Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yhteiset lapset ja avioliitto vahvistavat uusperhettä



Uusperheiden puolisot osallistuvat samalla tavalla kodin asumis- ja ruokamenoihin kuin ydinperheidenkin puolisot. Tähän ei vaikuta se, ovatko puolisot naimisissa vai avoliitossa tai kenen lapsia perheessä elää. Tämä selviää torstaina julkistetusta tutkimuksesta.


Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteisessä tutkimuksessa selviteltiin ensimmäistä kertaa sitä, millaisia suomalaiset uusperheet ovat ja miten niiden talous hoituu.

Naimisiin meno ja yhteisten lasten hankinta lisäävät tutkimuksen mukaan uusperheiden menestystä ja lujittavat yhteisyyttä.

Erikoistutkija Risto Jaakkolan mielestä avioliittoa perhemuotona on syytä suosia, sillä se suojelee tehokkaasti heikompaa osapuolta, jos perhe hajoaa.


Lapsista huolehditaan

Erikoistutkija Riitta Säntin mukaan yllättävän moni uusperheen puoliso osallistuu ei-biologisen lapsen kustannuksiin. Näyttäisi siltä, että puolisot eivät niinkään erottele omiaan ja toisen lapsia, vaan toimivat ensisijaisesti perheenä.

Puolison lapsen kustannuksiin osallistuminen kasvoi, jos pariskunta oli naimisissa ja heillä oli yhteisiäkin lapsia.
- Uusperheissä on kuitenkin myös lapsia, joiden hoidosta ja kuluista vastaa lähinnä vain toinen vanhempi, Jaakkola sanoo.

Jaakkolan mukaan noin kahdessa kolmesta uusperheestä solidaarisuus ja yhteisvastuu toimivat, mutta kolmannes jää näiden ulkopuolelle.

Uusperheen ihmissuhteet ovat useimmiten kunnossa. Vähintään kaksi kolmesta pitää kummakin puolison suhteita lapsiin hyvinä ja että kumpikin puoliso osallistuu kaikkien lasten kasvatukseen samalla tavalla.

Jos perheessä oli yhteisiä lapsia, viidesosan mielestä yhteisten lasten asema arvioitiin paremmaksi kuin muiden.


Uusperheet pieni ryhmä

Suomalaisista lapsiperheistä uusperheitä on vajaa kymmenesosa. Niiden määrä on pysynyt vakaana viime vuosikymmenen, mutta noussut hieman aivan viime vuosina.

Tutkimuksessa uusperheellä tarkoitetaan kotitaloutta, jossa avo- tai avioliitossa asuvien naisen ja miehen kanssa asuu myös ainakin toisen vanhemman alle 18-vuotias lapsi, joka ei ole heidän yhteinen lapsensa.

Ydinperheellä taas tarkoitetaan lapsiperhettä, avo- tai avioliittoa, jossa kaikki lapset ovat yhteisiä, eikä kumpikaan vanhemmista ole ollut aiemmin naimisissa.


Naiset ahertavat kotitöissä

Kotityöt jakautuvat sekä ydin- että uusperheissä varsin perinteisesti eli naiset tekevät niistä suurimman osan. Varsinkin pyykinpesu tuntuu olevan naisten tehtävä.

- Miehet osallistuvat kotitöihin jonkin verran enemmän kuin aiemmin. He hoitavat monasti raha-asioita ja korjaustöitä, Säntti sanoo.

Molemmat vanhemmat osallistuvat sekä uus- että ydinperheissä lastenhoitoon ja kuljettamiseen hyvin paljon. Vaatteita lapsille ostavat yleensä naiset.

Raha-asioissa on eroja näiden perhemuotojen välillä. Uusperheissä omat rahat on joka kolmannella puolisolla, ydinperheistä taas joka viidennellä.

Tutkimukseen vastaajat olivat suhteellisen tyytyväisiä perheen taloudelliseen tilanteeseen. Sekä uus- että ydinperheissä joka kolmas arvioi perheen perustamisen kohentaneen taloudellista tilannettaan ja joka neljäs arvioi sen heikentyneen. Mitä suurempi perhe oli sitä huonommaksi arvioitiin rahatilanne.

Monet uusperheistä ovat suuria perheitä. Tutkimuksen tiedot koottiin sekä väestötilastoista että postikyselynä.


Uusperheet vähemmistö

  • Suomessa oli viime vuoden lopussa 47 000 uusperhettä, vajaat kahdeksan prosenttia lapsiperheistä.

  • Uusperheissä elää noin 97 000 lasta.

  • Uusperheiden määrä on pysynyt vakaana viime vuosikymmenen, mutta noussut jonkin verran viime vuosina. Useimmat uusperheet ovat avoliittoja. Viime vuoden lopussa avoliittoja oli 57 prosenttia ja avioliittoja 43 prosenttia.

  • Lähes puolella uusperheistä on yhteisiä lapsia. Yleensä vanhemmat ovat menneet naimisiin, jos perheeseen on syntynyt yhteinen lapsi.

  • Suurimmassa osassa (86 prosentissa) uusperheestä on yksinäinen äiti ja tämän alaikäiset lapset. Uusi tulokas on mies. Isä-lapsi-perheitä on joka kymmenes. Vain neljässä prosentissa uusperheistä kaksi yksinhuoltajaa on muuttanut yhteen.

  • Uusperheitä on kahta tyyppiä. Toiset aloittavat perhe-elämän ja hankkivat yhteisiä lapsia. Toisissa uusperheissä kyse on kahden aikuisen uudesta parisuhteesta, jossa lapset ovat entisestä suhteesta.

    STT-IA
    22.9.2000


    Kotimaa -sivulle