Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVerottaja perää pre-listan kaupoista kymmenien miljoonien varainsiirtoverojaVerottaja aikoo periä pörssilistautumisen yhteydessä tapahtuneista ja pörssin ns. pre-listalla vahvistetuista kaupoista varainsiirtoveron. Verohallituksen laskelmien mukaan perittävien varainsiirtoverojen määrä nousee noin 70 miljoonaan markkaan.


Osakemarkkinoilla asia nähdään kuitenkin toisin. Verottajan päätös nähdään taannehtivana ja selkeästi lainvastaisena.

Pörssissä tehdyt kaupat ovat jo vuosia olleet vapaat varainsiirtoverosta. Sen sijaan pörssin ulkopuolella tehdyistä osakekaupoista joudutaan edelleen maksamaan 1,6 prosentin vero.

Muutaman vuoden aikana tapahtuneiden pörssilistausten yhteydessä yhtiöiden vanhat osakkaat ovat myyneet omistuksiaan. Useissa tapauksissa myynti on tapahtunut jo ennen listausta ja on sitten vahvistettu yhtiön tullessa pörssin pre-listalle.

- Idea on sama kuin jälkipörssissä, jossa ennalta tehty kauppa vahvistetaan myöhemmin. Nyt kaupat on vahvistettu pörssin pre-listalla ja pörssin kauppajärjestelmässä, sanoo arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko.

Kun varainsiirtoveron pörssikaupoilta poistavaa lakia tehtiin, tavoitteena oli Savikon mukaan se, että kaikki pörssissä tehdyt kaupat olisivat verosta vapaat. Lain perusteluissa todettiin myös jälkipörssin kaupat verovapaiksi kaupoiksi.


Taannehtiva toimi

Verottaja tulkitsee nyt listautuneiden yhtiöiden vanhojen osakkaiden osakemyynnit pörssin ulkopuolella tapahtuneiksi kaupoiksi, vaikka ne on vahvistettu pörssin pre-listalla.

- Ymmärrän, että itse asiasta voidaan olla eri mieltä ja riidellä, mutta tällaisia päätöksiä ei pitäisi jälkikäteen tehdä. Verottajan tiedossa asia on ollut jo toista vuotta, sanoo Savikko.

Myös alan asiantuntijat näkevät pre-listalla vahvistetut osakemyynnit varainsiirtoverosta vapaina pörssikauppoina.

Finanssioikeuden professori Kari S. Tikan mukaan pre-listalla toteutetuissa kaupoissa on kysymys todellisista pörssikaupoista, jotka on toteutettu pörssin järjestelmässä ja sisältyvät pörssivaihtoon.

Interaktiivisen Sataman osakemyynnistä saataneen aikanaan asiasta ennakkopäätös. Sataman vanha osakas pääomasijoittaja CapMan maksoi listautumisannin yhteydessä myymistään osakkeista tiettävästi ainoana varainsiirtoveron.

Johtaja Klaus Oehlandt listautumismyynnin pääjärjestäjä Alfred Bergiltä kuitenkin sanoo, että veron palauttamista haetaan Uudenmaan verovirastolta. Asian selvittely on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, ja lopullinen ratkaisu asiaan saataneen vasta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

STT-IA
21.4.2000


Talous -sivulle