Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysBergen esittelee ylpeänä omaa kulttuuriaanLounais-Norjan tärkein kaupunki Bergen tarjoaa Euroopan kulttuurikaupunkivuonnaan paljon niin ammattilais- kuin amatöörivoimin tehtyä ohjelmistoa. Kaikkiaan kolmen sadan päivän aikana järjestetään tuhat tapahtumaa. Näennäisesti tarjonnassa ei ole punaista lankaa.


- Haluamme näyttää läpileikkauksen kaikesta Bergenin kulttuurielämästä. Ohjelma kertoo siitä suuresta taide- ja kulttuuritoiminnan määrästä, joka täällä on, kertoo kulttuurikaupunkivuoden johtaja Terje Gloppen.

- Kaikissa tapahtumissa, joita tarjoamme, on jotakin erityisesti norjalaista ja Bergenille leimallista.

Tämä pätee sekä huippuesiintyjiin että vapaaehtoisiin korkeatasoisiin harrastajiin.

- Meidän täytyy lisäksi viihdyttää kaikkia kansanosia, ja siksi ohjelmatarjonta on sellainen kuin se on, sanoo Gloppen.

Näillä perusteluilla hän torjuu arvostelun, jota on kuulunut useiden oslolaislehtien kulttuuriosastoilta. Arvostelijat ovat pitäneet kulttuurivuoden ohjelmistoa maalaismaisena ja ahdasmielisenä.

Heidän mielestään siitä puuttuu ulkomainen kulttuuriprofiili täysin. Kulttuurikaupungin ei pitäisi esitellä vain itseään. Sen pitäisi katsoa pitemmälle ja pyrkiä kansainvälisiin kontakteihin.


Kulttuurivilinää

Ohjelman monipuolisuutta kukaan ei voi kiistää. Kulttuurikaupungissa tehdään kokonaista tuhat projektia alkaen kalastus- ja rannikkokulttuurin esittelystä päätyen lumilautailutapahtumaan.

Tarjolla on myös vaikkapa urheilua, elokuvia, tanssia, musiikkia, konferensseja, seminaareja, arkkitehtuuria, muotia ja ruokakulttuuria.

Pelkästään kevään aikana järjestetään 30 erilaista festivaalia esimerkiksi tieteiskirjallisuudelle, kirkolle ja lastentanssille.

Yhdessä usean tai yhden muun Euroopan kulttuurikaupungin kanssa järjestetään kuutisenkymmentä tapahtumaa.


Tungosta avajaisissa

Kulttuurivuoden johtaja Gloppen vastasi Lillehammerin olympialaisten kulttuuriohjelmasta vuonna 1994. Nyt hän johtaa pientä organisaatiota 110 miljoonan kruunun (noin 80 miljoonaa markkaa) budjetilla.

Hän sanoo, ettei näitä kahta projektia voi verrata keskenään.

- Yhtäläisyys olympialaisten ja kulttuurikaupunki Bergenin välillä on lähinnä se, miten tehokkaasti kulttuuriväki tarvittaessa toimii, kertoo Gloppen.

- Talvella kaksi vuotta sitten pyysimme bergeniläisiä mukaan, ja innostus oli valtavan suurta.

Lähes 35 000 ihmistä oli katsomassa, kun kuningas Harald talvella avasi kulttuurikaupunkivuoden.

Gloppen arvelee, että 120 000 ihmistä on tähän mennessä ottanut osaa tapahtumiin. Virallisesti Bergenin ohjelma alkoi vasta helmikuun loppupuolella. Vaikka kävijöiden innostus on ollut suurta, voittaa Norjassa edelleenkin talviurheilu kaiken muun kulttuurin.


Hansakaupunki Bergen

Nykyään 230 000 asukkaan Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Kaupungin perusti tiettävästi kuningas Olavi Kyrre vuonna 1069.

Kaupunki kukoisti kuivatun kalan ansiosta, jota vietiin Pohjois-Eurooppaan. Pohjoissaksalaiset hansakauppiaat valtasivat kuivatun kalan kaupan 1200-luvun puolesta välistä alkaen. Kalasta saatiin vaihtokaupalla viljaa ja olutta.

Saksalaisasujaimisto hallitsi Bergeniä sekä kulttuurisesti että poliittisesti niin, että Norjan kuninkailla oli ajoittain vain osittainen valta päättää kaupungin asioista.

Håkonshallen Bergenissä on peräisin siltä ajalta, kun kuninkaan istuin 1200-luvulla sijaitsi kaupungissa. Siellä on paljon myös muita historiallisia rakennuksia, esimerkiksi keskiaikaisia kauppiastaloja ja linnoitusrakennelmia.

Kaupungissa oleva Nationale scene on Norjan vanhin teatteri, ja Bergenissä toimii myös maan vanhin sinfoniaorkesteri Musikselskabet harmonien. Se on perustettu vuonna 1765.

Seitsemän tunturin helmassa sijaitseva Bergen on nykyään lounaisrannikon elinkeinoelämän ja kaupan keskus. Siellä järjestään vuosittain kansainvälisesti tunnetut musiikkijuhlat.


Griegin kotikaupunki

Bergen on myös säveltäjä Edvard Griegin (1843-1907) kotikaupunki. Pianistinakin laajoja konserttikiertueita tehneellä Griegillä oli monia pesäpaikkoja niin maailmalla kuin kotimaassaan.

Bergenissä sijaitsee hänen huvilansa Troldhaugen, joka nykyään on museona. Kaupungissa on myös hänen mukaansa nimetty konserttitalo.

Grieg on Norjan kansainvälisesti tunnetuin säveltäjä. Hän edustaa romanttista pohjoismaista tyyliä.

Grieg käytti norjalaista kansanmusiikkia teostensa motiivina antaen sille uuden persoonallisen ilmauksen soinnillisesti ja rytmisesti. Samanaikaisesti hänen musiikkinsa oli universaalia. Se saavutti mainetta ja arvostusta läpi koko musiikkimaailman.

Vuosina 1880-82 Grieg oli Bergenin Musikselskabet harmonienin kapellimestari. Orkesteri on Norjan vanhin sinfoniaorkesteri.

STT-VT
21.4.2000


Ajassa -sivulle