Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKuukaupunki KaliforniaanPieni Hesperian kaupunki Kaliforniassa saattaa tulevaisuudessa ylpeillä maailman ensimmäisellä kuusiirtokunnalla, joka tosin sijaitsee maan pinnalla.


Mojaven autiomaassa noin 80 kilometriä Los Angelesista koilliseen sijaitseva kaupunki on päättänyt perustaa siirtokunnan, josta voi tulla avaruussiirtokunnan esikuva.

Alueen kaikki rakennukset valmistetaan käyttämällä hyväksi ainoastaan maaperästä saatavaa rakennusmateriaalia eli hiekkaa, soraa tai multaa, ja menetelmät saattavat olla hyödyksi tulevaisuuden avaruussiirtokunnille.

Hankkeen takana on Cal-Earth-instituutti, joka suunnittelee turvallisia, edullisia ja nopeasti pystytettäviä rakennuksia. Instituutin perustaja on iranilaissyntyinen arkkitehti Nader Khalili.

Hän rakensi aluksi pilvenpiirtäjiä, mutta myöhemmin hän kiinnostui köyhien ja pakolaisten sekä kodittomaksi luonnonmullistusten vuoksi joutuvien ihmisten ongelmista ja alkoi suunnitella mahdollisimman yksinkertaisesti rakennettavia taloja.


Savimajat esikuvana

Khalili on kiinnostunut erityisesti kahdesta erilaisesta rakennustavasta.
- Ensimmäinen tapa on rakentaa perinteinen savimaja, jota kuumennetaan, "paistetaan", öljypolttimilla noin kolme päivää. Lopputuloksena oleva keraaminen maja kestää vaikka minkälaista säätä, kuvaa puhelimella Kaliforniasta tavoitettu Khalili.

Toinen menetelmä ei vaadi edes kuumentamista: valtavan pitkiin kankaisiin tai muovisiin säkkeihin tai tuubeihin tungetaan multaa tai hiekkaa. Syntyneet pitkät pötkylät kierretään keoksi, tueksi kerrosten väliin voi laittaa piikkilankaa.

- Tällä tavalla tehdyt rakennukset ovat jo läpäisseet tiukat Kalifornian maanjäristystestit, kertoo Khalili. Ne ovat myös läpäisseet rakennustarkastajien seulan.

- Rakennettiinhan teillä Suomessa ja pohjoismaissa aikoinaan käyttämällä maaperää, muistelee Khalil.

- Teilläkin käytettiin multaa, hiekkaa, savea ja sammalta ja rakennukset olivat lämpimiä, hän innostuu.


Nasa ja YK kiinnostuneita

- NASA on seurannut projektia kiinnostuneena, kertoo Khalili.
- Menetelmiä voidaan soveltaa kuussa, Marsissa, Intiassa, aivan missä vain, hän jatkaa.

Hänen mukaansa avaruudessa voidaan kanavoida auringon lämpöä rakennusten kovettamiseen. Khalilin mukaan myös YK on ollut kiinnostunut rakennuskeksinnöistä, sillä kriisialueille tarvitaan helposti ja halvalla rakennettavia asuntoja.

- Uusien menetelmien avulla voitaisiin korvata teltat ja väliaikaiset suojat, onhan rakennusmateriaalia aina paikan päällä, suunnittelee Khalili.

- Muistakaa, että kaikki rakennetaan myrkyttömistä materiaaleista, painottaa Khalili. Nykyisissä rakennuksissa, myös puutaloissa, on hänen mukaansa liikaa kaikenlaisia kyllästeitä, liimoja ja muita haitallisia aineita.

Rahan puute on kuitenkin ongelma. Nasa on kiinnostunut, mutta rahaa ei ole herunut.
- Varainkeräykset ovat menossa ja prototyyppejä tehdään jo nyt, vakuuttaa Khalili.

- Ensimmäinen "kuukaupungin" vaihe saattaa olla valmis parin vuoden päästä, hän lupaa.

STT-VT
21.4.2000


Ulkomaat -sivulle