Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hämmentynyt Peru kokoaa itseään



Peru oli viikon alkaessa hämmentyneessä, mutta rauhanomaisessa tilassa presidentti Alberto Fujimorin äkillisen eroilmoituksen jälkeen.


Myöhään lauantaina paikallista aikaa tullut ilmoitus herätti ihmetystä ja toisaalta nostatti pelkoja siitä, mitä tuleman pitää.

Jotkut pelkäsivät maahan syntyvän nyt valtatyhjiön, jota jokin taho - mahdollisesti armeija - yrittää käyttää hyväkseen. Joidenkin mielestä taas Fujimorin ilmoituksessa on koira haudattuna. Eroilmoitus oli epävirallinen, eikä Fujimori vielä täsmentänyt vetäytymisensä ajankohtaa.

Fujimori pysytteli sunnuntain tiedotusvälineiltä piilossa palatsissaan, jonne hän oli kutsunut luottoministereitään ja muita liittolaisiaan pohtimaan tilannetta.

Fujimorin vastustajat puolestaan kerääntyivät maanantain vastaisena yönä lentokentälle vastaanottamaan Alejandro Toledoa, joka on vahva ehdokas seuraavaksi presidentiksi, mikäli Fujimori todella vetäytyy syrjään.

Toledon mukaan Fujimorin eroilmoitus oli "voitto demokratialle" ja "läpimädän hallituksen viimeinen kuolonkorahdus".

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana toivoi Fujimorin vetäytymisen vahvistavan Perun demokratisoitumisprosessia.

Fujimori antoi odottaa ilmoitusta aikeistaan aina myöhäiseen tiistai-iltaan saakka paikallista aikaa. Tuolloin hän ilmoittikin pysyvänsä tehtävässään vuoden 2001 heinäkuun 28. päivään saakka.

Silloin hän lupasi luovuttaa presidentin tehtävät seuraajalleen. Presidentinvaalit käydään Perussa Fujimorin mukaan "niin pian kuin mahdollista".


Vakoilupomo pidätettiin

Uusien vaalien ajankohta on edelleen epäselvä. Eräiden arvioiden mukaan tämä tapahtuisi vasta toukokuussa, joten Fujimori pysyisi Perun johdossa vielä ensi kesään saakka.

Tapahtumien taustalla on viime päivinä Perua ravistellut lahjusskandaali. Julkisuuteen tuli kuvanauha, jossa Perun tiedustelupalvelun johtaja Vladimiro Montesinos antoi lahjuksia perulaiselle poliitikolle.

Perun Rasputiniksi sanottu Montesinos on ollut presidentin oikea käsi.

Eri lähteet kertoivat maanantai-iltana Suomen aikaa, että armeija oli pidättänyt Montesinosin. Aiemmin hänen kerrottiin linnoittautuneen tiedustelupalvelun päämajaan eräiden kenraalien kanssa.


Perun kiistelty ponchokeisari

Jos Fujimorin eroilmoitus tulikin odottamatta, se tavallaan sopi hänen tyyliinsä. Yhtä yllättävä oli tämän omaperäisen, Perun keisariksi ristityn miehen valtaannousukin 1990.

Köyhien japanilaissiirtolaisten poika Alberto Fujimori loikkasi politiikkaan suuresta tuntemattomuudesta. Fujimori oli suuntautunut akateemisesti: opiskeltuaan ensin maatalousteknologiaa Perussa hän luki itsensä matematiikan maisteriksi Yhdysvalloissa ja siirtyi sitten yliopistouralle.

Fujimori perusti pienen Muutos 90 -nimisen puolueen, mikä johti hämmästyttävään vaalivoittoon vuonna 1990 presidentinvaaleissa: ennakkosuosikkina ollut perulaisen eliitin kultapoju, kirjailija Mario Vargas Llosa kärsi kirvelevän tappion Fujimorille.

Fujimorin voitto nähtiin kansan vihaisena vastalauseena puolueiden suosikeille. Hänen ei kuitenkaan odotettu pysyvän vallassa edes puolta vuotta.

Perun tilanne oli kaoottinen. Vasemmistosissit mellestivät maassa, autopommeja räjähteli lähes päivittäin, inflaatio hipoi taivaita ja pulaa oli jopa peruselintarvikkeista.


Maa järjestykseen

Toisin kävi. Kymmenessä vuodessa Perun inflaatio on talttunut, maahan on virrannut ulkomaisia sijoituksia, sissit ovat kutistuneet muutamaksi ryösteleväksi joukkioksi ja huumekauppa on saatu aisoihin.

Toisaalta Fujimoria on syytetty itsevaltaisuudesta ja ihmisoikeuksien polkemisesta. Vuonna 1992 hän hajotti maan kongressin ja kirjoitutti perustuslain uudelleen voidakseen asettua taas ehdolle vuonna 1995.

- Minulla on tietty hallitsemistyyli, joka panee suurta painoa tehokkuudelle, Fujimori kuvaili tänä vuonna uutistoimisto AP:lle antamassaan haastattelussa.

Välit kansainväliseen yhteisöön ovat hiertyneet, mutta eivät katkenneet, sillä länsijohtajat ovat arvostaneet etenkin Fujimorin taloudellista vakautuspolitiikkaa.


Kotonaan viljelijöiden parissa

62-vuotiasta Fujimoria on luonnehdittu raudankovaksi ja kylmäkiskoiseksi mieheksi, jolle työ on elämän sisältö. Hän on itse luonnehtinut itseään pragmaattiseksi toiminnan mieheksi, jota ideologiat eivät kiinnosta.

Tämä epäsovinnainen oman tiensä kulkija on ollut enemmän kotonaan savisella pellolla heittämässä herjaa maanviljelijöiden kanssa kuin Liman jäykillä seurapiirikutsuilla.

Osittain juuri kansanomaisuutensa ja konstailemattomuutensa vuoksi Fujimori on saavuttanutkin huikean suosion. Heinäkuussa alkanut presidenttikausi oli miehelle kolmas. Tuoreessa mielipidetutkimuksessa hänen kannatuksensa oli edelleen 42 prosenttia.

STT-IKK
22.9.2000


Ulkomaat -sivulle