Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät pääosin kunnossa



Elintarvikeviraston ja kolmen lääninhallituksen valvontakampanjan perusteella elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat pääosin kunnossa. Eniten virheellisiä merkintöjä havaittiin ruoka-, kahvi- ja pikkuleipäpakkauksissa.


Elintarvikevirasto toteutti elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen valvontakampanjan viime vuodenvaihteessa yhdessä Etelä-, Itä- ja Länsi-Suomen lääninhallitusten sekä kuntien valvontaviranomaisten kanssa.

Tarkoituksena oli varmistaa, että elintarvikepakkauksissa on kuluttajan tiedonsaannin kannalta tärkeimmät tiedot.

Valvontaviranomaisten laimean osallistumisen vuoksi kampanjaan kertyi valvontatuloksia odotettua vähemmän. Siitä huolimatta Elintarvikevirastossa katsotaan, etteivät pakkausmerkinnät ole kehittyneet viime vuosina ainakaan huonompaan suuntaan.

Nykyaikaisissa pakkausmerkinnöissä kuluttajan kannalta oleellisina tietoina varmistettiin, että pakkauksissa on ilmoitettu yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat, ruokasuolan määrä, voimakassuolaisuus, päiväysmerkinnät, säilytys- ja käyttöohje, alkuperä sekä sisältääkö tuote geenimuunnettua soijaa tai maissia.

Tämän lisäksi valvottiin, että myös muut pakolliset sekä vapaaehtoiset pakkausmerkinnät ovat määräysten mukaiset.


Merkinnät pääosin kunnossa

Kampanjan aikana tarkastettiin yhteensä 399 elintarvikepakkausta, joista täysin virheettömiä oli 64 prosenttia. Tarkastettuja pakkausmerkintöjä oli noin 6 000, joista virheettömien osuus oli 93 prosenttia.

Eniten virheellisiä merkintöjä (41 %) havaittiin ruoka-, kahvi- ja pikkuleipäpakkauksissa. Nämä tuotteet olivat toisaalta myös tutkimuksen suurin elintarvikeryhmä (240 pakkausta).

Oleelliseksi katsotuista tiedoista oli merkitty 94 prosenttia määräysten mukaisesti. Vaadittava tieto yliherkkyyttä aiheuttavasta ainesosasta oli 91 prosentissa merkinnöistä. Suolapitoisuus- ja päiväysmerkinnöistä oli 94 prosenttia määräysten mukaisia ja säilytysohjeesta vastaavasti 93 prosenttia kohdallaan.

Ruotsinkieliset merkinnät puuttuivat yllättävän monesta, yhdeksästä prosentista, pakkauksesta.

Yhdessäkään soijaa tai maissia sisältävässä elintarvikkeessa ei ollut merkintää siitä, että tuote sisältäisi geenimuunnettua soijaa tai maissia.

Noin puolella toiminnanharjoittajista merkitsemättä jättäminen perustui analyysitodistuksiin tai muuhun luotettavaan tietoon. Muissa tapauksissa mitään tarkempaa tietoa GM- laadusta ei ollut.

IKK
22.9.2000


Kotimaa -sivulle