisynnytystä kannattaa alkaa seurata.

Jos haluaa varmistaa, että pääsee seuraamaan tapahtumaa, voi jättää sähköpostiosoitteensa tai puhelinnumeronsa netissä osoitteeseen http://www.zoo.ch. "Tilauksen" jättäneille ilmoitetaan, kun synnytys on alkamassa.

Uuden norsun syntymä näytetään sekin samassa nettiosoitteessa.


Koalojen uhkarohkeuden syy selville

Tiedemiehet uskovat saaneensa selville, miksi Australian hitaat koalat taapertavat uhkarohkeasti moottoriteiden yli. Pussikarhujen on havaittu pyrkivän tien yli juuri tiettyyn eukalyptuspuuhun, vaikka tien turvallisemmalla puolella olisi saman lajin puita.

Näyttää siltä, että koalat ovat oppineet viisaasti välttämään haitallisia lehtiä. Ne tunnistavat "huonot" puut hajun perusteella.

- Löysimme uudenlaisen kemikaalin niiden puiden lehdistä, joista koalat eivät suostuneet syömään, kertoi Australian kansallisen yliopiston edustaja William Foley.

Yliopiston tutkimuksen mukaan FCP-kemikaali ratkaisee, mitkä saman puulajin lehdet maittavat koaloille ja mitkä eivät. Eukalyptuspuiden kaikki lehdet ovat myrkyllisiä esimerkiksi ihmisille.


Euroopan tärkeimmät lintualueet kartoitettu

Euroopan tärkeimmät lintualueet on kartoitettu. Tiedot on koottu koottu kirjaksi, jossa esitellään 3 619 kansainvälisesti tärkeää lintualuetta lähes 50 Euroopan maasta.

Alueet on valittu käyttäen tieteellisiä kansainvälisiä kriteereitä. BirdLife Suomi luovutti tämän IBA -kirjan (Important Bird Areas) ympäristöministeri Satu Hassille (vihr.) keskiviikkona.

Suomessa IBA-kriteerit täyttäviä alueita on kartoitettu 96. Ne kattavat yhteensä 2,7 miljoonaa hehtaaria eli kahdeksan prosenttia Suomen maapinta-alasta.

Tunnettuja suomalaisia tämän kriteerin täyttäviä lintualueita ovat mm. Liminganlahti lähellä Hailuotoa eli Oulunseudun kerääntymisalue, Parikkalan Siikalahti ja Kemihaaran suot eli Vuotoksen alue.


Tuhkarokko suojaa astmalta?

Varhain sairastettu tuhkarokko voi suojata ihmistä astmalta myöhemmin elämässä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

- Huomasimme, että jos ihminen oli sairastanut tuhkarokon ennen kolmatta ikävuottaan, hän sairastui astmaan muita epätodennäköisemmin, kertoi tutkimusryhmän johtaja David Godden. Tutkimus suoritettiin Aberdeenin yliopistossa Skotlannissa.

Tutkijoiden mukaan on mahdotonta sanoa, onko tuhkarokon ja astman välillä suoraa suhdetta, mutta jokin yhteys niillä kuitenkin näyttää olevan, vaikka mekanismia ei tunneta.

Tutkimus oli harvinainen pitkän suoritusaikansa vuoksi: yli 300 koehenkilöä tutkittiin lapsina vuonna 1964 ja uudelleen aikuisiässä vuonna 1994. Tutkimuksessa haluttiin saada selville syitä, jotka johtavat hengityselinten sairauksiin.

Tuhkarokon ja astman välisen yhteyden lisäksi löydettiin aiempia tutkimuksia tukevia todisteita siitä, että suuri sisarusparvi suojaa ihmistä astmalta.

- Tiedetään, että suureen perheeseen kuuluville kehittyy muita harvemmin allergisia sairauksia, totesi Godden. Hänen mukaansa on todennäköistä, että astman kehittymiseen vaikuttaa samanaikaisesti monta syytä, eräänä näistä ruokavalio.

Goddenin mukaan astma on lisääntynyt jyrkästi esimerkiksi skottien keskuudessa kuluneen 30 vuoden aikana, jolloin myös tuoreita hedelmiä ja vihanneksia on syöty entistä vähemmän.

Arvioiden mukaan astmasta kärsii maailmassa noin 150 miljoonaa ihmistä


Yle uskoo digiviestinnän turvaavan tasa-arvoa tietoyhteiskunnassa

Digi-tv ja digiradio eivät saa jäädä vain uuden teknologian erikoistaitajien hyödynnettäviksi. Digi-tv ja digitaalinen radio voivat taata tasa-arvon myös tietoyhteiskunnassa, jos näistä välineistä kehitetään helppokäyttöisiä joka kodin välineitä.

Näin sanoi Yleisradion kehitystoiminnan päällikkö Juhani Wiio Helsingin yliopistossa tiistaina. Hän puhui Graafisen teollisuuden liiton Studia viestintä -luentosarjassa.

- Tarjoamalla television ja radion kautta ohjelmapalvelujen lisäksi muita turvallista ja viihtyisää elämää varten tarvittavia tietopalveluja, voidaan antaa samalla julkisen palvelun yleisradiotoiminnalle tietoyhteiskuntaan soveltuva, erityisesti suomalaisille lähtökohdille rakentuva sisältö.

Yleisradio pyrkii säilyttämään tulevaisuudessakin keskeisen asemansa joko yksin tai luotettavien kumppaneiden avulla. Yle haluaa samalla varmistaa kaikkien kansalaisten pääsyn sen tarjoamiin palveluihin.

Wiion mielestä on tärkeää suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kannalta, että "Yleisradion kautta sähköisen viestinnän perusviestintäpalvelut pysyvät suomalaisten omissa käsissä."


Suomalainen puinen retkikeitin Geneven keksintömessuilla

Suomalainen retkituli-innovaatio herätti suurta kiinnostusta Geneven kansainvälisillä keksintömessuilla, jotka päättyivät sunnuntaina. Yleisö tungeksi ekologisen, puusta kehitetyn retkitulen ja sen keksijän pienellä osastolla.

- Usean maan edustajat, mm. Australiasta, Japanista ja Taiwanista neuvottelevat patentin hyödyntämisestä kotimaassaan, kertoi ekotulen kehittänyt maanviljelijä Pasi Kinnunen Outokummusta.

Mukana kannettava retkikeitin (SF-tuli) koostuu kahdesta kuivasta koivupalasta, joista toiseen on sahattu läpi tuliura ja toiseen sytytysura. Itse sytykkeenä on tervattua mäntykuitua. Uran päistä nostetaan vielä pari puupalaa arinaksi. Mukana on myös kunnon tulitikut.

Matkatulta on kahta kokoa, joista pienempi on kakkosnelosen kokoinen ja toinen hieman suurempi. Pieni retkikeitin palaa nelisenkymmentä minuuttia ja suurempi reilun tunnin. Lopuksi hiilloksella voi grillata vaikka makkaraa.


Erotiikkamessut jälleen Helsingissä

Erotiikkamessut pidetään jälleen Helsingissä. Seksin saloihin perehdytään vanhassa jäähallissa ajalla 28.-30. huhtikuuta.

Tapahtuman vetonaulaksi on hankittu aikuisviihteen bestseller-nimi Kylie Ireland Yhdysvalloista. Jenkkilästä saapuu myös toinen alan tähti Bianca Jordan.

Ohjelmistossa ovat niin ikään S&M-stripparimies Dysty, MIB (Miehet Ilman Boksereita) sekä kumi- ja nahkapainoteinen Kinky Show. Erotiikan olemusta kartoitetaan lisäksi Radio Cityn paneelikeskusteluissa.

Erotiikkaa on esitelty messuilla Helsingissä tätä ennen kahdeksan kertaa. Messuyleisön koostumus on muuttunut vuosien mittaan selvästi: naisyleisön osuus oli viime vuoteen mennessä kasvanut viidenneksestä puoleen kävijöistä.

Nykyisin tapahtuman yleisö on pitkälti 20-30-vuotiaita pariskuntia tai tyttö- ja poikaryhmiä.

Erotiikkamessut ovat olleet viime vuosina yleisömenestyksiä. Esimerkiksi vuonna 1998 messuilla kävi 17 000 katsojaa.


Telkkarilupia yli 2 miljoonaa

Televisiomaksun maksajien määrä ylitti maaliskuussa kahden miljoonan rajan. Kahdesmiljoonas asiakas saa palkinnoksi viiden vuoden televisiomaksun, Telehallintokeskus lupaa. Televisiomaksun (vuoteen 1998 televisioluvan) maksajien määrä on kasvanut vuoden1993 jälkeen keskimäärin 20 000:lla vuodessa.

Televisiomaksuja kerättiin viime vuoden aikana lähes 1,8 miljardia markkaa. Ne kerätään Telehallintokeskuksen hoitamaan valtion televisio- ja radiorahastoon, jonka varat käytetään pääasiassa Yleisradion toiminnan rahoittamiseen. Televisiomaksu on vuodessa 882 markkaa.

Koonnut: IA
21.4.2000


Ajassa -sivulle