Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuojelu tuottamassa tulosta - saimaannorpille ennätysmäärä poikasiaSaimaannorpille on syntynyt ennätysmäärä poikasia tänä keväänä. Poikaslaskennassa on löytynyt jo 53 kuuttia, kun viime vuosien syntyvyys on pysytellyt 40:ssä. Ennätystulos selittyy vuosia jatkuneilla suojelutoimilla ja pesinnälle suotuisana talvena.


Poikaslaskennat päättyvät pääsiäisenä, mutta tarkistuskäynneillä uskotaan löytyvän vielä muutama kuutti lisää. Olosuhteet norpan pesinnälle ovat olleet erityisen suotuisat tänä talvena. Saimaan veden pinta pysyi vakaana ja rannoilla riitti pesäkinoksia.

Norpille on myös taattu pesimärauha, sillä laskennoissa on löydetty vain peri pesään kuollutta poikasta, mitä pidetään luontaisena kuolleisuutena.

Pesien etsinnässä oli mukana kymmeniä laskijoita, jotka liikkuivat hiihtäen, kelirikkoaluksilla ja moottorikelkoilla.
- Saimaan rannat koluttiin luistavien jääkelien ansiosta tarkemmin kuin koskaan. Lämmin vesisade romahdutti pesäkinokset jo runsas viikko sitten ja pesät oli helppo löytää, kertoi puistomestari Pekka Innanen Metsähallituksesta.

Eniten kuutteja syntyi Saimaan keskiosissa, Pihlajavedellä ja Joutenvedellä. Erityisen ilahtuneita on oltu Puumalan eteläpuolella, jossa on laskettu jo viisi kuuttia.


Verkkokalastuksen rajoitukset näkyvät viiveellä

Tällä hetkellä uusi kuuttisukupolvi polskuttaa vielä emojensa kyljessä Saimaan jääkannen alla. Emot jatkavat imetystä jään lähtöön saakka.

Itsenäisen vesielämän edessä on vielä monta mutkaa, varsinkin niillä vesillä, missä voi juuttua verkkoihin. 80-luvulla yli puolet poikasista takertui kalaverkkoon ensimmäisten elinkuukausiensa aikana.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela korostaakin kalastusrajoitusten merkitystä norppakannan kasvulle.
- Kalastuskuntien kanssa sovittujen rauhoitusalueiden pinta-ala kasvoi selvästi 5-10 vuotta sitten. Nyt nämä poikaset ovat varttuneet sukukypsiksi ja synnyttävien naaraiden lukumäärä on kasvanut, Koskela kertoi.

Kalastuksen rajoittamista noudattaneet kalastuskunnat ovat kieltäneet verkot omilla vesialueillaan huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun. Noin puolet kuuteista syntyy edelleenkin alueilla, joilla verkkokalastus on vielä sallittua.

Pari vuotta sitten saimaannorppia arvioitiin olevan kaikkiaan 200-220 yksilöä. Kannanarvio uusitaan tämän kevään laskentojen pohjalta. Tavoitteena on 400 yksilön norppakanta vuoteen 2025 mennessä.

Jouni Koskela muistuttaa, että yksi hyvä kuuttivuosi ei kuitenkaan vielä takaa viiksiniekan tulevaisuutta, saimaannorppa on edelleenkin erittäin uhanalainen eläin.

STT-IA
21.4.2000


Kotimaa -sivulle