Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Teollisuuden investoinnit kasvavat voimakkaasti ensi vuonna



Teollisuuden kiinteät investoinnit kasvavat tänä vuonna 15 prosenttia vuodesta 1999 ja ensi vuonna lähes 16 prosenttia, käy ilmi TT:n tuoreesta investointitiedustelusta.


Kasvuarvio on hieman kevään investointitiedustelua alhaisempi, mutta selvästi suurempi kuin Tilastokeskuksen ensimmäistä ja toista neljännestä koskevat ennakkotiedot antavat ymmärtää.

Kiinteiden investointien arvo on tänä vuonna 24,2 miljardia markkaa ja ensi vuonna jopa noin 28 miljardia markkaa, ilmenee Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton marraskuussa 2000 tehdystä investointitiedustelusta.

Teollisuuden investoinnit suhteessa jalostusarvoon nousevat ensi vuonna 16 prosenttiin. Taso on noususta huolimatta alhaisempi kuin 1970-1980-luvuilla.

Merkittävää kapasiteettipulaa ei ole kuitenkaan esiintynyt, vaikka tuotanto on kasvanut voimakkaasti. Tärkeitä selittäjiä tälle ovat olleet investointien rakennemuutos, töiden organisoinnin tehostuminen, nopeasti etenevä verkottuminen ja paikallisen sopimisen laajentuminen.

Investoinneilla lisätään lähinnä tuotantokapasiteettia. Lisäystarve johtuu TT:n mukaan korkeista käyntiasteista etenkin prosessiteollisuudessa. Lähes puolet eli 43 prosenttia kaikista investoinneista on tänä vuonna lisäysinvestointeja ja korvausinvestointeja noin 32 prosenttia.

Koko tehdasteollisuuden investointipäätöksiin vaikuttava keskeisin tekijä on vahvana jatkunut kysyntä. Teollisuuden kilpailukyky on hyvä ja vientiä on vauhdittanut maailmantalouden voimistunut kasvu. Metsäteollisuudessa investointien keskeisin peruste on odotettu voitto.

Tiedustelun mukaan teollisuuden kansainvälistyminen jatkuu. Suomi on pieni markkina-alue ja siksi kasvua on haettava ulkomailla. Selitys löytyy TT:n mukaan myös logistiikasta.

- Suomesta on pitkät kuljetusetäisyydet, jotka lisäävät kustannuksia. Yli puolet teollisuuden tuotannosta menee vientiin. Myös työvoimakustannukset selittävät eräillä aloilla ulkomaille tehtäviä investointeja.


EU merkittävin investointialue

Investointimenot Suomesta ulkomaille nousevat runsaaseen 59 miljardiin markkaan. Yritysostot selittävät voimakasta kasvua. Vuonna 1998 investoinnit ulkomaille olivat 15 miljardia markkaa, mutta viime vuonna ne laskivat 13 miljardiin markkaan.

EU on edelleen merkittävin Suomesta ulkomaille suuntautuvien investointien alue. Myös Pohjois-Amerikka on säilynyt tärkeänä markkina-alueena. Tänä vuonna lähinnä metsäteollisuus investoi näille alueille. Investoinnit Aasiaan ovat myös kasvussa kun alueen taloudet ovat alkaneet toipua 1990-lopun talouskriisistä.

Sen sijaan investoinnit Venäjälle pysyvät vähäisinä. Itäinen Keski-Eurooppa kiinnostaa myös investoijia jossain määrin.

Ulkomaisia investointeja tekevät pääosin metsä-, metalli- ja elektroniikka-, sekä kemianteollisuuden yritykset. Muiden alojen investoinnit ovat vähäisiä.

Työvoimaa ulkomaisissa tytäryrityksissä on kasvanut nopeasti. Tänä vuonna henkilökunnan määrä ulkomailla kasvaa lähes 16 prosenttia, kun määrä Suomessa lisääntyi näillä yrityksillä lievästi.

Kahden vuoden aikana eli vuosina 1999-2000 ulkomailla olevan henkilökunnan määrä lisääntyy 121 000:sta henkilöstä 155 000 henkilöön.

IA
22.12.2000


Talous -sivulle