Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







IMF: Maailmantalous parhaassa vauhdissa yli vuosikymmeneen



Maailmantalous kasvaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan tänä vuonna nopeammin kuin kertaakaan yli vuosikymmeneen. Aiemmin arvioitua nopeamman kasvun vuoksi IMF korotti tiistaina julkistetussa taloudellisessa katsauksessa reippaasti maailmantuotteen kasvuennustettaan sekä täksi että ensi vuodeksi.


Maailmantuote kasvaa IMF:n talouskatsauksen mukaan tänä vuonna 4,7 prosenttia. Vahva kasvu jatkuu ennusteen mukaan ensi vuonna ja maailmantuote kasvaa edelleen 4,2 prosenttia.

Kuluvan vuoden kasvuennuste on 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin IMF toukokuussa ennusti. Ensi vuoden kasvuarviota korotettiin 0,3 prosenttiyksikköä.

Kuluttajahintojen nousuvauhti kehittyneissä talouksissa kiihtyy IMF:n arvion mukaan tänä vuonna keskimärin 1,4 prosentista 2,3 prosenttiin. Ensi vuonna teollisuusmaiden inflaatio hidastuu ennusteen mukaan keskimäärin 2,1 prosenttiin.

Kasvun veturina toimii maailmankauppa, joka kasvaa katsauksen mukaan nopeasti. Viime vuoden 5,1 prosentista maailmankaupan määrän kasvu kiihtyy IMF:n mukaan tänä vuonna 10,0 prosenttiin. Ensi vuonna IMF ennustaa maailmankaupan määrän kasvavan edelleen nopeasti eli 7,8 prosenttia.

Maailmantuotteen arvon IMF laskee nousevan tänä vuonna käyvin valuuttakurssein 31 779 miljardiin dollariin ja ensi vuonna edelleen 33 439 miljardiin dollariin. Ostovoimapariteetein maailmantuotteen arvo kohoaa valuuttarahaston ekonomistien mukaan tänä vuonna 43 802 miljardiin dollariin ja ensi vuonna 46 507 miljardiin dollariin.


Euroopan talous hyvässä vauhdissa

Euroopan Unionin kokonaistuotannon kasvuvauhti nopeutuu ennusteen mukaan tänä vuonna 2,4 prosentista 3,5 prosenttiin. Ensi vuonna kasvu on 3,4 prosenttia. Yhdysvaltain bruttokansantuotteen kasvu puolestaan hidastuu IMF:n arvion mukaan tämän vuoden ennustettua nopeammasta 5,2 prosentista 3,2 prosenttiin ensi vuonna.

Japanin kokonaistuotanto kasvaa IMF:n ennusteen mukaan tänä vuonna vaatimattomat 1,4 prosenttia. Ensi vuonnakin kasvu jää 1,8 prosenttiin.

Koko Aasian talouskasvu sen sijaan on toipunut viime vuosikymmenen lopun kriisistä. Tänä vuonna Aasian maiden bruttokansantuote kasvaa ennusteen mukaan 6,7 prosenttia ja ensi vuonna edelleen 6,6 prosenttia.

Afrikan kokonaistuotannon kasvuvauhti nousee tänä vuonna IMF:n ennusteen mukaan 3,4 prosenttiin ja ensi vuonna 4,4 prosenttiin. Latinalaisen Amerikan kasvuksi IMF arvioi tänä vuonna 4,3 ja ensi vuonna 4,5 prosenttia.

Kehitysmaiden talouden kasvuvauhti kohoaa katsauksen mukaan tänä vuonna 3,8 prosentista 5,6 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 5,7 prosenttiin.

Siirtymätalouksien tuotannon kasvuvauhti kaksinkertaistuu ennusteen mukaan tänä vuonna 2,4 prosentista 4,9 prosenttiin. Ensi vuonna niiden talous kasvaa 4,1 prosenttia. Venäjän bruttokansantuotteen kasvuksi IMF arvioi tänä vuonna 7,0 prosenttia ja ensi vuonna 4,0 prosenttia.


Öljyn hinta voi syödä kasvua

Hyvän taloudellisen kehityksen pahimmat uhat ovat Kansainvälisen valuuttarahaston ekonomistien mukaan öljyn hinnan nousu, euron aliarvostus ja Yhdysvaltain ennätyssuuri kauppataseen alijäämä.

Katsauksessa varoitetaan myös teollisuusmaiden inflaation kiihtymisestä, nopeasta luotonannon kasvusta ja korkeista omaisuusarvojen hinnoista. Monessa maassa on IMF:n mukaan nähtävissä merkkejä talouden ylikuumenemisesta.

Öljyn hinnan pysyminen pitkään korkeana vaikuttaisi IMF:n pääekonomistin Michael Mussan mukaan kielteisesti maailmantalouden kasvuun.

- Jos öljyn hinta pysyy pitkään yli 30 dollarin tasolla tai nousisi, se saattaisi hidastaa koko maailmantalouden kasvuvauhtia ehkä puolella prosenttiyksiköllä ensi vuonna, sanoi Mussa tiistaina Prahassa.

- Öljyn hinta on nyt noin viisi dollaria korkeampi kuin elokuussa ennustetta tehtäessä. Se kasvattaa maailman energialaskua noin 200 miljardilla dollarilla. Tämä on pois muusta kysynnästä ja kulutuksesta ja hidasta siten talouden kasvua, totesi Mussa.


USA:n "kova lasku" leikkaisi kasvua

Euron alhainen kurssi Yhdysvaltain dollaria ja Japanin jeniä vastaan on Mussan mukaan myös muodostumassa ongelmalliseksi. IMF:n mukaan euro on selvästi aliarvostettu. Liian vahva dollari ja jeni puolestaan voivat vaarantaa Yhdysvaltain talouden "pehmeän laskun" ja Japanin talouden elpymisen.

Vaikka euro onkin aliarvostettu, on sen vertailukelpoinen kurssi IMF:n mukaan edelleen korkeampi kuin dollarin edellisen huipun aikana vuonna 1985.

IMF:n mukaan Yhdysvaltain talouskasvu voisi hidastua ensi vuonna vain 1,3 prosenttiin, ellei maan talouden pehmeässä laskussa onnistuta. "Kova lasku" Yhdysvalloissa johtaisi ensi vuonna koko maailmantuotteen kasvun jäämiseen hieman yli prosenttiyksikköä pienemmäksi kuin IMF ennustaa katsauksessaan.

Valuuttarahaston ekonomistien huolenaiheina ovat Yhdysvaltain ennätysmäinen ulkoinen alijäämä, dollarin arvo ja korkeat osakekurssit sekä inflaation kiihtyminen. Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämä nousi viime vuonna 331,4 miljardin dollarin ennätykseen. Tänä vuonna se on kasvanut vuositasolla yli 400 miljardin dollarin vauhtia.

Alijäämästä voi tulla vakava ongelma, jos ulkomaiset sijoittajat alkavat äkkiä irrottautua dollarisijoituksistaan. Se painaisi talouden laskuun ja laukaisisi jyrkän dollarin kurssin ja osakekurssien laskun, varoitti IMF taloudellisessa katsauksessaan.

STT-IKK
22.9.2000


Talous -sivulle