Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVaikka miljoona suomalaista oirehtii vuosittain

Tules-käsite outo pääosalle suomalaisistaSuomalaisista vain yksi kymmenestä tietää, mitä tules-lyhennelmä tarkoittaa.


Kyse on tuki- ja liikuntasairaudet -kansantautiryhmän lyhenteestä eikä aivan pikkuasiasta, sillä arviolta miljoona suomalaista oirehtii vuosittain näistä sairauksista.

Suomen Reumaliitto selvitti tules-käsitteen tuntemista haastattelemalla helmikuussa yli 500:aa henkilöä puhelimitse. Mukana oli 15-74-vuotiaita suomalaisia lukuun ottamatta Ahvenanmaalla asuvia. Naisille käsite oli tutumpi kuin miehille.

Tuki- ja liikuntasairaudet voidaan jakaa tulehduksellisiin reumasairauksiin, raajojen ja selkärangan nivelrikkoihin, pehmytkudosten reumaattisiin vaivoihin ja luuston tauteihin.

Tuki- ja liikuntasairauksiin kuuluvat mm. nivelreuma, selkärankareuma, fibromyalgia osteoporoosi ja alaselkäkivut. Tules-käsite kattaa ainakin 150 sairautta ja oireyhtymää. Yhteistä niille kaikille on kipu.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Kansainvälinen terveysjärjestö WHO julkistivat viime vuoden lopulla kansainvälisen tules-vuosikymmenen 2000-2010. Tavoitteena on työskennellä maailmanlaajuisesti näiden sairauksien hoidon parantamiseksi.

Suomessa toimintoja ohjaa Tules-liiga ja toteutuksesta vastaa Reumaliitto. Hanketta tukee meillä Raha-automaattiyhdistys ja vuosikymmenen suojelijaksi on lupautunut presidentti Tarja Halonen.

Tules-käsitteen tutuksi tekemiseksi on aloitettu ideakilpailu "Esitä vuosikymmenen tules-aatos". Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan palkintoja.

Kilpailu päättyy 8. marraskuuta Aatoksen nimipäivänä, jolloin ympäri Suomea tarjotaan kiitokseksi kakkua, Reumaliitto kertoo. Parhaat ideat palkitaan Tules-vuosikymmenen avajaisissa 23. marraskuuta.

STT-IKK
21.4.2000


Kotimaa -sivulle