Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKunnallisvaalit näkyvät jo - mutta vain verkossaLokakuun lopulla järjestettävät kunnallisvaalit eivät toistaiseksi näy arkielämässä. Ellei arkielämä sitten sijoitu Internetin yhteiskunnallisille sivuille. Siellä vaalien lähestyminen näkyy, tosin sisällöltään epätahtiin.


Puolueista SDP kertoo jo etusivullaan isolla keltapohjaisella bannerilla vaalien lähestymisestä. Bannerista on linkki kunnallisvaalisivuille, joilta löytyy muun muassa liuskan mittainen kunnallisvaalijulistus.

Vaalijulistuksessaan demarit korostavat kuntalaisten valitseman valtuuston roolia päätöksentekijänä ja tahdonilmaisijana.
- Edustuksellista demokratiaa on täydennettävä suorien kansalaiskeskustelujen, käyttäjädemokratian ja paikallisten palvelusitoumusten avulla, demarit lisäksi vaativat.

Julistuksessa korostetaan myös, että kunnat ja valtio ovat yhdessä vastuussa kansalaisten tarvitsemien palvelujen rahoittamisessa niin, että kunnallinen verotus säilyy koko maassa kohtuullisena.

- Sosialidemokraatit sitoutuvat toimimaan siten, että koulutus sekä perinteiset kirjastopalvelut säilyvät maksuttomina. Palvelumaksut pidetään kohtuullisina ja niissä otetaan huomioon heikoimmassakin asemassa olevat kuntalaiset, demarit lupaavat.

Demarien kunnallisvaalisivuilta on linkki myös viime vuoden puoluekokoussivuille sekä edellisten kunnallisvaalien tilastoihin. Niin ikään sivuilta löytyy lomake, jolla voi ilmoittautua SDP:n ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin.

Demarit ovat aikeissa koota sivuilleen vaalipiirikohtaisia tietoja, joista käyvät ilmi ehdokkaat aakkosittain ja kunnittain, vaaleihin liittyvä koulutus sekä yhteystietoja vaaleja varten. Toistaiseksi (kiirastorstain aamuna) linkkien takaa ilmestyi ainoastaan virheilmoituksia.


Keskustallakin vaaliasiakirja

Keskustalla on etusivullaan linkki kunnallisvaaleihin, mutta sieltä löytyy toistaiseksi vain puoluevaltuuskunnan viime viikonvaihteessa vahvistama pitkä kunnallispoliittinen asiakirja Vastuulliseen hyvinvointiin.

Ottaen huomioon, että keskusta on suuressa osassa kuntia määräävässä asemassa, asiakirjassa tarkastellaan kunnallispolitiikkaa varsin ulkokohtaisesti ja oppositiohenkisesti.

- Valtio on kohdellut kuntia lyhytnäköisesti. Kuntien valtionosuus- ja yhteisöveroleikkaukset ovat johtaneet siihen, että kunnilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet järjestää palveluja. Kunnallisiin palveluihin käytettyä osuutta kansantuotteesta on alennettu liian voimakkaasti. Viidessä vuodessa valtio on leikannut kuntien taloudesta 15 miljardia markkaa, keskusta valittelee.

Keskustan mukaan hyvään elämään kuuluvat yhtä hyvin työn, yrittämisen, yhteisvastuullisuuden, kestävän kehityksen kuin inhimillisyydenkin arvot.
- Keskustalainen ihannekunta edistää näitä arvoja, asiakirjassa luvataan ja kerrotaan, että keskustan ja hallituspuolueiden arvovalinnat ovat erilaiset.

Kuuluisan työreformiopin mukaisesti nyt esitetään Kuntasopimusta, jossa sovitaan julkisen talouden hoidon yleisperiaatteista, kuntien peruspalveluiden rahoituksesta ja suosituksista vero-, maksu- ja henkilöstöpolitiikaksi.

Vakavin pahoinvoinnin ilmentymä on keskustan mielestä koko maahan räjähdysmäisesti levinnyt huumeiden käyttö ja siihen liittyvä rikollisuus.
- Valtion on kannettava vastuu valtakunnallisella tasolla riittävistä huumeiden vastaisista toimista, keskusta kuittaa.

Verkon käyttäjiä kiinnostanee keskustan kunnallisvaaleihinkin ymppäämä näkemys, jonka mukaan jokaiselle kansalaiselle on turvattava mahdollisuus tietoverkkojen käyttöön samanhintaisena koko maassa.
- Se on mahdollista vain valtion tuen turvin, vaatimus kuuluu.


Kokoomuksella visualistiikkaa

Kokoomuksen etusivulla killuu banneri, joka kysyy Sinustako kunnanvaltuutettu? Bannerin takaa avautuu visualistiikaltaan tyylikkäin kunnallisvaalisivusto.

Vaalisivuilla kerrotaan kuntien päättämistä asioista ja muun muassa korostetaan uusilla kasvoilla olevan tilausta. Sivuilla kerrotaan kunnallisvaaleihin mukaan lähtevän ehdokkaan oppivan paljon uutta ja saavan uusia tuttavuus- ja ystävyyssuhteita.

Kokoomuksen sivuilla on myös ilmoittautumislomake, jolla voi ilmoittautua sekä ehdokkaaksi että jäseneksi. Sivuilla on myös yhteystiedot puolueen keskustoimistoon ja piirijärjestöihin.

Kunnallispoliittisia tavoitteita Kokoomuksen sivuilta ei vielä löydy, sillä puoluevaltuuston on määrä vahvistaa ne toukokuun puolivälissä pidettävässä kevätkokouksessaan.


Pienet perässä

Vasemmistoliiton www-sivujen etusivulta kunnallisvaaleja ei huomaa. Sisäsivuilta löytyy kunnallisvaalien päivämääriä, mutta ei toistaiseksi mitään mainintoja valmistautumisesta vaaleihin.

Vihreillä on etusivullaan linkki otsikolla Kiinnostavatko kunnallisvaalit? Sisäsivulla kerrotaan perusasiat kunnallisvaaleista, korostetaan tarvittavan riittävä määrä hyviä ehdokkaita ja annetaan yhteystiedot piireittäin vaaleista kiinnostuneille.

RKP:lla on suomenkielisellä etusivullaan linkki Kunta 2000, jonka takaa avautuu - vain ruotsinkielinen teksti linkkeineen. RKP:n sivuilta ilmenee, että kunnallisvaaliohjelma on valmisteilla. Kävijöitä maanitellaan myös täällä ehdokkaksi, mutta kerrotaan yhteystiedot vain Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan piireihin kaikki ruotsiksi.

Remonttiryhmän etusivulla on linkki Oikeat Uutiset -julkaisuun. Siellä kerrotaan kunnallisvaalien ajankohta ja perusasiat ja kehotetaan kiinnostuneita ottamaan yhteys ryhmäsihteeriin eduskuntaan.


Kuntaliitto valmiina

Oikeusministeriön vaalipalvelin elää vielä presidentinvaalien aikaa, mutta ministeriön etusivun Lait ja yhteiskunta-linkistä pääsee lukemaan perustietoa kunnallisvaaleista.

Kuntaliitolla on jo etusivulla harhauttavasti linkki Kunnat valmistautumaan kunnallisvaaleihin, jonka takaa löytyy viestintäpäällikkö Marjo Timosen puhereferaatti.

Löytyy etusivulta toki linkki myös laajaan kunnallisvaaleja käsittelevään sivustoon, jonne on koottu muun muassa äänioikeutettujen määrä ja äänestysprosentit 50 vuoden ajalta, tulevien kunnallisvaalien päivämäärät sekä kuntien ohjeet vaaleja varten.

ILPO KIURU
21.4.2000


Politiikka -sivulle