Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itälä: Vähemmistöjen syrjintä on halpamaista



Sisäasiainministeri Ville Itälän mukaan on tärkeätä saada suomalaiset ymmärtämään, kuinka tuomittavaa ja halpamaista vähemmistöjen syrjintä on.


Ministeri velvoittaa silti myös maahanmuuttajia kunnioittamaan paikallista kulttuuria ja elämäntapaa. Ongelmat on pystyttävä ratkaisemaan Itälän mielestä paikallisesti rakentavasti keskustelemalla.

Ministeri Itälä otti kantaa viime päivien levottomuuksiin arvioidessaan ulkomaalaislain kokonaisuudistusta. Voimassa oleva laki on vuodelta 1991, minkä jälkeen siihen on tehty kaikkiaan 14 muutosta. Itälä pitääkin selvänä, että muutosten huonontama ulkomaalaislaki on kokonaisuudessaan uudistettava.

Itälä korostaa, että uudistuksen yhteydessä olisi mietittävä avoimesti Suomen ulkomaalaispolitiikkaa.

- Meidän on ensinnäkin kannettava vastuumme todellisessa hädässä olevien ihmisten auttamiseksi, parasta politiikka on pyrkiä auttamaan ihmisiä kotimaassaan ja pakolaisia mahdollisimman lähellä heidän kotimaataan.

Toiseksi meidän on Itälän mielestä pyrittävä edistämään mahdollisimman suvaitsevaisen yhteiskunnan kehittymistä Suomeen.

Menneen talven keskustelu elintasopakolaisista ei ministerin mukaan tukenut tätä tavoitetta, koska ulkomaalaislain säännösten aikaansaama turvapaikkamenettelyn hitaus nähtiin yhdeksi syyksi turvanpaikanhakijoiden määrän kasvulle.

- Nyt kun laki on ollut voimassa hieman yli kaksi kuukautta, voimme todeta, että lainmuutoksen tavoite saavutettiin. Viimeisten tietojen mukaan esimerkiksi puolalainen turvapaikanhakija on kirjattu rajanylityspaikalla viimeksi yli kuukausi sitten, Itälä toteaa.


Työvoimaa tarvitaan

Ulkomaalaispolitiikkaa on sisäministerin mukaan arvioitava myös ikärakenteen ja työvoimatarpeen näkökulmasta. Suomessa ikääntymisen pysäyttäminen vaatisi noin 60 000 siirtolaista vuosittain ennustetun 4000 sijasta.

Maassamme vapautuu vuoteen 2010 mennessä yhteensä yli 700 000 työpaikkaa. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 70 000 hengen rekrytointitarvetta. Tähän lukuun päästään, kun lasketaan yhteen eläkkeelle jäävät ja työllisyyden nettolisäys.

Nuorista ikäluokista työelämään siirtyy vain noin 50 000 henkeä. Puuttuvat 20 000 pitäisi saada työvoiman ulkopuolelta tai työttömistä, mikä voi Itälän mukaan olla käytännössä vaikeata.

Kuntien ns. kotouttamisohjelmista saatu palaute kertoo, että odotusajat intensiivisille kielikursseille pääsemiseksi tulisi saada lyhyemmiksi. Paljon on keskusteltu myös ulkomaalaisten asumisesta eli päätyvätkö ulkomaalaiset liian helposti samoille asuinalueille ja eristäytyvät suomalaisista.

- Viime päivien levottomuudet ovat varmasti nostaneet esiin kysymyksen, kuinka ulkomaalaiset ovat kotoutuneet Suomeen ja mitkä ovat suomalaisten asenteet ulkomaalaisia kohtaan, Itälä toteaa.

Ulkomaalaislain kokonaisuusuudistuksen valmistelu käynnistyi virkamiestyöryhmässä maaliskuussa. Työryhmän on määrä antaa ehdotuksensa kesäkuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen sisäministeriössä voidaan ryhtyä valmistelemaan hallituksen esitystä uudeksi ulkomaalaislaiksi.

Virkamiesten työskennellessä Itälä toivoo avointa ja monipuolista keskustelua siitä, mihin suuntaan ulkomaalaispolitiikkamme on muotoutumassa.

Lue myös artikkeli:

  • Kokoomus rohkaisee maahanmuuttajia valtuustoihin

    MARGIT HARA
    22.9.2000


    Politiikka -sivulle