Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysZimbabwen korkein oikeus puuttui jälleen maakiistaan

Väkivaltaa pelkäävät viljelijät jonottavat Britannian passejaZimbabwen korkein oikeus puuttui väkivaltaiseksi kääntyneeseen maakiistaan jälleen keskiviikkona samaan aikaan kun sadat valkoihoiset zimbabwelaiset jonottivat Britannian edustustoon hakeakseen entisen emämaan kansalaisuutta.


Korkein oikeus uhkasi valkoisten maatilojen valtauksen keulahahmoksi noussutta sotaveteraanien liiton johtajaa Chenjerai "Hitler" Hunzvia tuomiolla oikeuden halventamisesta, jollei tämä kahden viikon aikana kykene osoittamaan toimineensa valtausten lopettamiseksi.

Sotaveteraanien johtamat väkijoukot ovat parin kuukauden aikana vallanneet tuhatkunta valkoisten omistamaa tilaa, ja levottomuuksissa on kuollut ainakin kolme ihmistä. Korkein oikeus on aiemmin todennut valtaukset laittomiksi.

- Maanjako voidaan tehdä ainoastaan lakia noudattaen. Jos se tapahtuu laittomuuden ja väkivallan vallitessa, seurauksena on maan talouden täydellinen luhistuminen, tuomari David Bartlett varoitti.

Maan oppositio puolestaan syytti valtauksia tukevaa presidentti Robert Mugabea yrityksestä horjuttaa maata niin, että hän voisi poikkeustilan turvin lykätä toukokuuksi suunniteltuja parlamenttivaaleja. Maan talousahdingon on arveltu heikentävän Mugaben Zanu-PF -puolueen suosiota äänestäjien keskuudessa.

- Mugabe on työntämässä meitä jonkinlaiseen hätätilaan, jollei hän löydä tapaa palauttaa lakia ja järjestystä, oppositiojohtaja Heneri Dzinotyiwei varoitti.

Pääoppositiopuolue MDC puolestaan kertoi, että sen jäseniä on pidätetty ja hakattu ja että puolueen tilaisuuksia on hajoitettu.
- Oppositio yritetään pitää poissa maaseudulta. Maassa harjoitetaan terroria vaalituloksen edistämiseksi, MDC:n pääsihteeri Welshman Ncube sanoi.

Mugabe osoitti jälleen keskiviikkona tukeaan maanvaltaajille tapaamalla Hunzin korkeimman oikeuden istunnon jälkeen. Sen sijaan samaan tapaamiseen pyrkineet viljelijäjärjestöjen edustajat käännytettiin presidentin puheilta.


Tiloja evakuoidaan

Sadat väkivaltaisuuksia pelkäävät tilanomistajat ja heidän perheenjäsenensä jonottivat keskiviikkona Britannian edustustoon maan pääkaupungissa Hararessa uusiakseen Britannian kansalaisuutensa.

- Emme halua lähteä. Haluaisimme jäädä, mutta perheen kannalta täällä ei ole enää turvallista, edustustoon pyrkinyt Carol Franklin kertoi uutistoimisto Reutersille. Valtaajat surmasivat Franklinin ystävän, tilanomistaja Martin Oldsin tiistaina.

Tilalliset evakuoivat perheitään turvaan kaupunkeihin mm. läntisessä Matabelemaan maakunnassa. Viljelijäjärjestön mukaan alueelle on ilmaantunut hallituksen kannattajia, jotka suunnittelevat uusia surmaiskuja lähipäivinä.

- Me istumme täällä kuin siipirikot ja odotamme tulevamme tapetuiksi, kolmannen polven zimbabwelaistilallinen John Rosenfels sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Maan pääkaupungissa Hararessa tilanne oli keskiviikkona rauhallinen.
- Harare on ollut rauhallinen lukuunottamatta 1. huhtikuuta järjestettyä mielenosoitusta, Suomen va. asiainhoitaja Timo Oula kertoi puhelimitse Hararesta.

Hänen mukaansa maassa vakituisesti asuvat kolmisenkymmentä suomalaista perhettä ovat turvassa. Suurlähetystö on huonojen uutisten takia joutunut viime päivinä vastailemaan huolestuneisiin kyselyihin kotimaasta.

- Tilanne on hyvin erilainen eri puolilla maata - julkisuuteen tulevat ne pahimmat tiedot. Maaseudullakin tilanne vaihtelee kovasti: osa viljelijöistä odottaa, osa on lähtenyt pois, Oula sanoi.

Hänen mukaan Zimbabwessa asuu noin 40 000 EU-maiden kansalaista, joista runsas puolet on Britannian kansalaisia.


Neuvottelut Lontoossa

Britannian ulkoministeri Robin Cook varoitti keskiviikkona, että väkivaltaisuudet voivat jatkua Zimbabwessa, mikäli valkoisten omistamien tilojen valtaukset jatkuvat. Cook puhui brittiläisen radioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Cook sanoi, että Britannia on valmis avustamaan entisen siirtomaansa maareformin rahoittamisessa. Avun ehtona on kuitenkin, että maareformi "on laillinen ja auttaa maaseudun köyhiä", sanoi Cook.
- Ratkaisevan tärkeää on tietenkin, että laittomien valtausten on loputtava. Minkäänlaista maareformia ei voida toteuttaa ennen sitä, totesi Cook.

Britannian ulkoministeriön mukaan Zimbabwen edustajat matkustavat pääsiäisen jälkeen Lontooseen neuvottelemaan maakiistasta. Mugabe on aiemmin vaatinut Britanniaa maksamaan korvauksia valkoisille maanomistajille, jotka menettävät tilansa. Cook piti tervetulleena tietoa neuvottelujen käynnistymisestä.


Annan vetosi Mugabeen

Kansainvälinen painostus kiistan rauhoittamiseksi kasvoi jälleen tällä viikolla. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea lopettamaan tilojen valtaukset ja purkamaan maanomistuksesta syntyneet ristiriidat.

Annanin edustajan mukaan pääsihteeri ja Mugabe keskustelivat maareformin aiheuttamista ristiriidoista tiistaina. Keskusteluissa Annan on pyytänyt Mugabea rauhoittamaan ristiriitoja maassa.

Brittiläinen kansainyhteisö puolestaan harkitsee mahdollisuutta valtuuttaa erikoisedustaja ratkomaan Zimbabwen tilannetta, Australian ulkoministeriöstä kerrottiin keskiviikkona.

STT-MH
21.4.2000


Ulkomaat -sivulle