Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPoliisi valvoo näkyvästi pääsiäisliikennettäLiikkuva poliisi valvoo näkyvästi pääsiäisliikennettä pääteillä ja pyrkii näin lisäämään malttia ja rauhallisuutta liikenteessä.


Valvontateema on osa Liikkuvan poliisin 70 juhlavuoden tapahtumia. Poliisi järjestää pääsiäisliikenteen valvonnan nelostielle välille Helsinki-Rovaniemi, valtatielle kuusi välille Helsinki-Kuusamo ja valtatielle kahdeksan välille Vaasa-Oulu.

Poliisin tavoitteena on valvoa liikennettä näyttävästi lähinnä ohjaavasti ja neuvovasti. Näin pyritään ennalta estämään liikenneonnettomuuksia. Valvonta sovitetaan osaksi taajamien valtakunnallista nopeusvalvontaviikkoa.

Ennusteiden mukaan pääsiäisen menoliikenne keskittyy kiirastorstaille, joka on tilastojen mukaan ollut pääsiäisliikenteen mustin päivä. Kiireisyys ja malttamattomuus ovat usein syinä näihin onnettomuuksiin.

Pitkäperjantain aamupäivällä ja päivällä on poliisin arvion mukaan vielä jonkin verran menoliikennettä. Paluuliikenne puolestaan ajoittuu toiseen pääsiäispäivään maanantaille. Kuitenkin osa lomalaisista palaa jo sunnuntaina.


Ennakoiva ajo kunniaan

Poliisi muistuttaa kokeneen kuljettajan lähtevän arvioinneissaan siitä, että kaikki liikenteen osapuolet voivat tehdä virheitä. Kaksikaistaisilla teillä vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat autojen ajautuessa nokikkain samalle ajokaistalle.

- Kokenut kuljettaja sovittaa oman nopeutensa ja etäisyytensä edellä ajavaan niin, että hänelle jää pelivaraa vahingon välttämiseksi. Auton kuljettajan on vaikea arvioida vastaantulevan ajoneuvon etäisyyttä ja nopeutta, liikkuvan poliisin tiedotusvastaava, ylikonstaapeli Pertti Mäkeläinen muistuttaa.

Ennakointia tarvitaan erityisesti risteyksissä, joihin kevään myötä ilmestyvät myös moottoripyöräilijät, mopoilijat ja polkupyöräilijät.


Ajo-olosuhteet vaihtelevat

Suomi on pitkä maa ja olosuhteet vaihtelevat kovastikin. Mäkeläinen muistuttaa, että pohjoisessa voi pääsiäisenkin aikaan sataa vielä lunta.

- Päivällä lumi saattaa sulaa ja jäätyä taas yöllä liukastaen tienpinnat. Pienemmät tiet saattavat olla kokonaan jäisiä, Mäkeläinen kertaa.

Nopeudet pitääkin suhteuttaa näihin vaihteleviin keleihin sopiviksi.

- Jos matka suuntautuu pohjoiseen, talvirenkaat kannattaa pitää vielä alla, Mäkeläinen sanoo ja muistuttaa pitkämatkalaisia myös riittävän useiden virkistävien taukojen tärkeydestä.

IKK
21.4.2000


Kotimaa -sivulle