Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroopan autoton päivä ensimmäistä kertaa Suomessa



Helsingissä järjestetään syyskuussa ensimmäistä kertaa Euroopan autoton päivä.


Päivän vuosittaisella viettämisellä halutaan vaikuttaa kaupunkien liikkumiskulttuuriin tuomalla esille autottoman liikkumisen etuja. Samalla kiinnitetään huomiota kaupunkikeskustojen viihtyisyyteen sekä liikenteen päästöjen pienentämiseen.

Päivän englanninkielinen iskulause In town without my car! on suomennettu Jalkaudu keskustaan!

Tavoitteena on saada myös muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa mahdollisimman monet kokeilemaan joukkoliikennettä sekä kävelemään ja pyöräilemään työmatkansa ja muut päivän aikana tehtävät matkat.

Samalla halutaan kiinnittää huomiota autottomuuden terveysvaikutuksiin sekä esitellä vaihtoehtoisia vastuullisen liikkumisen tapoja. Painopistealueena on myös yhdyskuntarakenteen ja kaupunkisuunnittelun kehittäminen.

Keskisuuret ja pienet kaupungit sekä kunnat aktivoidaan toteuttamaan niille sopivia toimintamalleja. Euroopan autottomaan päivään voivat yhteisöt ja yritykset ilmoittautua mukaan Internet-sivuilla. Ne avataan 8. toukokuuta.


Yhdeksän maata mukana, halukkaita liittymässä

Vetoomuksen eurooppalaisen autottoman päivän vietosta on allekirjoittanut yhdeksän Euroopan maata: Belgia, Tanska, Ranska, Italia, Luxemburg, Portugali, Espanja, Ruotsi ja Suomi. Saksa, Itävalta ja Britannia ovat myös ilmaisseet halukkuutensa liittyä hankkeeseen.

Liikenneministeriö on mukana tapahtuman ohjausryhmässä, johon kuuluvat myös ympäristöministeriö, Helsingin kaupunki, Kuntaliitto ja YTV. Suomessa projektia koordinoi Motiva. Euroopassa päivää koordinoi Ranskan energia- ja ympäristöorganisaatio ADEME .

Autotonta päivää vietetään 22. syyskuuta. Samana päivänä on EU-projektin vastaavia tapahtuma kymmenissä muissa eurooppalaisissa kaupungeissa.

IKK
21.4.2000


Kotimaa -sivulle