Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSopu Gibraltarista ratkaisee monta EU:n pulmaaEspanjan ja Britannian sopu Gibraltarin asemasta avaa EU:ssa lainsäädännöllistä sumaa. Kiista niemimaan juridisesta asemasta on jumiuttanut paljon lainsäädäntöä, kun Espanja ei ole suostunut tunnustamaan Gibraltarin omien viranomaisten asemaa.


Ongelma kierrettiin siten, että yhteydenpito hoidetaan Lontoon välityksellä. Sopimus maiden välille syntyi keskiviikkona Espanjan ja Britannian EU-edustajien neuvotteluissa.

Sovun ansiosta EU voi nyt hyväksyä muun muassa kymmenen vuotta vatvotun direktiivin yritysfuusioista ja vähemmistöosakkaiden suojasta.

Samoin pitäisi olla mahdollista sopia Eurooppa-yhtiödirektiivistä. Hanketta on vatvottu EU:ssa ennätyksellisen pitkään - kolmisenkymmentä vuotta. Pitkään on myös odotettu direktiiviä pankkien ja vakuutuslaitosten vararikkosäännöistä.

Gibraltar-kiista on estänyt EU:ta sopimasta direktiivistä, jolla säädetään matkustajille maksettavista korvauksista lentojen myöhästyessä.

Useita sopimuksia on jumittunut myös oikeus- ja poliisiasiain puolella. Näihin kuuluvat Eurodac-sopimus turvapaikanhakijoiden sormenjälkien keräämisestä sekä sopimus avioerojen kansainvälisestä tunnustamisesta.

Britannia pystyy nyt myös liittymään Schengen-sopimuksen tietojärjestelmiin, kuten se on halunnut. Britannia ei aio kuitenkaan poistaa rajatarkastuksia toisiin Schengen-maihin, kuten muun muassa Suomi on tekemässä ensi vuoden maaliskuussa.

Espanja ja Britannia ovat kiistelleet Gibraltarista lähes kolmesataa vuotta, sen jälkeen kun kuuden neliömetrin kokoinen niemimaa siirtyi Britannialle Utrechtin rauhassa vuonna 1713.

Espanja katsoo Gibraltarin kuuluvan itselleen, mutta gibraltarilaiset itse haluavat pysyä britteinä.

STT-IA
21.4.2000


Politiikka -sivulle