Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Kilpailuviranomaiset kielsivät Polarcupilta yritysoston Uudessa-Seelannissa

Uuden-Seelannin kilpailuviranomaiset tyrmäsivät torstaina Huhtamäki Van Leer -konserniin kuuluvan Polarcupin mahdollisuudet ostaa CCH-konsernin muovipakkaukset, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huhtamäki Van Leer oli pyytänyt kilpailuviranomaisilta periaatekantaa sen jälkeen, kun CCH:n multipakkausyksikkö tuli myyntiin. Viranomaisten mukaan kaupassa syntyvä yksikkö saattaisi saada hallitsevan markkina-aseman Uuden-Seelannin muovituotemarkkinoilla.

Sekä Polarcup että Carter Holt Harvey Plastic Products valmistavat muovisia pakkauksia ja tarjottimia elintarviketeollisuudelle.

Viestintäjohtaja Markku Pietinen kertoo, että aloite koko asiassa tuli investointipankeilta, eikä Huhtamäki Van Leer edes harkinnut tarjouksen tekoa vakavasti.


Ulkomaalaisia kiinnostaa Nokian salaisuus

Nokian menestys ihmetyttää yhä ulkomaita myöten. Amerikkalaislehti Fortune etsii tuoreimmassa numerossaan Nokian menestyksen salaista asetta.

Lehti hehkuttaa Nokian johtajien tiimityöskentelyllä ja organisaation joustavuudella. Kirjoittaja rohkenee nimittää yhtiötä maailman vähiten hierarkiseksi isoksi yritykseksi.

Yritysväljyyden haittapuolena lehti taas näkee sen, että Nokian kaltaisissa yrityksissä usein on vaikea tietää kuka mistäkin on vastuussa.

Haastattelussa Nokian pääjohtaja myös Jorma Ollila vannoo johdon yhteistyöskentelyn nimeen. Tiivistä kanssakäymistä helpottaa huomattavasti se, että johtoviisikko tuntee toisensa jo vuosien takaa.

Nokialaisuuteen liitetään myös ammattitiimien itsenäisyys ja luovuuteen kannustaminen. Luovuuden ohella yrityksessä tuetaan yrittäjyyttä ja henkilökohtaista vastuuta.

Lehti pohtii myös sitä, mikä pitää luovuuteen ja joustavuuteen kannustavassa Nokiassa homman koossa. Ollilan resepti on selvä. Jos jonkin bisneslinjan vuosikasvu ei yllä 25 prosenttiin eikä näköpiirissäkään ole vastaavaa kasvua, Nokia hankkiutuu tilanteesta/hankkeesta eroon.

Ihan auvoisena lehti ei Nokian tulevaisuutta näe. Suurimpana uhkana artikkelin kirjoittaja Justin Fox pitää Nokian siirtymistä yhä enemmän pois suomalaisten käsistä.

Nyt jo yli puolet yhtiön työntekijöistä on Suomen ulkopuolella.
- Avaintehtäviä siirtyy aiempaa enemmän henkilöille, jotka eivät ole kasvaneet saunassa.

Tähän asti yksi Nokian menestyksen salaisuus lehden mukaan on ollut, että johtajat ovat lähtöisin samasta pienestä maasta, kaukana muusta maailmasta. Maasta, jonka kieltä kukaan muu ei ymmärrä.


Valtaosa Unidanmarkin omistajista hyväksyi MNB:n tarjouksen

Hieman päälle 97 prosenttia tanskalaisen Unidanmark-pankin omistajista on hyväksynyt ruotsalais-suomalaisen Merita-Nordbankenin MNB:n osakevaihtotarjouksen.

Lopuissa käyttöön tulee pakollinen lunastusmenettely. MNB:n ilmoituksen mukaan siitä esitys tullee toukokuun alussa. Hinta on sama kuin osakevaihtotarjouksessa.

Tanskassa MNB on edennyt täysin aikataulun mukaisesti sen jälkeen, kun tarjous julkistettiin maaliskuussa. Sen sijaan norjalaisen Christiania Bankin hankinta odottaa edelleen Norjan valtion päätöksiä. Siitä tehtiin ostotarjous jo syksyllä.


Deutsche Telekomin tulos kasvoi yrityskaupoilla

Deutsche Telekomin tulos kasvoi alkuvuonna 11,3 miljardiin mark kaan kansainvälisistä yrityskaupoista saaduilla tuloilla. Vertailukelpoinen tulos pysyi tammi-maaliskuussa viime vuoden tasolla, vajaassa kolmessa miljardissa markassa.

Vertailukelpoisesta tuloksesta on Global Onen myyntivoiton lisäksi puhdistettu uusien ulkomaantyttärien One2Onen, max.mobilin ja Siriksen ostot.

Yhtiön liikevaihto suureni 13 prosenttia liki 56 miljardiin markkaan. Omien sanojensa mukaan Deutsche Telekom pystyi pitämään tulotasonsa kovasta kilpailusta ja alentuneesta hintatasosta huolimatta.


Jordaniasta WTO:n 136. jäsenmaa

Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaiden luku nousi 136:een, kun Jordania huhtikuun alkupuolella hyväksyttiin järjestön jäseneksi.

Jordania soveltaa kaikkia WTO:n jäsenyyssopimuksen mukaisia velvoitteita heti jäsenyyden alusta alkaen, kerrottiin WTO:sta. Jordania liittyi myös julkisia hankintoja ja siviililentokoneiden kauppaa koskeviin monenkeskisiin sopimuksiin.

WTO:n seuraava uusi jäsenmaa on ilmeisesti Georgia, joka on saanut jäsenyyssopimuksensa valmiiksi. Sopimus on parhaillaan kansallisessa ratifiointikäsittelyssä Georgiassa.

Lähi-Idän maista WTO:n jäseniä ovat Bahrain, Egypti, Israel, Kuwait, Qatar ja Arabiemiirikuntien liitto. Libanon, Oman ja Saudi Arabia neuvottelevat WTO:n jäsenyydestä.

Kaikkiaan 30 maata on hakenut WTO:n jäsenyyttä ja neuvottelee siitä. Niitä ovat ovat mm. Kiina,Venäjä, Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidzhan, Valkovenäjä, Ukraina, Kamputsea, Laos, Liettua, Moldova, Nepal, Sudan ja Vietnam.

Koonnut: IA
20.4.2000


Talous-sivulle