Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Venäjä murtaa Internetin tietosuojan



Internetillä on yhä kasvava merkitys ihmisten ja yritysten välisessä viestinnässä sekä globaalisti, että kansallisesti. Siksi myös tiedustelupalvelut niin idässä kuin lännessä pyrkivät aktiivisesti seuraamaan verkon välityksellä tapahtuvaa viestintää ja hyödyntämään sitä.


St. Petersburg -lehden mukaan Venäjän virkaa tekevä presidentti Vladimir Putin on hyväksynyt joukon valtakunnan turvallisuuteen liittyviä lakeja. Niiden joukossa on laki, joka takaa turvallisuusviranomaisille suorat mahdollisuudet sähköpostin ja muun elektronisen viestiliikenteen seuraamiseen.

Uudessa laissa lueteltujen tietoihin oikeutettuihin viranomaisiin kuuluu myös Venäjän Federaation kansallinen turvallisuuspalvelu FSB, jonka entinen johtaja Putin on.

Perustuslain mukaan viranomaiset tarvitsevat viestiliikenteen seuraamiseen ja avaamiseen tuomioistuimen luvan, mutta uusi järjestelmä saattaa sähköpostin, sähköisen kaupankäynnin ja muun Internetin kautta tapahtuvan liikennöinnin niiden ulottuville riippumatta siitä, mitä perustuslaki tai tuomioistuimet sanovat.

- Tämä merkitsee sitä, että Venäjästä on virallisesti tullut poliisivaltio, toteaa ihmisoikeusaktivisti, Andrei Saharovin vaimo, Jelena Bonner ja jatkaa, että poliisivaltio syntyi joulukuun 31. päivänä Putinin noustua valtaan.

Allekirjoituksellaan Putin hyväksyi muutoksen vuodelta 1995 olevaan tiedusteluoperaatioita koskevaan lakiin. Alkuperäinen laki takasi turvallisuusviranomaisille oikeuden seurata kaikenlaista kirjeenvaihtoa ja puhelinliikennettä.

Internetin kasvun myötä turvallisuuspalvelu FSB ja kansallinen kommunikaatiokomitea ovat halunneet ulottaa tiedustelulonkeronsa myös Internetiin.

Uudet ohjeet velvoittavat Internet-palvelutarjoajan linkittämään palveluja välittävät tietokoneensa FSB:n tietokoneisiin.

Tämä linkittäminen tapahtuu operaattorin kustannuksella ja sen kustannukset kohoavat niin suuriksi, että joidenkin operaattoreiden on arvioitu joutuvan luopumaan koko Internet-busineksestä tämän SORM-projektin (Sistema Operativno Rozysknykh Meropriyatii) myötä.

SORM-projektin mukana tietoverkkojen tarkkailu avautuu FSB:n lisäksi monille muille viranomaisille, kuten verottajalle, rajavartiostolle ja ulkomaantiedustelulle.

Ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan siitä, että FSB:n ja muiden elektronisen liikenteen seurantaan oikeutettujen viranomaisten ei uskota kunnioittavan velvollisuutta hankkia seurantalupa tuomioistuimelta. Aktivistit pelkäävät tietoturvan murtamisen johtavan saatavien tietojen poliittisen ja kaupalliseen käyttöön.

TIMO KERVINEN
21.1.2000


Ulkomaat -sivulle