Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroopan maiden metsänhoito tyydyttävällä tasolla

Suomi WWF:n metsäarvioinnissa toiseksi



Suomi sijoittui ympäristöjärjestö WWF:n eurooppalaisessa metsäarviossa kakkoseksi Sveitsin jälkeen. WWF arvioi kolmannen kerran 19:n Euroopan maan metsäsektorin toimintaa. Yleisarvosanaksi Eurooppa saa metsänhoidostaan tyydyttävän.


Sveitsi sai sadasta mahdollisesta pisteestä 62, Suomi 61 ja kolmanneksi sijoittunut Ruotsi 57. Euroopan maiden keskiarvo oli 51 pistettä. Kaikilla mailla on järjestön mukaan osa-alueita, joilla riittää kohennettavaa.

Euroopan maissa ei ole WWF:n mukaan esimerkiksi tarpeeksi luonnontilaisia ja niiden kaltaisia metsiä, eikä myöskään suojeltuja metsiä.

Monille eliölajeille tärkeää lahoavaa puuta jätetään metsiin liian vähän, ja torjunta-aineita käytetään edelleen liikaa. Metsätuotteiden tuotannossa keskitytään määrään, laatu jää vähemmälle huomiolle. Saastuminenkin heikentää edelleen Euroopan metsiä.


Ekologista puolta korostettava

Suomen vahvuudet liittyvät metsätaloudelliseen osaamiseen ja monipuoliseen tilastointiin. Taloudellisesti tehokas metsätalous on vahingoittanut metsäluontoa, arvioi Suomen WWF:n metsäpäällikkö Anju Asunta.

Suomi on metsäpolitiikassaan sitoutunut ekologisesti kestävään metsätalouteen, mutta WWF:n mukaan sen toteuttaminen vaatii myös tekoja ja rahaa.

Kansallinen metsäohjelma pyrkii lisäämään puun hakkuumääriä 5-10 miljoonan kuution verran vuodessa, mikä asettaa WWF:n mielestä nykyistäkin suurempia vaatimuksia metsien ympäristönhoidolle.

Talousmetsien tärkeät elinympäristöt ja eteläisen Suomen metsiensuojelu tarvitsevat Suomessa enemmän huomiota, WWF katsoo.

WWF:n Euroopan metsäpistekortit perustuvat Euroopan maiden allekirjoittamiin kansainvälisiin ja alueellisiin sopimuksiin.

Pisteytys koostuu liki sadasta eri osasta, jotka koskevat puuntuotantoa, luonnonhoitoa, metsätalouden sosiaalisia ulottuvuuksia, suojelualueita ja saastumista.

STT-IA
21.1.2000


Kotimaa -sivulle