Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLumonetistä on kasvanut luontoportaaliInternetistä löytyy nyt entistäkin tuhdimpi tietopaketti luonnosta ja sen suojelemisesta. Uudistetut suomen- ja englanninkieliset LUMONET-sivut on avattu ympäristöhallinnon nettisivuilla.


Sivuilta löytyy laajalti tietoa biodiversiteetistä eli luonnon monimuotoisuudesta suomalaisesta, eurooppalaisesta ja maailmanlaajuista näkökulmasta.

Alkuperäisluonnon ja sen eläin- ja kasvilajien väheneminen on yksi maapallon polttavimmista ekologisista ongelmista. Internet tarjoaa tehokkaan välineen, jolla levittää tietoa asiasta ja vauhdittaa kansainvälistä yhteistyötä luonnon pelastamiseksi.

LUMONETissä pääsee tutustumaan yli tuhannen linkin kautta biodiversiteettiasioihin eri puolille maailmaa. Sivuilta selviää, millaisia poliittisia päätöksiä luonnon suojelemiseksi on tehty, miten niitä toteutetaan eri maissa ja millaista rahoitusta luonnonsuojeluun löytyy.

EU:n vaikutus Suomen luonnonsuojeluun selvitetään sivuilla perusteellisesti Naturasta eri direktiiveihin saakka. Tiedonhaku onnistuu Internetin biodiversiteettitietopankkien, hakukoneiden, asiantuntijarekisterien ja sanastojen avulla. Aktiiviset luonnonsuojelijat löytävät LUMONETin kautta tien luonto- ja ympäristöaiheisille postituslistoille ja uutisryhmiin.

Erityisen hyödylliset LUMONETin sivut ovat päättäjille, viranomaisille ja tutkijoille, mutta myös kansalaiset ja luontoasioita uutisoivat toimittajat löytävät sieltä hyötytietoa. Koululaisten toivotaan myös löytävän tiensä LUMONETiin.

"LUMONET - Suomen biologisen monimuotoisuuden tiedonvälitysjärjestelmä" on vuonna 1992 Riossa solmitun biodiversiteettisopimuksen edellyttämä kansallinen tiedonvälitysjärjestelmä.

Rion sopimuksen allekirjoittaneet maat sitoutuivat luomaan omat Internet-pohjaiset tiedonvälitysjärjestelmänsä, jolloin kansainvälinen yhteistyö sekä tietojen vaihto helpottuvat.

Suomi julkaisi ensimmäisten maiden joukossa oman LUMONET-järjestelmänsä vajaat kaksi vuotta sitten. Nyt omat sivut on jo 40 maalla Venäjästä Venezuelaan.

LUMONETiin koottuja sivuja ovat tuottaneet pääasiassa suomalaiset tutkimuslaitokset, yliopistot sekä viranomaiset. LUMONET on ympäristöministeriön rahoittama hanke, jonka käytännön toteutuksesta huolehtii Suomen ympäristökeskus.

LUMONET suomeksi:
http://www.vyh.fi/luosuo/lumo/lumonet/kansi.htm

LUMONET englanniksi:
http://www.vyh.fi/eng/environ/bdclearh/kansi.htm

IA
21.4.2000


Kotimaa -sivulle