Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ympäristöjärjestö moittii teollisuusmaiden luonnonvarojen käyttöä



Saasteiden ja jätteen määrä kasvaa tuoreen amerikkalaisraportin mukaan edelleenkin monissa teollisuusmaissa.


Keskiviikkona julkistetun selvityksen mukaan jopa kaksi kolmannesta käyttöön otetusta raaka-aineesta päätyy vuoden kuluessa jätteeksi ympäristöön.

Tehokkaammasta luonnonvarojen käytöstä ja kierrätyspyrkimyksistä huolimatta jätteet ja saasteet ovat lisääntyneet monissa teollisuusmaissa lähes 30 prosenttia vuodesta 1975, sanoo Washingtonissa sijaitseva Maailman luonnonvara-instituutti WRI raportissaan.

Instituutti on selvittänyt tarkasti viiden maan raaka-ainekierron: tutkimuksessa olivat mukana Yhdysvallat, Japani, Saksa, Hollanti ja Itävalta. Jokaisen maan omat tutkijat osallistuivat selvityksen tekoon.

Tutkijat tarkastelivat luonnonvarojen kuten mineraalien, fossiilisten polttoaineiden, puun ja maataloustuotteiden kiertokulkua kaikissa mahdollisissa vaiheissa raaka-aineen esillesaamisesta sen hävittämiseen.


Ilmakehä suurin kaatopaikka

Selvityksen mukaan fossiilisten polttoaineiden tuottaminen ja niiden käyttö toi yhä edelleen pahimmat saasteongelmat.
- Ilmakehä on yhä suurin teollisuusjätteiden kaatopaikka, todetaan tutkimuksessa.

Monien vaarallisten aineiden, kuten lyijyn ja rikin, luontoonpääsy oli vähentynyt, mutta samalla mm. arsenikkia joutuu luontoon entistä enemmän.

Jotain myönteistäkin on tapahtunut: kiinteän jätteen määrä on kierrätyksen myötä supistunut joissakin maissa jopa yli 30 prosenttia.

Selvityksen kirjoittajat painottavatkin, että saasteen ja jätteen määriä ei usein osata seurata, sillä valtaosa kuormituksesta saattaa tulla käyttö- ja hävitysvaiheessa, eikä tarkkaan valvotun tuotantovaiheen aikana.

- Meidän on ymmärrettävä koko materiaalikierto, sillä hallitukset tai tuottajat eivät voi tehokkaasti valvoa sellaista, mitä ei osata mitata, muistuttaa Emily Matthews, Kansojen kuormitus -tutkimuksen vastaava toimittaja.


Pelkät talousluvut eivät riitä

Materiaalikiertoa verrattiin talouselämää kuvaaviin mittareihin, kuten bruttokansantuotteeseen: näin saatiin selville jokaisen maan hyötysuhde luonnonvarojen käytössä.

Tutkijoiden mukaan talousmittarit, kuten vaikkapa bruttokansantuote, eivät annakaan oikeaa kuvaa, kun arvioidaan koko maailmantalouden todellista tilaa.

Silkat talouskasvuluvut eivät kerro, käyttävätkö maat luonnonvarojaan kestävällä ja tehokkaalla tavalla.

- Miksi jatkaa kalliiden raaka-aineiden tuhlausta, kun tehokkaampi luonnonrikkauksen hyödyntäminen voisi nostaa yhtiöiden voittoja ja samalla suojella ympäristöä, kysyy Emily Matthews.

STT-MH
22.9.2000


Ulkomaat -sivulle