Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKiista Kiinan kaupasta kiihtyy YhdysvalloissaPoliittinen kiista Kiinan asemasta Yhdysvaltain kauppakumppanina ja Maailman kauppajärjestön eli WTO:n tulevana jäsenenä on kärjistymässä Yhdysvalloissa.


Kiista sai lisää tuulta purjeisiinsa, kun edustajainhuoneen demokraattijohtaja Dick Gephardt ilmoitti vastustavansa tiukasti Valkoisen talon aikeita myöntää Kiinalle pysyvä kauppakumppanin asema.

Presidentti Bill Clintonin hallinto on puskenut voimalla eteenpäin lakiesitystä, jolla taattaisiin Kiinalle pysyvä ns. normaalin kauppakumppanin asema. Laki edistäisi myös Kiinan hyväksymistä WTO:n jäseneksi.

Demokraatit ovat jakaantuneet kiistassa kahtia: osa heistä sekä varapresidentti Al Gore ovat lain puolella. Osa demokraateista taas katsoo, että lisääntyvä Kiinan kauppa vahingoittaa Yhdysvaltain työläisiä ja vie maasta työpaikat. Presidentti Clinton on puoltanut lakia sanomalla, että laajeneva kauppa hyödyttää koko maata.

Epäröiviä demokraatteja houkutellaan kauppalain taakse erillisellä lakiesityksellä. Sen mukaan Yhdysvaltain kongressi perustaisi toimikunnan, joka seuraisi ihmisoikeustilannetta Kiinassa ja puuttuisi rikkomuksiin pakotteilla.


Lain läpimeno lähes varmaa

Kauppakumppanuuslain odotetaan menevän kuitenkin läpi kongressissa, sillä republikaanit ovat valtaosin lain takana. Puolue näkee uusia, houkuttelevia vientimahdollisuuksia laajalle, uudelle markkina-alueelle. Myös Kiinan halvat tuotteet houkuttelevat.

Demokraattipiireissä pelätään Kiina-kiistan vaikutusta tulevissa vaaleissa. Puolueella on perinteisesti hyvät suhteet ammattiyhdistysliikkeeseen ja työpaikkojen menetystä pelkäävät liitot arvostelevat kiivaasti sitä, että Yhdysvallat ryhtyy suosimaan maata, jossa rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia.

Demokraatit haluavat varmistaa ammattiliittojen äänet marraskuun vaaleissa, joissa äänestetään myös edustajainhuoneen ja senaatin uusista jäsenistä.


Kansalaisjärjestöt varuillaan

Kiinan kauppasuhteet olivat esillä myös viime viikolla ja alkuviikolla Washingtonissa pidetyissä laajoissa kansalaisjärjestöjen mielenosituksissa.

- Clintonilla on kiire saada jokin sulka hattuunsa ennen presidenttikauden päättymistä, sanoi San Diegosta Kaliforniasta Washingtoniin saapunut vanhempi mies "Jake" maanantaina mielenosoitusten tuoksinassa.
- Kiinan kauppakysymys saattaa pudottaa Al Goren Valkoisesta talosta, hän ennusti.

- Osa aktivisteista on valmiina menemään Uudistuspuolueen ja Pat Buchananin taakse, sillä hän vastustaa kauppasuhteiden solmimista, "Jake" varoitti.
- Jo nyt monet ovat luopuneet kannattamasta Gorea.

Yhdysvalloissa on hylätty nimitys "suosituimmuusasema" ja nykyisin puhutaankin "normaaleista kauppasuhteista", jotka takaavat kauppakumppanille mm. matalat tullit.

Nykyään Kiinan asemasta kauppakumppanina äänestetään kerran vuodessa. Yhdysvaltojen olisi hyväksyttävä Kiinan pysyvä asema senkin vuoksi, että laki helpottaisi Kiinan liittämistä Maailman kauppajärjestö WTO:hon. Äänestys lakiesityksestä on luvassa vielä ennen kesälomia, mahdollisesti toukokuussa.

STT-IA
21.4.2000


Ulkomaat -sivulle