Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oikeusjuttujen määrä nousussa

Laittomia PlayStation -kopioita yhä enemmän markkinoilla



Laittomien PlayStation-pelien markkinat ovat kasvaneet Suomessa viime vuodesta lähtien rajusti.


Samaan aikaan myös tekijänoikeuksien rikkomusten valvonta on kiristynyt. Sen sijaan rajan yli laittomia piraattipelejä kuljettavat jäävät melko harvoin kiinni.

Laittomissa peleissä pyörii Suomessakin vuosittain arviolta 15-20 miljoonan markan bisnes. Laillisia PlayStation -pelejä myytiin viime vuonna sadalla miljoonalla markalla.

PlayStation -ryhmän vetäjä Vesa Artmanin mukaan oikeusjuttuja piraattipelien takia ajetaan nykyisellään jopa kaksi viikossa. Artman työskentelee pelejä maahantuovassa Computer 2000:ssa.
- Valvonta on nykyisin niin tehokasta, että pystytään puuttumaan lähes kaikkiin piraattijuttuihin, joista saadaan vihiä, Artman toteaa.

Computer 2000 toi viime vuonna maahan 300 000 PlayStation -peliä. Artmanin arvion mukaan piraattituotteet rokottivat heidän vuosimyyntiään 30 000-40 000 kappaleella.


Kopiointi houkuttaa

Tänä vuonna laittomista PlayStation -peleistä on annettu ainakin viisi tuomiota. Esimerkiksi Vantaalla tuomittiin maaliskuussa kaksi laittomia pelejä levittänyttä miestä sakkoihin ja yhteensä 52 000 markan korvauksiin pelin oikeudenhaltijalle eli Sony Computer Entertainment Europe Ltd:lle.

Tähän asti suurin oikeuteen asti edennyt Suomessa kopioitujen eli poltettujen PlayStation -pelien juttu on meneillään Turussa. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen projektipäällikön Antti Kotilaisen mukaan laittomia PlayStation -pelejä myytiin Turussa yli 2 100.

Viittä nuorta epäillään siitä, että he ovat kopioineet pelejä parhaimmillaan kolmen koneen voimin ja kaupanneet niitä lehti-ilmoituksilla. Jutun päätös annetaan ensi keskiviikkona.

Kotilaisen mukaan syy kopiointi-innostukseen ja laittomien pelien levittämiseen ja niiden hyvään menekkiin on laittomien pelien halpa hinta ja houkutus helposti saataviin suuriinkin katteisiin. Aito peli maksaa 300-400 markkaa ja laittomia kopioita myydään noin 60 markalla.


Piraattiala ammattimaista

Laittomia pelejä levitetään Suomessa kahdella tapaa. Ensinnäkin nuoret ostavat laillisen pelin ja polttavat siitä laittomia cd-kopioita ja myyvät niitä eteenpäin.

Toinen ryhmä ovat harmaassa taloudessa elävät maahantuojat, jotka kuljettavat piraattituotteita Venäjältä, Virosta ja Kaukoidästä. He myyvät niitä varsinkin kirpputoreilla ja pitävät tuotteitaan myynnissä pieniä määriä eri myyntipisteissä. Tämän takia poliisien ratsioissa heiltä saadaan vain vähän tavaraa takavarikkoon.

- Mikäli samaan kauppiaaseen törmätään useamman kerran, niin silloin asia viedään käräjäoikeuden käsiteltäväksi eikä myyjä selviä siten pelkillä sakoilla. Maksettavaksi tulevat myös korvaukset tekijänoikeuden haltijoille, Kotilainen sanoo.

Kotilainen toteaa, että joskus on paljastunut kirpputorien pitäjiä, joiden itsemyyntipöytien vuokraajat ovat osoittautuneet henkilöiksi, joita ei ole olemassakaan.
- Piraattien tuojat ovat ammattilaisia, jotka saavat elantonsa laittomista tuotteista, Kotilainen sanoo.


Pelit postissa eri osoitteisiin

Laittomia pelejä tuodaan Suomeen usein postitse. Hakijat tekevät alkumaassa ostokset ja postittavat pieniä määriä pelejä useisiin eri osoitteisiin. Toisaalta pienessäkin laukussa kulkee mukana helposti iso määrä pelejä.

- Omaan käyttöön saa tuoda vähän, joten rajanveto on vaikeaa. Esimerkiksi rajaliikenteestä Helsingin ja Tallinnan välillä ei viime vuonna otettu yhtään peliä pois, sanoo ylitarkastaja Anssi Kartila Tullihallituksesta.

Venäjän rajalla sen sijaan piraattipelejä ja -musiikkia otettiin pois kymmeniltä matkustajilta. Iso osa tullin voimavaroista on kiinni jatkuvasti kasvavassa huumeongelmassa. Tällöin tekijänoikeuksien suojelu jää vähemmälle.

Suomi on EU:n itärajana muodostunut myös kauttakulkupaikaksi. Lappeenrannassa paljastui 25 000 peliohjaimen lasti, joka oli matkalla Koreasta Venäjälle. Tulli on pysäyttänyt lisäksi muutamia Suomen kautta Norjaan ja Ruotsiin suunnanneita lasteja.


Internet tänä vuonna tarkempaan haaviin

Tekijänoikeusjärjestöjen yhteisessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksessa työskentelee kaksi juristia, joista toinen seuraa jatkuvasti Internettiä ja etsii laittomia pelejä ja musiikkia.

Viime vuonna keskus lähetti 350 Internet-kirjettä, jossa se vaati poistamaan laittomat tavarat sivuilta. Kotilaisen mukaan suurin osa tekikin niin. Tänä vuonna Internet otetaan entistä tarkempaan seurantaan.

Tarkastajat kiertävät kirpputoreja, liikkeitä ja seuraavat myyntilehtiä. Laittomat pelit napataan markkinoilta usein kuluttajien vihjeiden perusteella.

Keskus teki viime vuonna 111 tutkintapyyntöä tekijänoikeusrikoksista, mikä nostaa käräjäoikeuteen asti yltävien juttujen määrää tänä vuonna. Tekijänoikeusjärjestö pyrkii myös sovittelemaan pienempiä juttuja.

Kotilainen toivoisi, että Suomeen saataisiin Ranskan voimassaolevan kaltainen laki, joka kieltäisi piraattituotteiden maahantuonnin yksityiseen käyttöön. Nykyisin Virosta ja Venäjältä tuodaan vuosittain arviolta kaksi miljoonaa piraattiäänitettä, videota ja peliä.

STT-MH
21.4.2000


Ajassa -sivulle