Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Puolueeton asiantuntijayhtiö arvioi kansallista ikäohjelmaa



Hämeenlinnassa toimivaa Sosiaalikehitys Oy:tä on pyydetty riippumattomana asiantuntijana arvioimaan Suomen kansallista ikäohjelmaa.


Vertaisarvioinnista on kiinnostunut kahdeksan muuta Euroopan maata, joille ikäohjelma ja sen arviointi esitellään lokakuussa Helsingissä.

Monet ikääntymiseen liittyvät kysymykset ovat haastavia Euroopan laajuisesti ja erityisesti Suomessa, joka on yksi maailman ikääntyvimpiä maita.

Arviointityöstä vastaava johtava tutkija Robert Arnkil Sosiaalikehitys Oy:stä kertoo, että Euroopan mittakaavassa meillä on liian varhainen eläkkeelle siirtymisprosessi.
- Tanskassa asiaan on kiinnitetty huomiota jo aikaa sitten ja otettu joustavat ratkaisut käyttöön.

Suomessakin on Arnkilin mukaan muutaman viime vuoden aikana tapahtunut ikäohjelman tavoitteiden suuntaisia muutoksia.

- Ikäohjelman kohderyhmän, 45-64-vuotiaiden työllisyysaste on noussut, keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on kohonnut parisen vuotta ja työkykyä edistävä toiminta lisääntynyt. Muutokset ovat niin suuria, ettei niitä kaikkia voi kuitenkaan väittää ikäohjelman aiheuttamiksi. Ohjelmakausi osuu ajanjaksoon, jolloin työllisyystilanne on parantumaan päin, huomauttaa Arnkil.

Kysymys on Arnikilin mukaan tästä eteenpäin työpaikkojen ja työvoiman uusintamisesta sekä varttuneemman väestön ja etenkin naisten hyödyntämisestä työelämässä.

- Kuntasektorilla elpymistä on jo näkyvissä, huomauttaa Sosiaalikehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Tapani Hellstén. Hän viittaa Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmiin rekrytoida runsaasti väkeä vanhustenhuoltoon.


40 hanketta

Ikäohjelmaa toteutetaan vuosina 1998-2002 ja se koostuu valtioneuvoston päätöksessä määritellyistä 40 hankkeesta. Ohjelmaan sisältyy monia selvityshankkeita, ja sillä pyritään edistämään osa-aikaeläkkeen käyttöä.

Valtion budjetista rahoitettavaan ohjelmaan on varattu yhteensä 25 miljoonaa markkaa. Kohteena ovat 45-64-vuotiaat työntekijät ja työttömät.

Ohjelman päävastuullinen toteuttaja on sosiaali- ja terveysministeriö. Muita vastuullisia toteuttajatahoja ovat työministeriö ja opetusministeriö.


Kuntien omistamalla Sosiaalikehityksellä kansainvälisiäkin hankkeita

Kymmenen vuotta sitten perustettu Sosiaalikehitys Oy. on kasvanut Hämeenlinnan kaupungin perustamasta yhtiöstä kymmenen muun Kanta-Hämeen kunnan omistamaksi.

Kaikkia julkisia palveluja koskevia kehittämishankkeita toteuttavan yhtiön merkittävimmät toimeksiantajat ovat sosiaalitoimi ja työvoimahallinto. Yhtiöllä on myös useita kansainvälisiä hankkeita.

Sosiaalikehitys on maassamme ainoa kuntien omistamalla pohjalla toimiva kehittämistyötä tekevä yhtiö. Tällä hetkellä se on mukana muun muassa valtakunnallisesti merkittävän sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan kehittämishankkeen Satakunnan Makropilotin arvioinnissa. Yhtiö hallinnoi myös ensimmäistä sosiaalialan osaamiskeskusta, jonka toiminta on juuri alkamassa.

Sosiaalikehitys toimii Euroopan komission nimeämänä työmarkkina-asiantuntijana, jonka tehtävänä on antaa komissiolle lausuntoja Suomen työvoimahallinnon kansallisista suunnitelmista.

Komission ohella yhtiön kansainvälisiä toimeksiantajia ovat olleet muun muassa saksalaiset Bertelsmann- ja Hans Böckler -säätiöt sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Yhtiö on toimitusjohtajansa Juha Kaakisen mukaan toteuttanut tähän mennessä noin 150 tutkimus- ja kehityshanketta.

STT-MH
22.9.2000


Kotimaa -sivulle