Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kiista kuubalaispojasta närästää haitilaispakolaisia Yhdysvalloissa



Uudenvuodenpäivänä Floridan rannikolla Yhdysvalloissa rantaa kohden ajautui kalastajavene lastinaan yli 400 Haitista matkaan lähtenyttä pakolaista. Osa heistä oli menehtynyt vaikean matkan aikana. Sen suuremmitta puheitta joukko passitettiin takaisin kotimaahansa.


Muutama pakolainen huolittiin kuitenkin Yhdysvaltoihin, koska he olivat liian sairaita paluumatkaan.

Yksi heistä oli raskaana oleva nainen. Hänen kaksi pientä lastaan eivät silti saaneet seurata äitiä, vaan heidät passitettiin takaisin Haitiin.

Äidistään eroon joutuneet haitilaislapset saivat loppujen lopuksi harvinaisen, väliaikaisen maahantuloluvan - tosin vasta mielenosoitusten jälkeen.

Miamin alueella Floridassa asuvat haitilaispakolaiset ovat seuranneet katkerina kuusivuotiaan kuubalaispoika Elianin kohtalosta kannettua huolta.

Elian maassa pitämisestä taistellaan, hänelle pyritään hankkimaan kansalaisuus, vaikutusvaltaiset poliitikot seuraavat tilannetta ja tv-kamerat seuraavat superjulkkikseksi muuttunutta poikaa.

Samaan aikaa Haitista pakoon lähteviä käännytetään muitta mutkitta Yhdysvaltain rajoilta.


Kuubalaisia suositaan

Yhdysvalloissa asuvat haitilaiset syyttävät Yhdysvaltoja siitä, että maan pakolaispolitiikassa suositaan Kuubasta paenneita. Syytösten mukaan heitä kohdellaan huomattavasti paremmin kuin muita pakolaisryhmiä.

- Meitä ei ole koskaan kohdeltu asianmukaisesti, sanoo Haitista paennut Lavarice Gaudin Washington Post -lehdessä.

- Valkoisten maasta tulevilla ei ole ongelmia, heille levitetään punainen matto, väittää Gaudin.

Haitilaiset ovatkin sanoneet pitkään, että Yhdysvaltain pakolaispolitiikassa näkyy selvää rotusyrjintää. Kuubalaiset ovat maassa hyväksyttyjä latinoja, haitilaiset mustia.

Kuubalaiset puhuvat espanjaa, jota osataan Yhdysvalloissa, haitilaiset puhuvat ranskaa ja ranskan kreolia.

Kuubalaisia pakolaisia suojelee vuonna 1966 säädetty laki, jonka mukaan he saavat anoa pysyvää asuinpaikkaoikeutta vuoden odotusajan jälkeen, muut pakolaisryhmät taas joutuvat odottamaan huomattavasti pidempiä aikoja.

Yhdysvaltain maahanmuuttoviraston INS:n edustaja Russ Bergeonin mukaan väitteet syrjinnästä ovat "äärimmäisiä ja epäoikeudenmukaisia."


Märät vai kuivat jalat?

Yhdysvaltain pakolaispolitiikkaa arvostelevat ryhmät ovat kiinnittäneet huomiota myös ns. "märät vai kuivat jalat" -säännöstöön. Yleensä kuubalaiset pakolaiset saavat jäädä maahan, jos he ovat saavuttaneet rannan.

Sama säännöstö ei päde kuitenkaan Haitista tai muualta maahan yrittäviin, vaan heidät palautetaan sekä rannalta että rannikon edustalta.

Kuubasta lähteneitä kohdellaan poliittisina turvapaikanhakijoina, kun taas haitilaisten palautusta puolustellaan sillä, että maa on nykyään demokratia eikä enää diktatuuri.

Haitilaiset sanovat kuitenkin, että maan tuoreessa demokratiassa ei ole olemassa minkäänlaisia kansalaisvapauksia, oikeuslaitos ei toimi, ei myöskään parlamentti.

Kuuban itäpuolella sijaitseva Haiti on yksi maailman köyhimpiä maita: keskimääräisen vuosiansion arvellaan olevan noin 1 800 markkaa. Kuubassa keskiarvotulot ovat noin 25 000 markkaa vuodessa.

Amerikankuubalaisilla on Yhdysvalloissa nykyisin myös melkoisesti poliittista painoarvoa, sillä Miamin kuubalaisyhteisössä on 800 000 jäsentä - haitilaisia on noin 115 000. Lukuisia kuubalaissyntyisiä on valittu näkyville virkapaikoille, kuten kongressiin.

Monet Kuubaa vihaavat konservatiivipoliitikot pitävät näkyvästi kuubalaispakolaisten puolta Fidel Castron kiusaksi.

STT-IA
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle