Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Saksojen ja Euroopan yhdistäjä Kohl skandaalin kourissa



Saksan pitkäaikainen entinen liittokansleri ja kristillisdemokraattisen puolueen johtaja Helmut Kohl on monien mielestä tahrannut tähtipaikkansa historiassa Saksojen yhdistäjänä ja Euroopan yhtenäisyyden visionäärinä.


Viime joulukuussa Saksan politiikan suuri mies tunnusti ottaneensa vastaan kaksi miljoonaa markkaa (6 miljoonaa Suomen markkaa) salaisia lahjoituksia toimiessaan Saksan liittokanslerina ja kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajana 1990-luvulla.

Tunnustusta seurasi valtion syyttäjien aloittama rikostutkinta luottamuksen rikkomisesta. Mikäli Kohl joutuu asiasta syytteeseen ja hänet todetaan syylliseksi, hän saattaa joutua viideksi vuodeksi vankeuteen.

Tutkinnasta huolimatta Kohl ei ole suostunut paljastamaan rahojen lähdettä, hän luopui jopa puolueensa kunniapuheenjohtajuudesta voidakseen olla paljastamatta rahojen takana olevia tahoja.

Tämä on ruokkinut epäilyjä lahjuksista ja siitä, että raha on peräisin laittomista lähteistä.

Skandaali on järkyttänyt koko Saksaa ja Kohlista onkin alettu käyttää mafiaan viittaavaa lempinimeä "don Kohleone".


Kohlin pitkä ura

Kohl toimi Saksan liittokanslerina vuodesta 1982 vuoteen 1998. CDU:n puheenjohtajuutta Kohl piti hallussaan neljännesvuosisadan.

Saksan liittokanslerina Kohl oli avainhahmo Euroopan talous- ja rahaliitossa (EMU) ja yhteisvaluutta euron synnyttämisessä.

Kohl piti tiivistä taloudellista yhteistyötä parhaana reseptinä Saksan taloudellisen ja poliittisen voiman puolustamiseen. Hän katsoi EMU:n olevan myös paras keino välttää uusi sota Euroopassa.

Kohlin uran hienoimpia hetkiä oli Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989. Epäilyistä ja ajoittaisesta vihamielisyydestä huolimatta Kohl onnistui yhdistämään kommunistisen Itä-Saksan ja kapitalistisen Länsi-Saksan enemmän tai vähemmän omilla ehdoillaan.

Länsisaksalainen demokraattinen perustuslaki, markkinatalous ja sosiaaliverkosto ulotettiin itään. Itä-Saksassa Kohlista tuli lähes kulttihahmo kommunismin kukistuttua.

Kuitenkin muutamassa vuodessa toiveet nopeasta taloudellisesta noususta kariutuivat ja Kohlin tuki alueella heikkeni. Maan itäosiin tehdyillä matkoilla Kohlia tervehdittiin hurraahuutojen sijaan kananmunilla.

Kohlin kitkerin tappio 1990-luvulla oli epäonnistuminen työttömyyden leikkaamisessa. Vuonna 1998 työttömiä oli 12,6 prosenttia työvoimasta, mikä on korkein työttömyysluku 30-luvun alun jälkeen.

Tämä oli suuri syy siihen, miksi Kohl hävisi vaalit samana vuonna Gerhard Schröderin johtamille sosiaalidemokraateille.

STT-IA
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle