Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ranskan työnantajat vetäytyvät sosiaaliturvan johdosta



Ranskan työnantajain keskusjärjestö Medef päätti tiistaina vetäytyä valtion sosiaaliturvarahastojen yhteishallinnasta vastalauseeksi hallituksen päätökselle käyttää sosiaaliturvavaroja työajan lyhentämiseen.


Työantajajärjestön päätöksellä saattaa olla syvällisiä vaikutuksia Ranskan työmarkkinasuhteisiin ja se saattaa horjuttaa koko hyvinvointiyhteiskuntaa.

Työnantajat ja työntekijät ovat yhdessä hallinneet Ranskan valtion eläke-, sairausvakuutus- ja työttömyyskassajärjestelmiä heti toisen maailmansodan jälkeen perustettujen sosiaaliturvarahastojen kautta.

Kokonaista 95,7 prosenttia Medefin yleiskokouksen 561 valtuutetusta kannatti esitystä, jonka mukaan neuvottelut uudesta työttömyysturvajärjestelmästä aloitetaan ammattiliittojen kanssa kesäkuun loppuun mennessä ja uutta sairausvakuutusjärjestelmää koskevat neuvottelut vuoden loppuun mennessä.

Ammattiliitot varoittivat ennen äänestystä, että ne aikovat neuvotella sosiaaliturva-asioista pelkästään hallituksen kanssa, jos työnantajat lähtevät rahastojen johdosta.

Sekä konservatiiviset että vasemmistolaiset poliitikot olivat vedonneet työnantajajärjestö Medefiin, jotta se jatkaisi rahastojen yhteishallintaa.

- Selän kääntäminen yhteiskunnalliselle vuoropuhelulle ja luopuminen sosiaaliturvajärjestelmän johdosta olisi pahimmanlaista politiikkaa, sanoi markkinatalouden kannattaja ja liberaalidemokraattisen liikkeen johtaja Alain Madelin.

Myös hallitsevan sosialistisen puolueen johtaja Francois Hollande piti työnantajien vetäytymistä rahastoista vahingollisena.
- Nämä sosiaaliturvarahastot ovat yhteiskuntaelämämme perusta, hän sanoi.

Rahastokiista puhkesi viime vuonna, kun hallitus ilmoitti käyttävänsä osan sosiaaliturvavaroista korvauksiin yrityksille, jotka lyhentävät työviikon 35 tuntiin nykyisestä 39 tunnista.

Monien työnantajien katkerasti vastustama työviikon lyhentäminen tulee voimaan helmikuun alussa yrityksissä, joissa on vähintään 20 työntekijää. Pienemmillä yrityksillä on vuoteen 2002 saakka aikaa työviikon lyhentämiseen.

STT-IA
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle