Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lindén: Hankkeen yksityiskohdista jatkoselvitys

Selvitysmies suosittelee Vrouw Marian hylyn nostoa



Vuonna 1771 Suomen aluevesille uponneen hollantilaisen purjealus Vrouw Marian hylyn tutkimis- ja rahoitusmahdollisuuksia tarkastellut selvitysmies, museonjohtaja Pekka Honkanen suosittelee hylyn nostamista ja näytteille asettamista perustutkimusten jälkeen.


Tämä sillä edellytyksellä, että hankkeen noin 187 miljoonan markan kokonaiskustannusten rahoitus saadaan varmistettua. Honkanen ei pidä tarkoituksenmukaisena, että valtio perustaisi erillisen Vrouw Maria -säätiön. Sen sijaan olisi kehitettävä Suomen merimuseon asemaa ja organisaatiota.

Hylyn mahdolliseksi konservointi- ja näyttelypaikaksi Honkanen ehdottaa Suomen merimuseon uudisrakennusta Helsingissä.

Vaikka hylkyä ei asetettaisikaan näytteille, tulisi sen tutkimusta jatkaa, sillä hylky on erittäin hyväkuntoinen ja sillä on merkittävää tutkimuksellista arvoa, Honkanen toteaa kulttuuriministeri Suvi Lindénille torstaina luovuttamassaan selvityksessä.

Honkanen suosittaa, että hylyn perus- eli ns. ei kajoava -tutkimus tehdään pohjassa eikä hylkyä toistaiseksi siirretä matalampaan veteen. Perustutkimus kestänee kolme vuotta ja sinä aikana tehdään myös ennakoivia tutkimuksia hylyn mahdollista nostamista varten.

Noston tekniset edellytykset ovat olemassa ja tarvittavaa sukellusasiantuntemustakin löytyy Suomesta. Lopullinen nostopäätös voidaan tehdä vasta perustutkimuksen jälkeen. Hylkyä ei voi nostaa kokonaisena mikäli rakenteet eivät sitä kestä.

Niinikään hylyn konservointitilan on oltava valmiina ja konservointitekniikka sekä hylyn lopullinen sijoituspaikka päätettynä. Hylyn konservointi kestää vähintään kymmenen vuotta.

Honkanen ehdottaa, että hylyn jatkotutkimuksiin varattaisiin tänä vuonna 1,2 miljoonan markan määräraha. Kahtena seuraavana vuonna perustutkimuksen kustannukset ovat yhteensä noin 1,6 miljoonaa markkaa.

Hylyn nosto- ja kuljetuskustannukset mantereelle ovat arviolta 9-10 miljoonaa markkaa ja konservointikustannukset arviolta 1,1 miljoonaa markkaa vuodessa. Merimuseon uudisrakennuksen kustannukset ovat noin 150 miljoonaa markkaa.

Hanke on tärkeä koko Itämeren alueelle, joten mahdollisuudet EU-rahoituksen saamiseksi on myös selvitettävä. Honkanen arvioi, että neljännes nostokustannuksista eli noin 2,5 miljoonaa markkaa olisi mahdollista saada yrityksiltä sponsoritukena.

Suomen merimuseon ja tulevaisuudessa mahdollisesti Vrouw Marian sijoituspaikaksi Honkanen pitää parhaimpana vaihtoehtona Helsinkiä. Opetusministeriön ja Helsingin kaupungin välisissä neuvotteluissa on Suomen merimuseon uudeksi sijaintipaikaksi varmistumassa Hernesaaren kärki.

Honkanen ehdottaa, että Suomen merimuseon organisaatiomuutoksen yhteydessä perustettaisiin joko oma yksikkö suoraan pääjohtajan alaisuuteen tai oma säätiöpohjainen museo.

Säätiöpohjaisen museon hallitus voisi olla joko kokonaan opetusministeriön nimeämä ns. valtion säätiö tai sitten siihen nimettäisiin myös merkittävimpien yhteistyötahojen edustajia, jolloin Merimuseo toiminnallisesti vastaisi valtakunnallista erikoismuseota.


Hankkeen yksityiskohdista jatkoselvitys

Kulttuuriministeri Lindén ehdottaa, että Vrouw Maria hylkyhankkeesta tehdään yksityiskohtainen jatkoselvitys, jossa paneudutaan nyt esiin nousseisiin oikeudellisiin kysymyksiin.

Lindén antoi jatkotoimeksiannon selvitysmies Honkaselle. Honkasen tehtävänä on nyt mm. selvittää, onko meri- ja muinaismuistolain välillä ristiriitaa hylkyihin kohdistuvien oikeuksien osalta.

- Toivon, että selvityksellä saadaan aikaan mahdollisimman laaja yhteisymmärrys eri osapuolten kesken, Lindén totesi.

Lindén toivoo, että Honkasen esitykseen sisältyvät perustutkimukseen liittyvät sukellukset voitaisiin aloittaa jo ensi kesänä. Jatkosta päätetään myöhemmin.

- Hankkeen toteutumiseksi tarvitaan laajaa asianosaisten yksimielisyyttä. Honkasen selvitys antaa hyvän pohjan tuleville päätöksille, mutta niiden aika on vasta kun niistä saavutetaan laaja yhteisymmärrys.

Honkanen kutsuukin nyt saman pöydän ääreen hylyn löytäjät ja asianosaisia mm. Museovirastosta, Suomen merimuseosta sekä opetusministeriöstä. Jatkoselvityksen määräaika on maaliskuun loppuun.

IA
21.1.2000


Kotimaa -sivulle