Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Julkisuutta ei saa käyttää lyömäaseena kilpailussa

Tieteellistä vilppiä ehkäistävä tehokkaammin



Helsingin yliopiston tieteellinen neuvosto haluaa ehkäistä tieteellistä vilppiä ja muita eettisiä ongelmia koulutuksella ja keskustelulla. Se aikoo myös selvittää tarkemmin, millaisia ja miten vakavia tutkimuseettisiä ongelmia yliopistosta löytyy.


Tiedemaailmaa on ravistellut viime vuosina monenlaiset eettiset ongelmat. Tapauksia on myös käsitelty julkisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Syynä taustalla nähdään koventunut kilpailu sekä toisaalta myös tutkimusten läpinäkyvämpi käsittely.

Tieteellinen neuvosto uskoo julkisuuden olevan tulevaisuudessakin tärkeä keino vilppien ehkäisyssä. Se varoittaa kuitenkin, ettei julkisuutta saa käyttää väärin lyömäaseena tieteellisessä kilpailussa.


Takana koventunut kilpailu rahoituksesta

Julkisuudessa on puitu eniten rahoituksen väärinkäytöksiä, jotka kuuluvat rikoslain piiriin. Rahoituksen hakemiseen, käyttöön ja raportointiin liittyy kuitenkin myös monia muita ongelmia, joista on vaikeampi antaa täsmällisiä ohjeita.

Tieteellistä vilppiä ovat myös tutkimustulosten vääristely tai kaunistelu sekä muiden tutkimusaineistojen varastaminen tai puutteelliset viittaukset niihin. Epäselvyyttä näyttää olevan yhä enemmän myös yhteisjulkaisujen kirjoittajien määrittelyssä.

Tieteellinen neuvosto näkee tieteellinen vilpin takana koventuneen kilpailun rahoituksesta ja viroista, mikä näkyy kasvaneena paineena tuottaa nopeasti tuloksia.

Internet on tuonut muiden tutkijoiden tutkimustulokset ja julkaisut helposti saataville, joten tulosten kopioiminen on helppoa.


Tutkimuseettisiä suosituksia uusitaan

Tieteellisen neuvoston mielestä vilpin yksiselitteinen määritteleminen sekä rajanveto vilpin ja huolimattomuuden välillä on vaikeaa. Myös eri tieteenalojen kulttuurit ovat hyvin erilaisia.

Opetusministeriön tutkimuseettinen neuvottelukunta on parhaillaan uudistamassa suosituksiaan tieteellisen vilpin ehkäisemiseksi. Yliopiston vastuulla on kuitenkin näiden tieteenalakohtaisten käytäntöjen sekä korkean tutkimusetiikan julkikirjoittaminen ja välittäminen uusille tutkijapolville.

Arvojen välittymistä ei neuvoston mielestä voi jättää epämääräisen kollektiivisen vastuun varaan. Kriittiset vaiheet on paikannettava ja vastuuhenkilöt on nimettävä.


Tutkimusetiikka osaksi koulutusta

Opetuksen kehittämistoimikuntien pitäisi tehdä omissa tiedekunnissaan konkreettisia ehdotuksia, miten tutkimusetiikka liitetään osaksi koulutusta.

Tutkimuseettisiä kysymyksiä pitäisi käsitellä jo perustutkinnon metodikoulutuksessa. Tutkijankoulutuksen osana voitaisiin järjestää erillinen tutkimuseettinen opintojakso. Lopullinen kontrolli oppien perillemenosta onkin sitten väitöskirjan ohjaajien ja esitarkastajien käsissä.

Yliopiston tutkimuksen kotisivuille avataan myös näkyvä linkki tutkimuseettisen neuvottelukunnan suosituksiin sekä muihin säädöksiin ja ohjeisiin.

Tiedekuntia ja laitoksia kehotetaan käynnistämään keskustelu oman alan kirjoittamattomista eettisistä säännöistä sekä julkaisemaan ne omilla kotisivuillaan.

STT-MH
22.12.2000


Kotimaa -sivulle