Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oppositio tarjoaa toivoa ja palkankorotuksia

Väsymys voi vesittää vaaleja kiirehtivät protestit Serbiassa



Tyylikkäästi pukeutunut Ljiljana seisoo poikansa kanssa masentavassa räntäsateessa Belgradin keskustassa ja sanoo, ettei hän jaksa enää osallistua mielenosoituksiin, jos Serbian oppositiopuolueet eivät kykene tarjoamaan konkreettista vaihtoehtoa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin politiikalle.


Runsas viikko sitten yhteistyöstä sopineet 16 oppositiopuoluetta ovat päättäneet aloittaa mielenosoitukset uudelleen maaliskuussa taivuttaakseen hallituksen ennenaikaisiin vaaleihin keväällä.

- Tietenkin kannatan muutosta, mutta enää en marssi minkä tahansa idean puolesta. Opposition on kyettävä kertomaan suoraan, miten se aikoo kohentaa tavallisten ihmisten asemaa, Ljiljana sanoo.

Ljiljana on monella tavalla tyypillinen tapaus tämän päivän Serbiassa. Hän on parin miljoonan muun serbin tapaan työtön ja turhautunut opposition yrityksiin syöstä Slobodan Milosevic vallasta.

Ihmisten mielialat on vaistottu myös oppositiopuolueiden toimistoissa Belgradissa.

Muutosten liiton johtohahmo ja Vapaiden ja riippumattomien ammattiliittojen puheenjohtaja Dragan Milovanovic huokaa syvään ryhtyessään vastaamaan kysymykseen, onko Milosevic taivuteltavissa ennenaikaisiin vaaleihin joukkoprotestien avulla.

- Ihmisiä on varmasti vaikea saada liikkeelle. Kaikki tietävät, ettei Milosevic tule suostumaan vaatimuksiimme, sillä hän häviäisi vaalit. Mutta meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää vaikuttaa ihmisiin ja pyrkiä muutokseen rauhanomaisin keinoin, Milovanovic sanoo.


"Oppositio kuin Don Quijote"

Muutkin oppositiopoliitikot myöntävät, että ponnistelu ennenaikaisten vaalien järjestämiseksi on jokseenkin toivotonta. Oppositio haluaisi järjestää sekä kunnallis-, parlamentti- että liittovaltiovaalit huhtikuun lopussa.

Nykyisen virallisen aikataulun mukaan Serbiassa on kunnallisvaalit ja Jugoslaviassa liittovaalit syksyllä. Serbian parlamenttivaalien vuoro on syyskuussa 2001 ja Serbian presidentinvaalien vuonna 2002.

Liittopresidentin valitsee puolestaan parlamentti. Slobodan Milosevicin toimikauden pitäisi päättyä liittovaalien jälkeen - sikäli kun vaalit järjestetään, sillä Montenegro on uhannut boikotoida vaaleja.

- En enää usko ennenaikaisiin vaaleihin, enemmän mahdollisuuksia niihin oli viime kesänä, sanoo riippumattomien ekonomistien G17 Plus -ryhmittymän keulahahmo ja demokraattisen puolueen entinen varapuheenjohtaja, oikeustieteen professori Miroljub Labus.

Labus sanoo olevansa enemmän teknokraatti kuin puoluepoliitikko ja sen vuoksi realisti.

- Serbiassa ei kyetä järjestämään vapaita vaaleja niin kauan kuin Milosevic on läsnä. Oppositio taistelee kuin Don Quijote tuulimyllyä vastaan. Rauhanomaista siirtymävaihetta todennäköisempi vaihtoehto on sisällissota, tiivistää Labus synkän pessimisminsä.


"Voiton päivä on synkkä"

Miroljub Labus sanoo, että vaikka oppositio jonain päivänä voittaisikin vaalit, tuo päivä tulee olemaan synkkä.

- Vallanvaihdon jälkeen Jugoslavia tarvitsee välitöntä ja tehokasta taloudellista apua, Labus sanoo viitaten professori Dragoslav Avramovicin EU:lle ja Yhdysvalloille esittämiin talousohjelmiin.

Uuden hallituksen pääministeriksi kaavaillun Avramovicin suunnitelmissa arvioidaan Jugoslavian ulkomaisen tuen tarpeeksi 1,5 miljardia dollaria (8,7 mrd.mk) vuosittain. Sekä EU että Yhdysvallat ovat ilmoittaneet tukevansa ohjelmia, mutta konkreettisia lupauksia ne eivät ole antaneet.

Labusin mukaan opposition on vaikea selittää, että sen vaalivoitto merkitsee aluksi ihmisille elinolojen heikkenemistä vielä nykyisestä.
- Ainoa, mitä voimme luvata on toivo, sanoo Labus.

Ammattiyhdistysjohtaja Dragan Miluvanovic uskaltaa luvata muutakin kuin toivoa.
- Tavoitteemme on 100 prosentin palkankorotus ensimmäisenä vuotena, Miluvanovic sanoo.

Rahat palkkoihin voidaan Miluvanovicin mukaan ottaa vaikkapa supistamalla hyvin palkattuja Milosevicin erikoispoliisijoukkoja.

STT-IA
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle