Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Arkadianmäen ääni

23.6.2000
Tieto on kultaa



Suomea vakiinnutetaan tietoyhteiskunnaksi. Hokema "tietoyhteiskunta tulee, oletko valmis" alkaa tuntua jo liiankin tutulta.


Tietoyhteiskunta ei tule ulkoavaruudesta, vaan meidän päätöksemme määrittelevät millaiseksi tietoyhteiskunta muodostuu. Siitä ei myöskään tule automaattisesti paratiisia tai helvettiä.

Tietoyhteiskunnan muoto riippuu meidän arvoistamme. Julkisen päätöksenteon vastuulla on varmistaa, että tietoyhteiskunta tulee olemaan kaikkien yhteiskunta, tarkoitettu jokaiselle.

Tietoyhteiskunnan rakentamisen vaara piilee siinä, että se tarjoaa mahdollisuuksia vain harvoille. Se jakaa ihmiset niihin, joilla on tietoa ja niihin, joilta se puuttuu. Uuden teknologian hyödyt eivät ole koskaan jakautuneet automaattisesti tasan tai demokraattisesti.

Tutkimusten mukaan ihmiset itse asiassa ymmärtävät 20 prosenttia siitä mitä he lukevat. Jos asia esitetään kuvien muodossa, luvun sanotaan nousevan 50 prosenttiin. Interaktiivisin keinoin oppimistulos saadaan nousemaan niinkin ylös kuin 75 prosenttiin.

Jos näin todella on, meidän on tiedostettava kaksi uhkaa. Ensinnäkin meidän täytyy huolehtia että nuoret oppivat käyttämään uusia työkaluja oikein. Teknologialla ei ole itseisarvoa. Työkalujen tehtävä on vain auttaa meitä kommunikoimaan ja käsittelemään aiheita. Väline ei ole itse viesti.

Toisaalta tietotekniikka ei sulje pois huonolaatuista tietoa. Kun yksi huonosti koottu tietorakenne sortuu, toinen on jo tulossa tilalle. Samalla kun tiedon määrä kasvaa, kasvaa myös väärän tiedon määrä.

Oikeaa, tarkkaa tietoa on vaikea saada esiin. Joskus tieto taas voi olla niin tulenarkaa, että varovaisuus voittaa uutisarvon. Hiljaisuuden väkivalta voi olla yhtä vahingoittavaa kuin paljon kritisoitu väkivalta viihteessä.

On usein sanottu, ettei yhteiskunta ole ollut valmis ottamaan tietokonetta vastaan. Näin voi joskus olla, mutta mielestäni on aivan yhtä selvää, ettei tietokone ole ollut valmis vastaanottamaan yhteiskuntaa. Toistaiseksi kehitys on ollut täysin teknologiajohtoista.

Jos kuitenkin haluamme saada myönteisiä tuloksia, meidän täytyy toimia yhä voimakkaammin käyttäjien ehdoilla.

Tiedosta on tullut tärkein etumme, tärkein pääomamme. Juuri tietotyöpaikat lisääntyvät nopeimmin. Osaamisen vahvistaminen ja myös hyödyntäminen, yritysten ja oppilaitosten, korkeakoulujen ja tutkimusyksiköiden verkottuminen sekä maakunnallisten painopisteiden valinta ovat parhaita keinoja muuttovirran kääntämisessä.

Kuuden tietopainotteisen yhtiön arvo vastaa koko maailman kultavaroja. Tuota kultaa on louhittu viimeisten 6000 vuoden ajan, kun taas noiden tietoyritysten arvo on luotu viimeisten kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikana. Tietoyhteiskuntaa rakennetaan koko ajan muuallakin kuin seminaareissa.

OLLI-PEKKA HEINONEN
Liikenneministeri, Kokoomus


Kolumnit -sivulle