Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jugoslavian asevoimat lupaa kunnioittaa vaalitulosta



Jugoslavian asevoimien komentaja on luvannut kunnioittaa sunnuntain presidentinvaalien tulosta myös siinä tapauksessa, että voiton vie opposition ehdokas. Kenraali Nebojsa Pavkovic varoitti samalla, että vaalit sujuvat rauhallisesti vain, jos niihin ei puututa ulkoapäin.


Uutistoimisto Beta kertoi torstaina Pavkovicin sanoneen, että armeijalla on tietoa salaisesta suunnitelmasta, jonka tarkoituksena on lietsoa levottomuuksia vaalien aikana. Tätä tarkoitusta varten "Jugoslaviaan on määrä soluttaa vaalipäivänä ulkomaisten joukkojen erikoisyksiköitä".

Montenegron televisiossa myöhään keskiviikkona puhunut Pavkovic sanoi, että armeijan saamien tietojen mukaan erikoisyksiköt tulevat Serbian puolelle Bosnian serbialueilta, Jugoslavian liittovaltion pienemmästä osatasavallasta Montenegrosta sekä Naton valvomasta Kosovosta.

Erikoisjoukoilla on Pavkovicin mukaan yllään Jugoslavian armeijan sotilaspuvut tai poliisin univormut, ja ne panevat toimeen provokaatioita muka auttaakseen "voittajia eli oppositiota".

Pavkovic on viime päivinä asettunut avoimesti tukemaan presidentti Slobodan Milosevicia, jota hän on luonnehtinut kaukonäköiseksi ja rohkeaksi johtajaksi.


Jokin muuttuu - vai muuttuuko?

Tutkija Teuvo Laitila Helsingin yliopistosta arvioi torstaina Jugoslavian vaalien tiimoilta käydyssä keskustelutilaisuudessa, että varmaa on vain se, että jokin muuttuu vaalien jälkeen.

Jos 18 oppositiopuolueen yhteinen ehdokas, 56-vuotias Vojislav Kostunica, voittaa, edessä on parhaimmassakin tapauksessa kivinen tie kohti demokratiaa. Jos taas Milosevic korjaa potin, jugoslavialaiset voinevat sanoa pitkäksi aikaa hyvästit demokratialle.

Tutkija Pekka Visuri Ulkopoliittisesta instituutista puolestaan näkee, ettei tilanne välttämättä ratkea mihinkään suuntaan, vaikka Kostunica päihittäisikin taitavana pelurina ja taktikoijana tunnetun Milosevicin.

Kostunican sanotaan kunnioittavan demokraattisia menettelytapoja, mutta hän on myös tunnettu tiukan kansallismielisistä asenteistaan.

Professori Alpo Rusin mielestä Belgradin keskushallinnon toimet ratkaisevat pitkälti sen, mitä tapahtuu vaalien jälkeen. Keskushallinnon olisi toimittava maltillisesti ja annettava Montenegron kehittyä omaan suuntaansa ilman painostusta.

Rusin mukaan länsimaat ovat lähteneet tukemaan vaaleja, joita ei pystytä järjestämään järkevissä oloissa, vaan joita leimaavat henkinen terrori ja fyysinen uhkailu.


"Viidettä sotaa ei tarvita"

Montenegrossa monet pelkäävät, että tasavallan uudistusmielinen presidentti Milo Djukanovic joutuu murhayrityksen kohteeksi tai että hänet pidätetään ja kyyditään Belgradiin.

Djukanovicin turvallisuudesta vastaavat uskovat, että presidentti on turvassa niin kauan kuin hän pysyttelee pääkaupungissa Podgoricassa.

Presidentti näyttää itse suhtautuvan uhkaan rauhallisesti.
- Milosevic yrittää saada aikaan uuden konfliktin. En pelkää, mutta olen huolissani. Balkanilla ei tarvita viidettä sotaa; jos Milosevic sitä haluaa, joudumme puolustautumaan, Djukanovic sanoi äskettäin.

STT-IA
22.9.2000


Ulkomaat -sivulle