Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







PTT povaa viiden prosentin talouskasvua



Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT arvioi Suomen kokonaistuotannon kasvun yltävän tänä vuonna viiteen prosenttiin lähinnä nopeasti kasvavan viennin ansiosta.


Ensi vuodelle laitos ennustaa hidastuvaa 3,5 prosentin kasvua, kun vientimarkkinoiden veto ja suomalaisten yritysten kilpailukyky heikkenevät.

PTT olettaa, että euroalueen talouskasvu nousee 3,5 prosenttiin ja Yhdysvaltojen kasvu pysyy erittäin nopeana vielä kuluvan vuoden. Kun lisäksi muuallakin talousnäkymät ovat hyvät ja Suomen hintakilpailukyky vielä kuluvana vuonna paranee, vienti lisääntyy peräti 11 prosenttia kuluvana vuonna. Tämä ja hieman nopeutuva kulutuksen kasvu vetävät kokonaistuotannon 5 prosentin kasvuun.

Nopea kasvu mahdollistaa PTT:n mukaan myös työllisyyden paranemisen edelleen. Vauhti kuitenkin hidastuu kuluvana vuonna runsaaseen kahteen prosenttiin, kun tuottavuuden kasvu palautuu normaaliksi.

Työttömyysasteen laitos arvioi tänä vuonna laskevan lähes prosenttiyksikön keskimäärin 9,3 prosenttiin.

Kuluttajahinnat ovat PTT:n arvion mukaan kuluvana vuonna 2,4 prosenttia viime vuotta korkeammalla tasolla lähinnä öljyn kallistumisen takia. Inflaatiovauhdin ennustetaan kuitenkin hidastuvan hieman jo vuoden mittaan.


Palkkapaineet hidastavat kasvua ensi vuonna

PTT arvioi korkojen nousevan sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kun lisäksi yksityisen sektorin velkaongelmat alkavat hillitä kysyntää Yhdysvalloissa, USA:n talouskasvu alentuu hieman alle kolmeen prosenttiin ensi vuonna.

- Kasvunäkymien muutos ja korkomuutokset johtavat euron vahvistumiseen jo kuluvan vuoden aikana. Samalla myös euroalueen kasvu rauhoittuu vajaaseen kolmeen prosenttiin vuonna 2001, PTT ennustaa.

Työvoimakustannukset kohoavat PTT:n arvion mukaan ensi vuonna enemmän kuin kuluvana vuonna. Eräiden ammattiliittojen saamat selvästi yleistä linjaa suuremmat palkankorotukset johtavat laitoksen arvion mukaan kompensaatiovaatimuksiin seuraavalla kierroksella. Toisaalta nopeutunut inflaatio on saattanut nostaa myös tulevaisuutta koskevia inflaatio-odotuksia.

Palkkojen ennustettu nousu ja euron vahvistuminen heikentävät PTT:n ennusteen mukaan suomalaisen tuotannon kilpailukykyä. Yhdistyneenä markkinakasvun hidastumiseen ja sähköteknisen teollisuuden työvoimakapeikkoihin tämä johtaa viennin kasvuvauhdin puolittumiseen noin viiteen prosenttiin ensi vuonna.

- Kun samalla myös kulutuksen kasvu hieman hidastuu muun muassa korkojen nousun takia, BKT-kasvu palaa noin 3,5 prosentin vauhtiin ensi vuonna. Tämä merkitsee myös työllisyyden lisäyksen hidastumista edelleen, jolloin työttömyysaste jää ensi vuonna keskimäärin 8,5 prosenttiin, laitos ennustaa.


Kokonaiskysyntää ei pidä leikata

Nopeasta kasvusta ja varallisuushintojen noususta huolimatta PTT ei katso Suomen taloutta yleisesti ylikuumenneeksi. Tämän vuoksi sen mielestä ei myöskään ole syytä rajoittaa kokonaiskysyntää finanssipolitiikkaa kiristämällä, vaikka menotaloudessa on yhä perusteltua olla pidättyvä.

Työvoimarkkinoilla on kuitenkin lähinnä osaavan työvoiman pullonkauloja. Samoin pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla vallitsee selvä asuntohintoja nostava ylikysyntä.

Tällaisessa tilanteessa talouspolitiikan olisi PTT:n mielestä keskityttävä helpottamaan talouden tarjontapuolen kapeikkoja.

- Muun muassa työn verotuksen alentamista olisi jatkettava. Kysytyimmän työvoiman tarjontaa olisi pyrittävä vahvistamaan suuntaamalla lisäresursseja korkeakouluille. Ulkomaisten asiantuntijoiden erityisverokohtelu on PTT.n mielestä syytä palauttaa määräajaksi, laitos esittää.


Ammatillista liikkuvuutta lisää

PTT toteaa ammatillisessa liikkuvuudessa olevan parantamisen varaa ja kehottaa selvittämään mahdolliset ongelmat työnvälityksen ja työttömyysturvan ammattisuojaa koskevissa käytännöissä. PTT tukee niin sanotun Välimäen työryhmän esityksiä vaikeasti työllistettävien aktivoinnista.

Työvoiman alueellisen liikkuvuuden lisäämiseen PTT ei sen sijaan näe suuria mahdollisuuksia.

- Yhtäältä varsin yksisuuntaisen muuton lisäys vain pahentaisi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinatilannetta ja palvelutarjonnan ongelmia. Toisaalta jo nykyinenkin muuttoliike vääristää eri alueiden aktiivi- ja ei-aktiiviväestön suhteita tavalla, joka aiheuttaa suuria vaikeuksia tulevaisuudessa, laitos arvioi.

PTT ennustaa lisäksi, ettei aluekehitys ole ratkaisevasti tasapainottumassa lähimmän puolentoista vuoden aikana.

- Tuotannon ja työllisyyden kasvuvauhdit kyllä hieman tasoittuvat, mutta kasvu jatkuu edelleen vahvana samoissa kasvukeskuksia sisältävissä maakunnissa kuin koko lamasta toipumisen aikana on tapahtunut. Muuttoliike voi jopa hieman voimistua, PTT sanoo.

PTT perääkin aluepolitiikan tehostamista hallitusohjelman tasapainoisen alueellisen kehittämisen tavoitteen mukaisesti. Konkreettisina keinoina muistutetaan verohelpotuksista ja kilpailukykyisen tietoliikenneinfrastruktuurin varmistamisesta koko maassa.


Palkkamekanismia parannettava

PTT katsoo, että ennustettu palkkakustannusten nousun kiihtyminen suuresta työttömyydestä huolimatta tekee tarpeelliseksi kehittää palkoista sopimisen järjestelmää. Yhtäältä pitäisi päästä riittävään ammattien ja yritysten väliseen joustoon, toisaalta keskimääräisten nimelliskorotusten pitäisi jäädä yhteisvaluutan oloissa maltillisiksi.

PTT esittää ratkaisun hakemista ongelmaan siitä, että vastuuta varsinaista palkankorotustasoista ja muista yksityiskohdista siirrettäisiin liittotasolta nykyistä enemmän yritystasolle ja toisaalta yleislinjauksista keskusjärjestöjen tasolle.

IKK
21.4.2000


Talous -sivulle