Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköpaimen

21.4.2000

HiljaisuusPääsiäisenä on tapana hiljentyä - tai ainakin puhua hiljentymisestä. Tänä vuonna aihetta ryydittää arkinen murhenäytelmä: vuosikausia asunnossaan kuolleena ollut lähimmäisemme… Jota kukaan ei kaivannut.


Kenen pitää välittää… ja kenestä? Onko minun/sinun/hänen kannettava huolta seinän takana asuvasta tuntemattomasta ihmisestä? Ja jos kukaan ei välitä, niin onko se jonkun virkavelvollisuus?

Suomea sanotaan holhousyhteiskunnaksi. Meidät pakotetaan mitä moninaisimpiin virka- ja mielivallan kiemuroihin: veroilmoitus on pakko tehdä… ja sata muuta ilmoitusta, ajokortitta ei saa ajaa, neuvolatta synnyttää ynnä muuta ynnä muuta. Viinakortin ovat lakkauttaneet. Ihme kyllä.

Sosiaaliyhteiskunta huolehtii kansalaisistaan niin hyvin, että kuolleena asunnossaan kuusi vuotta maanneen ihmisen kaikki velvoitteet ovat tulleet hoidetuksi: vuokrat, sähkö- ja puhelinlaskut, tv-lupa ja mitä niitä on. Vai onko joku sittenkin lyönyt hommansa laimin?

Oli kuinka tahansa on karmeaa, että kukaan ei kaipaa ihmistä kuuteen vuoteen. Nyt julki tulleessa tapauksessa tällä ihmisellä oli omaisia - hekään eivät piitanneet.

Sähköpaimen ei ehdota lähimmäisvirkamiehen viran perustamista, saati lähimmäisviraston. Riittää kun taloyhtiöihin palautetaan talonmiehet. Työllistyisi jokunen työtönkin.

Fysiikassa tunnettu aineen häviämättömyyden laki ei toimi elämässä. Kaupungeissa ihmiset voivat hävitä, maalla eivät.

Sähköpaimen(kin) on mollannut Maalaisliittoa aika ajoin. Maaseudun ahdistavassa kepulaisessa ilmapiirissä on puolensakin: jos naapuria ei päivään pariin näy niin mennään katsomaan mikä mättää. Kaupungeissa niin ei tapahdu. Koskaan.

Näin Pääsiäisen aikaan voisi olla paikallaan miettiä onko minulla lähimmäinen, joka kaipaisi hyvän Pääsiäisen toivotusta. Postikortti ei enää ehdi; mene ovelle ja koputa. Saatat saada kupillisen kahvia - tai lautasellisen mämmiä.

Ja perinteisestä tavasta poiketen: Rauhaisaa Pääsiäistä !

Sähköpaimenelle voi myös lähettää emailia; tyhmyyksissään kun lupautui niitä lukemaan... (Mutta EI vastaamaan).


Kolumnit -sivulle