Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroopan talous herää apatiasta ja nolaa kriitikot



Euroopan talouskasvu on hidastumassa, mutta talouden näkymät ovat edelleen hyvät ja Euroopalla on paremmat mahdollisuudet turvata pehmeä lasku kuin Japanilla tai Yhdysvalloilla.


Ekonomistien mukaan erityisesti euroalue on hyvin turvattu Yhdysvaltain kasvun hidastumiselta ja sen uhat ovat selvästi pienempiä kuin Japanissa, jonka talouskehitys on edelleen heikolla pohjalla.

Selvät merkit kasvun hidastumisesta ovat saaneet ennustajat joukolla alentamaan ensi vuoden kasvuennusteita ja kehottamaan Euroopan keskuspankkia tarkistamaan rahapolitiikan viritystä.

Laskusuhdanne on kuitenkin yhä kaukainen uhka. Kasvua tukevien veronkevennysten ansiosta Euroopan pitäisi pystyä säilyttämään talouden vakaa kasvuvauhti, lisäämään työpaikkoja ja vihdoin ohittamaan Yhdysvallat kasvussa.

Odotetun talouskehityksen toteutuminen merkitsee sitä, että Eurooppa selviää hidastuvasta suhdannekehityksestä merkittävästi paremmalla menestyksellä kuin vuosina 1995 ja 1998. Samalla maanosa saattaa häpeään kriitikot, jotka ovat leimanneet sen ikuiseksi kakkoseksi. Tämä kehitys on jo näkynyt selvästi euron kurssissa.

Euroalueen talouden kasvua ja elpymistä tukee euron kurssin vahvistuminen. Lisätukea talouskasvu saa öljyn hinnan laskusta. Niiden ansiosta inflaatio hidastuu ja Euroopan keskuspankki voi seurata Yhdysvaltain keskuspankkia jos ja kun se alkaa rahapolitiikan keventämisen laskemalla korkoja.

Raakaöljyn halpeneminen lähes 20 prosentilla kuukaudessa on ollut hyväksi Euroopalle.


Eurotalous on hyvällä pohjalla

- Euroopan talouskasvu hidastuu, mutta taloudelliset olosuhteet ovat erilaiset kuin Yhdysvalloissa, sanoi OECD:n Euroopan ekonomistiryhmän johtaja Vincent Koen Pariisissa.

Tuoreet osoittimet viittaavat kasvun hidastumiseen, mutta Euroopan suuret sisämarkkinat tukevat tehokkaasti talouskehitystä. Samaan aikaan Euroopalla on vähemmän syytä pelätä osakekurssien laskua kuin Yhdysvalloilla, missä Wall Street on hälytystilassa talouden kovan laskun varalta.

Eurooppa pääsee myös keräämään hedelmiä monia vuosia jatkuneista tuskallisista talousuudistuksista, joihin euroalueen maat sitoutuivat tervehdyttääkseen kansantaloutensa ennen yhteisvaluutan käyttöön ottoa.

- Euroalueen kasvun pitäisi jatkua selvästi talouden potentiaalista kasvua nopeampana. Uuden talouden myönteiset vaikutukset ovat Euroopassa vielä tulossa ja tuottavuuden kasvu nopeutuu, mikäli rakenteellisia uudistuksia jatketaan, Koen sanoi.

Euroalueen kansantalouden potentiaalinen kasvuvauhti on EKP:n aiempien arvioiden mukaan jossain 2,0 ja 2,5 prosentin välillä. EKP:n neuvoston mukaan potentiaalinen kasvuvauhti on edelleen tätä luokkaa. Neuvosto päätti joulukuun puolivälissä pitää EKP:n ohjauskoron edelleen 4,75 prosenttina.

Reutersin tuoreimmassa mielipidemittauksessa ekonomistit ennakoivat euroalueen kokonaistuotannon kasvun hidastuvan ensi vuonna 3,0 prosenttiin, kun kasvu tänä vuonna arvioidaan 3,4 prosentiksi. Tällä vauhdilla euroalueen kasvu ohittaa Yhdysvaltain kasvun.

Vielä muutama kuukausi sitten Yhdysvalloissa julistettiin suhdannekierto kuolleeksi, mutta nyt tuo käsitys on osoittautunut perusteellisesti vääräksi.


USA:n kasvu hidastuu alle euromaiden vauhdin

Yhdysvaltain talouskasvun odotetaan hidastuvan ensi vuonna 2,8 prosenttiin, kun tämän vuoden kasvuksi arvioitiin 4,1 prosenttia.

Ennuste merkitsee kasvun jäämistä tuntuvasti alle Yhdysvaltain talouden potentiaalisen kasvuvauhdin, joka arvioidaan 3,5 prosentiksi. Tämä kehitys vaimentaa USA:n kasvun joksikin aikaa euroalueen kasvua hitaammaksi.

Pelot Yhdysvaltain talouden kovasta laskusta varjostavat rahoitusmarkkinoita ja näkyvät kautta linjan aiempaa alempina kasvuennusteina. Ekonomistien arvion mukaan euroalue on kuitenkin hyvin eristetty Yhdysvaltain laskun vaikutuksilta.

Ero on suuri varsinkin Japaniin verrattuna. Japanin talouden heikko tila on jo siirtänyt valuuttamarkkinoilla huomion jeniin, jota on myyty runsaasti ja jonka kurssi on laskenut.

Eritoten eurooppalaisten kuluttajien luottamus talouteen on vähemmän riippuvainen osakekurssien kehityksestä kuin Yhdysvalloissa.

Eurooppalaisten kotitalouksien varallisuudesta tyypillisesti noin viisi prosenttia on osakkeissa, kun vastaava osuus Yhdysvalloissa on viisi kertaa suurempi. Se suojaa yksityistä kulutusta Euroopassa, jos osakkeet sukeltavat Wall Streetillä.

Toinen pehmuste on euroalueen kyky maailman toiseksi suurimpana talousalueena seistä omilla jaloillaan. Rahaliiton kannattajat ovat aina sanoneet, että euro lisää alueellista vakautta laajentamalla jäsenmaiden välistä kauppaa. Nyt tämä omavaraisuus osoittautuu arvokkaaksi.

Goldman Sachsin mukaan vain kaksi prosenttia euroalueen tavarakaupasta käydään Yhdysvaltain kanssa ja kymmenen prosentin vähennys Yhdysvaltain kysynnässä maksaisi euroalueelle vain 0,2 prosenttiyksikköä kasvusta. Karkea laskelma saa investointipankin ekonomistien mukaan tukea myös IMF:n ennustemallista.


Veronkevennykset tukevat kasvua

Kolmas kasvua tukeva tekijä euroalueella ovat veronkevennykset. Ne ovat juuri sellainen rakenteellinen uudistus, johon sijoittajat ovat toistuvasti väittäneet Euroopan olevan kykenemätön.

Saksa, Ranska, Belgia, Irlanti, Hollanti, Italia ja Suomi ovat kaikki julkistaneet uudistuksia, jotka lisäävät kuluttajien kukkarossa olevaa rahamäärää.

CSFB:n analyytikot laskevat, että veronkevennykset kasvattavat euroalueen kokonaistuotantoa ensi vuonna 0,5 prosenttiyksiköllä. Ne sopivat hyvin myös suhdannekehitykseen ja elvyttävät euroalueen kulutuskysyntää, jota öljyn kallistuminen on syönyt.

Öljyn kallistuminen yhdessä euron alhaisen kurssin kanssa vauhditti inflaatiota yli EKP:n kahden prosentin tavoitetason. Keskuspankki joutui siksi kiristämään rahapolitiikkaa korottamalla korkoja seitsemän kertaa marraskuusta 1999 alkaen.

Analyytikot uskovat, että EKP haluaa nähdä euron kurssin vakiintuvan turvallisesti yli 0,90 sentin tasolle dollaria vastaan ja öljyn hinnan laskun jatkuvan ennen kuin se keventää rahapolitiikkaa.

STT-IA
22.12.2000


Talous -sivulle