Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Keskuspankkijohtajan kommentit heiluttelevat pörssejä

Greenspan on markkinoilla jumalasta seuraava



Jos pitäisi mainita yksi ihminen maailmassa, jonka edessä markkinavoimat menevät polvilleen, vastaus olisi helppo antaa. Kun Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan avaa suunsa, sijoittajat ja analyytikot pidättävät henkeään.


Sananvalinnoillaan Greenspan pystyy heiluttelemaan osakekursseja, valuuttoja ja markkinakorkoja. Mitä tahansa hän suustaan päästää, analyytikkojen armeija syynää kaiken sana sanalta läpi etsiessään viitteitä Yhdysvaltain keskuspankin Fedin tulevista linjanvedoista.

Jo kliseeksi muodostuneen arvion mukaan Alan Greenspan on vaikutusvaltaisin ihminen maailmantaloudessa. Eräs amerikkalaistoimittaja jopa katsoi taannoin aiheelliseksi huomauttaa, että "Alan Greenspan ei ole jumala".

Se, että moisesta asiasta täytyy muistuttaa, osoittaa synkkäilmeisen keskuspankkijohtajan maineen kasvaneen mystisiin mittasuhteisiin.

Syy siihen, miksi sijoittajat seuraavat herkeämättä Greenspanin puheita, johtuu keskuspankin tärkeästä roolista Yhdysvaltain taloudessa ja Greenspanin kiistattomasta johtoasemasta keskuspankin sisällä.

Korkopäätöksillään Fed ohjailee Yhdysvaltain talouskehitystä, minkä vuoksi pörssi reagoi heti, kun Greenspanin katsotaan antavan viitteitä rahapolitiikan suunnanmuutoksesta. Jos korot uhkaavat nousta, osakekurssit laskevat. Ja korkouhkan väistyessä pörssi vastaavasti nousee.

Kansainvälisiin mittasuhteisiin Fedin ja Greenspanin vaikutusvalta kasvaa, koska muissa maailman pörsseissä seuraillaan hyvinkin tarkasti Wall Streetin liikahduksia.


Puheet vaikuttavat usein negatiivisesti

Greenspan on itse vähätellyt puheidensa vaikutuksia rahoitusmarkkinoihin. Tällaiset kommentit lienevät silkkaa vaatimattomuutta. Antaessaan säännönmukaista lausuntoaan Yhdysvaltain kongressille, Greenspan seuraa avustajien kiikuttamien paperilappujen välityksellä sitä, kuinka kurssit kehittyvät puheen edetessä.

Amerikkalaiset rahoitusalan asiantuntijat David Sicilia ja Jeffrey Cruikshank ovat kirjassaan The Greenspan Effect eli Greenspan-vaikutus tarkastelleet, mikä keskuspankkijohtajan puheissa markkinoihin vaikuttaa ja millä tavoin.

Kirjoittajien mukaan vahvin markkinavaikutus syntyy silloin, kun Greenspan kommentoi talouskehitykseen keskeisimmin vaikuttavia seikkoja, kuten inflaatiota, tuottavuutta, bruttokansantuotetta, työttömyyttä tai maailmantalouden tilaa.

Sicilia ja Cruikshank toteavat markkinoiden reagoivan voimakkaasti, jos Greenspan ottaa joihinkin näistä avaintekijöistä vahvassa sävyssä kantaa eikä vesitä sanomaansa lukuisilla varauksilla ja tarkennuksilla.

Suoria viittauksia korkopäätöksiin Greenspan viljelee äärimmäisen harvoin, ja silloinkin hän verhoaa ne koukeroisiin sanankäänteisiin.

Silloin, kun Greenspanin sanomiset markkinoita heiluttelevat, vaikutukset osoittautuvat tavallisesti negatiivisiksi. Sicilian ja Cruikshankin mukaan noin seitsemässä tapauksessa kymmenestä kurssit kääntyvät laskuun.

Tämä johtuu siitä, että keskuspankkijohtajana Greenspanin tehtävä on haravoida ongelmallisia kehityslinjoja. Ja kun hän tuo huolensa esiin, vaikutus ylikorostuu markkinoilla, koska sijoittajien reaktiot hänen viesteihinsä lyövät säännönmukaisesti yli.


"Kyllä Greenspan meidät pelastaa"

Niin keskeinen vaikutusvalta kuin Greenspanilla onkin sijoittajien keskuudessa, hänen valtansa rajat ulottuvat paljon laajemmalle. Toissa syksyn tapahtumat osoittivat hänen olevan tärkeä hahmo koko kansainvälisen talouskehityksen kannalta.

Vuoden 1998 loppupuolella maailmantalous keikkui kuilun partaalla, kun Aasiasta alkunsa saanut talouskriisi pyyhki yli Venäjän ja Latinalaisen Amerikan.

Vellonnan pelättiin tarttuvan myös Yhdysvaltoihin, mikä olisi saattanut johtaa maailmanlaajuiseen taantumaan.

Juuri kun paniikki oli pääsemässä valloilleen, Greenspan tarttui toimeen. Hän masinoi kuukauden sisällä kolme perättäistä koronlaskua, jotka estivät myrskyn puhkeamisen.

Kyseessä ei suinkaan ollut Greenspanin uran ainoa tiukka paikka, vaan yksi monista. Itse asiassa Greenspan oli ehtinyt olla virassaan vain lyhyen aikaa, kun hän joutui lokakuussa 1987 taltuttamaan "mustaksi maanantaiksi" ristityn pörssiromahduksen.

Kaikki mitä Greenspan on tämän ensimmäisen koettelemuksensa jälkeen tehnyt, on vahvistanut hänen asemaansa Yhdysvaltain talouden viimeisenä ankkurina. Kriisin iskiessä hän ei epäröi astua ulos inflaatiohaukan roolistaan höllätäkseen keskuspankin rahahanoja.

- Jos pörssi notkahtaa, Yhdysvaltain keskuspankki pudottaa korkoja ja selviydymme takaiskusta ehjin nahoin, Harvardin yliopiston taloustieteen professori Gregory Mankiw vakuutteli viime syksynä, kun monet pelkäsivät Wall Streetin pörssiromahdusta ja synkkenevää talouskehitystä.

STT-MH
21.1.2000


Talous -sivulle