Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Myös poliitikkojen ja virkamiesten omistukset halutaan julkisiksi

Pörssivälittäjien omistukset luettavissa Internetistä



Suomessa siirryttiin keskiviikkona ainutlaatuiseen avoimuuteen, kun osa arvopaperikeskuksen sisäpiirirekisteristä avattiin Internetissä.


Tiettävästi vastaavanlaista Internetin kautta tapahtuvaa julkisuutta ei ole toteutettu muualla maailmassa.

Ensimmäisessä vaiheessa Internetissä voidaan nyt seurata Arvopaperiyhdistyksen ja Sijoitusrahastoyhdistyksen sisäpiiriläisten osakeomistuksia. Tässä NetSire-palvelussa ovat tiedot 49 sijoituspalveluyrityksen yli 2 000 sisäpiiriläisen omistuksista.

Nettiosoitteessa www.hex.fi/APK/NetSire on nähtävissä näiden yhtiöiden sisäpiiriläisten lisäksi heidän määräysvallassaan olevat yhteisöt ja holhottavat sekä näiden omistukset pörssiyhtiöissä.

Palvelun julkistamistilaisuudessa Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko suositteli järjestelyä lämpimästi myös kansanedustajille, keskeisille virkamiehille ja ministereille.
- Rahoitustarkastuksen kirjoittamat pelisäännöt on jo olemassa, ja ne sopivat mainiosti myös julkiseen hallintoon, sanoo Savikko.

Savikko viittaa yhteen olennaiseen sisäpiiritiedon ryhmään, jonka muodostaa julkisen vallan takana oleva tieto, esimerkiksi koron muutokset ja erilaiset luvat jne. Markkinoiden kannalta tämä on todellista sisäpiirin tietoa.

- Olen varma, että tällainen netin kautta tapahtuva julkisuus lisäisi myös kansalaisten luottamusta edustajiensa ja virkamiesten toimintaan, arvioi Savikko.


Pilotista kokemusta jatkokehittelyyn

NetSirestä ei kuitenkaan vielä suoraan näe omistuksissa tapahtuneita muutoksia, eikä esimerkiksi mahdollisia päivän sisäisiä kauppoja.

Rekisterin tiedot päivitetään viikottain, joten viive rekisterissä saattaa venyä viikon mittaiseksi. Myöskään arvo-osuusjärjestelmän ulkopuoliset omistukset eivät rekisteristä paljastu.

Myöhemmin tarkoitus on lisätä järjestelmään myös omistuksissa tapahtuneet muutokset. Tästä ei kuitenkaan ole vielä ole täsmällistä aikataulua.

Toimitusjohtaja Heikki Sire Arvopaperikeskuksesta kuvaakin nyt arvopaperivälittäjien kanssa tehtyä järjestelyä pilottivaiheeksi, josta saadaan kokemusta jatkokehittelyyn. Palvelua on tarkoitus tarjota myös liikkeeseenlaskijoille ja muille sijoituspalveluyrityksille.

- Jokainen liikkeeseenlaskija päättää kuitenkin itsenäisesti palveluun siirtymisestä. Tavoitteena ei ole luoda mitään keskitettyä rekisteriä, sanoo Sire.

Sisäpiirirekisterissä on tällä hetkellä noin 520 organisaatiota, ja niin sanottujen ilmoitusvelvollisten määrä järjestelmässä on noin 14 000.

Sisäpiiriläisten määrä laski viime vuonna parilla tuhannella Rahoitustarkastuksen uusien ohjeiden myötä. Ohjeissa ilmoitusvelvollisuus poistettiin muun muassa eräiltä pankkitoimihenkilöiltä, jotka eivät käytännössä saa sisäpiiritiedoksi luokiteltavaa tietoa.

STT-MH
21.4.2000


Talous -sivulle