Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Muuttohalukkuutta käydään seuraamaan systemaattisesti



Suomalaisten muuttohalukkuutta ja paikkakuntien vetovoimaa ryhdytään seuraamaan säännöllisesti. Ensimmäinen Taloustutkimus Oy:n tekemä muuttohalukkuutta käsittelevä laaja tutkimus on juuri valmistunut. Seurantaa on tarkoitus jatkaa samaan tapaan kahden vuoden välein.


Ensimmäiseen kyselyyn vastasi noin 4 500 aikuista suomalaista. Kyselyyn oli valittu 30 kaupunkia. Yleisarvosanan mukaan suosituimmaksi asuinpaikaksi nousi Tampere. Seuraaviksi sijoittuivat Jyväskylä, Turku ja Helsinki. Kärkikastiin pääsivät myös Kuopio, Oulu, Espoo, Hämeenlinna ja Naantali.

Keskiarvon tuntumaan sijoittuivat Lappeenranta, Lahti, Savonlinna, Vantaa, Vaasa ja Mikkeli. Tarkasteluryhmän heikoimmat yleismielikuvat ovat Kemillä, Raahella ja Varkaudella.

Kyselyssä selvitettiin myös kaupunkien houkuttelevuutta yhdeksän eri tekijän avulla. Näitä ominaisuuksia ovat mm. työpaikkojen tarjonta, opiskelumahdollisuudet, sijainti sekä harrastusmahdollisuudet.

Näiden mittareiden perusteella houkuttelevin paikkakunta on Tampere, toiseksi houkuttelevin Turku, kolmanneksi Jyväskylä ja neljänneksi Helsinki.

Tampereen kaupungin tulosarviointipäällikkö Antti Puisto sanoo, että tamperelaiset eivät aio yleisesti rummuttaa ykkössijaansa tai kulkea rinta rottingilla. Tämä tieto kohdennetaan harkitusti maaliin, kun neuvotellaan uusien elinkeinojen, yritysten, koulutuksen ja tutkimuksen muutosta Tampereelle.


Opiskelijoiden suosikkikohde

Puisto ei tosin peittele tyytyväisyyttään siitä, että Tampere veti selvän eron muihin kaupunkeihin. Peräti 28 prosenttia kaikista vastaajista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle. Seuraavaksi parhaat luvut olivat 22 prosenttia. Toisin päin kysyttynä, mihin kaupunkiin ihmiset eivät haluaisi muuttaa, Tamperetta vastustettiin vähiten.

Positiivisimmat arviot Tampere sai opiskelijoilta ja yhden hengen talouksilta. Lähes puolet 15-24 -vuotiaista suomalaista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle ja kolmannes niistä, joiden vuositulot ovat yli 240 000 markkaa vuodessa. Heikoimmillaan mielikuva Tampereesta oli Keski- ja Pohjois-Suomessa sekä työ- ja maatalousväestön keskuudessa.

Puisto uskoo, että Tampere kilpailee kärkipaikoista seuraavissakin kyselyissä. Monet perusasiat kuten opiskelumahdollisuudet, kulttuuritarjonta, palvelut, harrastusmahdollisuudet ja sijainti ovat kunnossa.

Seuraavissa budjeteissaan Tampere joutuu jatkamaan panostusta työttömyyden hoitoon ja eräisiin kouluasioihin.

Työttömyys on Tampereella edelleen keskimääräistä korkeampi, yli 15 prosenttia, sillä kaupunkiin muuttaa työttömiä muualta. Kaupungin asukasluku oli tämän vuoden alussa 193 000. Nykyisellä parintuhannen hengen vuosikasvulla 200 000 asukkaan raja ylittyy vuosikymmenen puolivälissä.

STT-IA
21.4.2000


Kotimaa -sivulle