Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKauppi toivottaa vierastyövoiman tervetulleeksiEuroparlamentaarikko Piia-Noora Kauppi (kok.) toivottaa vierastyövoiman Suomeen tervetulleeksi, ja mitä aikaisemmin tulijat kiinnittyvät suomalaiseen työelämään, sitä he paremmin he integroituvat.


Oulusta kotoisin oleva Kauppi järkyttyi lukiessaan hiljattain Oulussa ilmestyvän Kalevan teettämää selvitystä, jonka mukaan neljäsosa haastateltavista olisi sulkenut rajat kokonaan vierastyövoimalta ja kolme neljästä ei ollut halukas myöntämään työlupia ulkomaalaisille, joita etsittäisiin täsmähaulla tietyntyyppisiin tehtäviin.

- Kokoomukselainen lähtökohta on ollut, että tottakai maahan saa tulla maahanmuuttajina vierastyövoimaa. Esimerkiksi tietoteknologian tarpeisiin tarvitaan väkeä. Pitäisi myös avoimesti myöntää, että on olemassa työpaikkoja, jotka eivät suomalaisille enää kelpaa.

Kaupin mielestä Suomessa pitäisi tunnustaa se, että töiden vaativuus on kasvanut, ja saattaa olla, ettei koulutuksen kauttakaan kaikille löydy heidän taitojaan vastaavia tehtäviä.

Kauppi liittyykin niihin, jotka olisivat valmiita subventoimaan vajaataitoisten työtä.
- Tärkeintä olisi, että yritettäisiin löytää näille ihmisille sellaisia tehtäviä, joihin he kykenevät.

- Osa toimeentulosta voi tulla jatkossakin sosiaaliturvan kautta, jos ihmisen työkyvyt eivät riitä todellisen toimeentulon saamiseksi. Yhteiskunta tulisi vastaan ja palkitsisi, että he tekisivät sen osan työstä, minkä pystyvät ja mitä heiltä voi kohtuudella vaatia.


Julkimoksi pikavauhtia

Piia-Noora Kauppi, 24, herätti hiljattain suomalaisen mittapuun mukaan Kohun Helsingin Sanomien Nyt -liitteessä ilmaisemillaan mielipiteillä työttömyydestä ja suomalaisesta yhteiskunnasta.

Europarlamentin Strasbourgin istuntoviikolla hän muistelee, että oli presidentinvaalien tuntumassa herkkä hetki pohdiskella julkisesti kokoomuksen ja demarien eroavaisuuksia, kun ihmiset olivat erityisen vastaanottavaisia.

Jos "Piitua" ei vielä ennen tunnettu, hänen julkinen elämänsä käynnistyi viimeistään tuolloin. Osa kommenteista oli Kaupin mielestä väärinymmärryksiä, osa tahallisia väärinymmärryksiä.

- Itse kohu on mennyt ja kastinmerkki on otsassa varmaan koko loppu elämän. Ei se nyt semmoinen merkki ole, etteikö sitä kantaa voisi. Jos nyt pitäisi kokoomuslaista politiikkaa hävetä, ei minua ainakaan taustalla oleva asia hävetä yhtään.

Kauppia kommentoitiin kovaksi, mutta sekään leima ei tartu.
- Joittenkin mielestä on kovaa sanoa, että ihmisten pitää mennä töihin ja elättää itsensä, jos siihen on mahdollisuus eikä sille ole esteitä. Minusta se ei ole kovaa. Tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät veronmaksajiksi, että voimme ylläpitää todellisille heikompiosaisille hyvää sosiaaliturvatasoa.

Suoraan julkisiin mielipiteisiin, ajatuksiin ja politiikan sisältöön liittyvä julkisuus ei pelota Kauppia. Ikävämpää olisi, jos rivimepin mielipiteet eivät kiinnostaisi koskaan ketään. Yksityiselämän ruotiminen sen sijaan ei ilahduta varsinkaan läheisten takia.

- Sitä ei ole kiva lukea, että sanomiset yhdistetään hiusten väriin tai että Kaupin suu sopisi johonkin muuhun kuin puhumiseen. Arvostan poliittista kritiikkiä. Ilman sitä ei synny yhteiskunnallista keskustelua, mutta en minäkään sano poliittisista vastustajistani, että tuon miehen päälaella ei ilmeisesti tapahdu yhtään mitään, kun ei siinä hiuksetkaan kasva.


Poikkeama keskivertomepistä

Piia-Noora Kauppi vakuuttaa viihtyvänsä erinomaisen hyvin Euroopan parlamentissa. Vastoin odotuksiaan hän saanut jo ensimmäisen kymmenen kuukauden kuluessa raportoijan tehtäviä. Raporttien laadinta on yksi olennainen mittari mepin työn tuloksia arvioitaessa.

Euroopan parlamentti hyväksyi huhtikuun toisella viikolla Kaupin sähköistä rahaa koskevan mietinnön, joka käsittelee sähköisen rahan kuten erilaisten maksukorttien liikkeelle laskemista, käyttöä ja valvontaa EU-maissa. Kaksi seuraavaa raporttia on valmisteilla.

- Tässä vaiheessa ainakin tuntuu siltä, että viiden vuoden kuluttua 29-vuotiaana olisin aivan liian nuori lähtemään pois eurooppalaisesta politiikasta. Kyllä haluaisin luoda täällä uraa ihan tosissani. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, ehkä perustan perheen tai lähden Harvardiin tekemään tohtorin väitöskirjaa.

Juristin koulutus ja pitkä järjestökokemus puolueessa, toiminta Oulun kunnallispolitiikassa ja eritoten kaupunginhallituksessa ovat kasvattaneet kompromissien etsiskelytaitoja tarkentaneet pelisilmää.

Kauppia innostaa se, että monet asiat ovat sellaisia, ettei niillä ole vain kuluvaan vaalikauteen rajoittuvia vaikutuksia. Haasteet eivät lopu, etenkin kun tuore meppi korostaa mieltävänsä politiikan ammatiksi. Euroopan parlamentin ilmapiiri ei ollutkaan niin patriarkaalinen tai sovinistinen kuin hän ennakoi.

Kauppi päinvastoin arvioi, että hänelle on parlamentissa hyötyä siitä, että hän on nuori nainen.

- Koska tärkeintähän parlamenttityössä on oman aktiivisuuden lisäksi, että kollegatkin muistavat, kuka on tehnyt ja sanonut mitä. Jos jollakin tavalla poikkeaa 626 edustajan valtavirrasta, nimi jää paremmin mieleen. On helpompi luoda tiettyä imagoa, kun ei ihan keskivertomeppiä edusta.

MARGIT HARA
Strasbourg
21.4.2000


Politiikka -sivulle