Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomesta 12 liittoa uuteen järjestöön

Ay-liike reagoi kaupan ja viestinnän keskittymiseen



Monikansallisten yritysten laajeneminen on saanut myös ammattiliitot tehostamaan kansainvälistä yhteistyötään.


Nopeiden rakennemuutosten alat, kuten kaupan, viihteen sekä tele- ja viestintäalojen ammattiliitot varautuvat muutoksiin aiempaa mittavammalla yhteistyöjärjestöllä.

Tämän vuoden alussa perustettu koko maailman kattava ammattijärjestö UNI eli Union Network International pyrkii vastaamaan nimenomaan ylikansallisten jättiyritysten aiheuttamiin ongelmiin.

Kyseessä on maailman suurin kansainvälinen ammattiliitto. Uuteen järjestöön kuuluu noin 16 miljoonaa työntekijää 136 maasta. Suomesta UNI:iin liittyi 12 liittoa SAK:sta ja STTK:sta.

Järjestö kokoaa yhteen viestintä-, posti- ja tele-, kaupan, pankki- ja vakuutus- sekä viihdealojen kansainväliset järjestöt. Ne ovat tähän saakka toimineet neljässä erillisessä kansainvälisessä järjestössä.

Liiton perustamisesta keskiviikkona kertoneet neljän järjestön edustajat perustelivat varsin erilaisten alojen yhteistyötä sillä, että monikansallisten suuryritysten aiheuttamat ongelmat ovat samat kaikilla. Monet ylikansalliset yritykset suhtautuvat kielteisesti myös ay-toimintaan.

- Jos joku yritys toimii törkeästi jossain maassa, siihen voidaan reagoida muuallakin, sanoo Liikealan ammattiliiton puheenjohtaja Maj-Len Remahl (sd.).

Hankkeen keskeisiin vetäjiin kuuluvan Remahlin mukaan yhteistyötä on tarkoitus harjoittaa kaikilla tasoilla, neuvonnalla, kampanjoilla ja myös käytännön sopimusten tekemisessä. Muista maista voidaan oppia uusia toimintatapoja.

Euroopassa toimenkuvaan kuuluu myös vaikuttaminen EU:n lainsäädäntöön. Päämajansa Geneven lähelle Nyoniin perustavalla UNI:lla on toimisto myös Brysselissä.


Takana yritysrakenteen mittavat muutokset

Yhteistyön tehostamiseen johtavat monet yleiseen globalisoitumiseen liittyvät muutokset. Pääomat ja yritykset liikkuvat aiempaa nopeammin. Yrityskauppojen myötä myös työehtosopimusten rajat monimutkaistuvat.

Sähköinen kauppa, myös muu kuin tavaroiden myynti lisääntyy. Esimerkiksi viime viikolla tehtiin Yhdysvalloissa maailman suurin viihdealan yrityskauppa.

Teknologian kehitys mahdollistaa esimerkiksi graafisen työn teettämisen muissa maissa. Monissa maissa kansallisten posti- ja telelaitosten tilalle syntyy uusia yrityksiä.

Uuden järjestön toiminta-alueet on jaettu neljän maaosan mukaan. Globaali yhteistyö aiotaan toteuttaa tehokkaalla tietojenvaihdolla uusinta tekniikkaa hyödyntäen.

Taustalla on myös sektorikohtainen jako. UNI:n perustajina on neljä kansainvälistä järjestöä, kaupan ja toimihenkilöalojen maailmanliitto FIET, posti- ja telealan järjestö CI, graafisen alan IGF sekä viihde- ja media-alan järjestö MEI.

Suomesta UNI:iin kuuluvat Liikealan ammattiliitto, Metalliliitto, Postiliitto, Postin toimihenkilöliitto, Suomen myyntimiesten keskusjärjestö, Suomen rahoitusalan ammattiliitto Suora, Suomen teollisuustoimihenkilöiden liitto STL, Teatteri- ja mediatyöntekijät, Teknisten liitto, Teknisten ja erikoisammattien liitto TEKERI, Vakuutusväen liitto sekä Viestintäalan ammattiliitto.

STT-MH
21.1.2000


Politiikka -sivulle